Staračka dalekovidnost ili presbiopija

presbiopija, staracka dalekovidnost, dalekovidnost, pregled vida, dioptrijske naocale

Staračka dalekovidnost ili presbiopija nastaje zbog toga što oko nakon određene dobi izgubi mogućnost zaoštravanja na bliske predmete. Česti simptomi su umor očiju ili glavobolja pri radu na blizinu. Presbiopija je povezana sa starenjem i u određenoj dobi naočale postaju neizbježne.

Što uzrokuje presbiopiju?

Kako starimo, ljudsko tkivo gubi svoju elastičnost. Kada stari npr. koža, ona gubi svoju elastičnost i dobivamo bore. Slično tome, kada leća u našem oku izgubi dio svoje elastičnosti, smanji se njena mogućnost mijenjanja oblika i fokusiranja predmeta na različitim udaljenostima. Gubitak elastičnosti je postupan. Dugo prije nego što shvatimo da imamo poteškoće sa zaoštravanjem vida, očna leća je već počela gubiti sposobnost širenja i sužavanja.

Kada se presbiopija pojavljuje?

Fleksibilnost očne leće se počinje smanjivati još u mladosti. Dob u kojoj primijetimo staračku dalekovidnost varira, ali obično se to dogodi oko 40. godine života. Približno se može reći, da potrebna korekcija na blizinu u 45. godini života iznosi od 0.5 do 1 dioptrije, u 50. godini života od 1.5 do 2 dioptrije, a sa svakih idućih 5 godina života se povećava za 0.5 dioptrije. Staračka dalekovidnost ili presbiopija zahvaća svakoga, i ne postoji nikakva prevencija.

Kako se presbiopija korigira?

Korekcija staračke dalekovidnosti mora biti individualna. Količina akomodacije se u svakog čovjeka, ali i u svakom oku može razlikovati. Stoga je potrebno prepisati najslabije dioptrijske leće, koje su dovoljne za dobar i ugodan vid. Pri izradi naočala potrebno je posebnu pažnju posvetiti udaljenosti, na kojoj čovjek obično čita ili radi, jer u nekim zanimanjima je oštar i jasan vid od najveće važnosti.

Presbiopija, pregled vida, oftalmologija, optometrija, optika, naočale, vid, zdravljeNajčešća korekcija su još uvijek dioptrijske naočale. Ovisno o tome, koju udaljenost pacijent treba korigirati koriste se naočale sa jednim žarištem, koje pružaju korekciju samo na blizinu. Ali ako pacijent ne želi stalno skidati i stavljati naočale mogu se odabrati bifokalne ili multifokalne leće, koje ispravljaju vid na različitim udaljenostima. U manjoj mjeri za korekciju se koriste kontaktne leće ili mikrokirurški zahvati.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018
 Komentiraj
 1. Joško Bačić napisao:

  Dobar dan,
  u zadnje vrijeme mi se počelo događati da udaljavam sve što čitam,npr novine,knjigu….teško mi je crtati nacrte ,inače sam arhitekt.
  Nikad nisam nosio naočale,vidim izvrsno na daljinu?Imam 46 godina.
  Da li to imam ikakve veze sa ovom presbiopjim?
  Hvala

 2. MILICA LJUBOJEVIC napisao:

  Da, da ruke su mi se itekako “produzile” u zadnje vrijeme hehe

 3. Oggi napisao:

  45 godina i već trebam naočale za čitanje. katastrofa.

 4. Ana Vrgoč napisao:

  Ja sam ih počela nositi s 43!

 5. višnja napisao:

  sve mi je mutno…Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!