Bifokalne, progresivne ili jednojakosne naočale – koje su najbolje?

Imate dioptriju, a ne znate koje naočale su najbolje za vas? Donosimo vam kratki pregled naočala za vid koje su prilagođene raznim potrebama, ovisno o tome imate li samo dioptriju za jednu udaljenost ili za više udaljenosti.
0 Shares

Jednojakosne naočale

Jednojakosne naočalne leće su najčešći tip dioptrijskih leća. Ovaj tip leće ima jedno vidno polje ili jednu dioptriju na cijeloj leći, za ispravljanje kratkovidnosti, dalekovidnosti i/ili astigmatizma.

Jednojakosne leće također se koriste kao naočale za čitanje. Naočale za čitanje mogu biti izrađene precizno po vašim dioptrijama i mjerama, ili mogu biti u obliku jeftinih gotovih naočala koje su dostupne u drogerijama i ljekarnama.

Gotove naočale za čitanje imaju istu dioptriju na oba oka i sadrže dioptrije poput +1.00, +1.50, +2.00 ili +2.50 (ili četvrtine između).

Na drugu stranu, profesionalno i individualno izrađene naočale za čitanje prilagođene su stvarnim potrebama vašeg vida, zasebno korigiraju svako oko koliko je to potrebno, te su ispravno centirane kako bi se postigao najbolji mogući vid i odmor za oči.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Ukoliko imate dioptriju i za daljinu i za čitanje, postoji nekoliko rješenja korekcije vida:

  • dva para jednojakosnih naočala (jedne za daljinu, druge za blizinu),
  • bifokalne naočale (korekcija daljine i blizine u jednim naočalama, s vidljivim prijelazom između dioptrija na lećama),
  • progresivne (korekcija svih udaljenosti u jednim naočalama; daljina, srednja udaljenost i blizina, bez vidljivog prijelaza na lećama).

Bifokalne naočale

Bifokalne naočale imaju dva vidljiva polja podijeljena vidljivom linijom: veće područje za gledanje na daljinu, s manjim segmentom za čitanje u donjem dijelu leće.

Kod prvog nošenja bifokala potrebno je određeno vrijeme prilagodbe. To je uglavnom potrebno zbog učenja kako pomicati oči između dijela za daljinu i dijela za čitanje na leći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Neki nosioci u početku imaju problema sa “skakanjem slike”, to se najčešće događa kada nisu potpuno upoznati s načinom gledanja kroz bifokalne naočale. Naime, kod hodanja je potrebno više spustiti glavu prilikom gledanja poda ili stepenica, kako biste gledali kroz gornji dio leće, odnosno kroz dioptriju za daljinu. Ukoliko pogledate samo blago prema dolje, vaš pogled će proći kroz podebljani dio leće koji je podešen za vid na blizinu, i tada će se pod naglo približiti, odnosno povećati.

Veliki nedostatak bifokalnih naočala je što ne korigiraju vid na srednjoj udaljenosti (računalo), a prednost je što su jeftinije od progresivnih naočala.

Najbolja metoda privikavanja na bifokalne naočale je nositi ih što više. Obično je potrebno par dana za potpunu prilagodbu.

Progresivne naočale

Progresivne leće su multifokalne leće s tri vidna polja: daljina, srednja udaljenost i blizina. Za razliku od bifokalnih leća, nema vidljive linije između svakog vidnog polja. Imaju besprijekoran, nevidljivi dizajn u kojem se dioptrija “progresivno” mijenja kroz leću.

Mnogi nosioci naočala mijenjaju pojmove “bifokal” s “progresivnim”, ali je ključno zapamtiti da bifokali imaju vidljivu liniju u leći, dok progresivne to nemaju. Budući da progresivne leće nemaju liniju u leći, one su mnogo popularniji tip leća od bifokala.

bifokalne ili progresivne naočale
Foto: Shutterstock

Progresivne naočale se obično propisuju osobama starijim od 40 godina, koje već nose naočale s dioptrijom za daljinu, ali sada trebaju poboljšani vid za čitanje i srednju udaljenost (računalo). Umjesto da imaju tri para naočala za svaku udaljenost, progresivne naočale nude neusporedivu praktičnost u jednim naočalama.

Primarno područje gledanja u progresivnoj leći je udaljenost, s manjim područjem na dnu leće za vid na blizinu i još manjim područjem za vid na srednju udaljenost, koji se nalazi po sredini leće.

Kako se priviknuti na nošenje progresivnih naočala?

Kod prvog nošenja progresivnih naočala, gotovo uvijek je potrebno razdoblje prilagodbe od jednog do tri tjedna. Prvi dan je najbolje sjesti ispred televizije i uzeti u ruke nešto za čitanje. Izmjenjujte pogled gledanja između televizije i čitanja, da “oči shvate” novonastalu promjenu. Zatim ustanite i hodajte, najprije unutar svoje kuće, a kada se osjetite sigurno i prirodno izađite vani.

progresivne naocale za racunalo
Foto: Matilda Wormwood / Pexels

Kod viših dioptrija je potrebno strpljenje, ali ukoliko su naočale ispravno izrađene prema vašoj aktualnoj dioptriji, gotovo je sigurno da ćete se potpuno prilagoditi na nošenje progresivnih naočala. Preporuka je da ih nosite što više, odnosno da ih ne kombinirate sa starim jednojakosnim naočalama.

Cijena progresivnih leća može jako varirati i ovisi o brojnim čimbenicima. Cijenu najviše diktira brend naočalnih leća, a razlika u cijeni između raznih modela se najviše očituje u širini vidnog polja kod gledanja na srednju udaljenost i blizinu.

Zaključak

Neovisno hoćete li se odlučiti za jednojakosne naočale, bifokalne ili progresivne, najvažnije je imati ispravno određenu dioptriju, odnosno da je nalaz dioptrije po kojem se izrađuju naočale aktualan. Sve navedene opcije naočala imaju svoje prednosti i mane, a na vama je da odlučite koje naočale najviše odgovaraju vašem životnom stilu i navikama.

Pročitajte sljedeće:

Naočale za vid – što trebate znati prije kupnje?

Tekst objavljen 04/12/2018, posljednja izmjena 05/10/2022.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

2 × 2 =

Back to top button