Da li su progresivne naočalne leće pravi izbor za vas?

progresivne lece

Prešli ste 40. rođendan i imate problema s čitanjem ili općenito vidom na blizinu? Pokušali ste nositi naočale za blizinu, ali vas izluđuje što s njima ne vidite i na daljinu. Rješenje za vaš problem su progresivne naočalne leće.

Što su progresivne leće?

Progresivne naočalne leće imaju tri dioptrije u jednom paru naočala. Omogućavaju vam bistar vid na blizinu (čitanje knjiga), na srednjim udaljenostima (rad na računalu), ili na daljinu (vožnja) bez mijenjanja naočala. Zovu se još i multifokalne naočale.

Progresivne naočalne leće su napredna verzija bifokalnih leća. Naime, bifokalne naočalne leće, koje i danas možemo često vidjeti u upotrebi, imaju vidljivo zadebljanje u donjem dijelu. Taj dio leće korigira vid na blizinu, dok gornji dio leće korigira vid za daljinu. Velika mana bifokalnih leća je što ne korigiraju vid na srednjoj udaljenosti (rad na računalu).

Progresivne naočale korigiraju i vid na srednjim udaljenostima, što je iznimno bitno za današnji stil života. Što se estetike tiče, progresivne naočale također imaju veliku prednost pred bifokalima, jer na njima nema vidljivog prijelaza između raznih dioptrija, već izgledaju kao obične jednojakosne naočale.

Kome su namijenjene progresivne naočale?

Gotovo svatko tko ima problem s vidom na blizinu može nositi progresivne naočale, no posebno su korisne osobama koje imaju i dioptriju za daljinu.

Prednosti progresivnih naočalnih leća

Uz progresivne naočale, nećete morati imati više od jednog para naočala. Ne morate ih stalno stavljati i skidati kada trebate nešto pročitati. Vid se s nošenjem progresivnih naočala može činiti prirodnijim. Kada naizmjenično gledate nešto na blizinu i nešto u daljini, nećete imati osjećaj ‘skoka’ kao što biste imali s bifokalnim naočalnim lećama. Za vrijeme vožnje možete gledati u svoju nadzornu ploču, na cestu ili u znak u daljini uz lakši prijelaz.

Nedostaci progresivnih naočalnih leća

Potrebno je vrijeme kako bi se prilagodili na progresivne naočale. Morate istrenirati gledanje iz donjeg dijela leće dok čitate, ravno u daljinu, te gledanje između dvije točke za srednju udaljenost ili rad na računalu. Tijekom razdoblja prilagodbe, možete osjetiti vrtoglavicu i mučninu ako gledate kroz pogrešan dio leće. Može doći i do izobličenja perifernog vida (ono što vidite na rubovima leće). Još jednu stvar koju treba razmotriti je trošak. Progresivna stakla su skuplja od standardnih, i visoka cijena je najčešći faktor zbog kojeg se nosioci naočala ne odlučuju na kupnju progresivnih naočala.

Savjeti za prilagodbu na progresivna naočalne leće

Ako se odlučite za njih, sljedeći savjeti vam mogu koristiti:

  • Odaberite optiku koja će vas voditi kroz cijeli proces, pomoći vam u odabiru dobrog okvira i koja će se pobrinuti da su leće savršeno centrirane na očima. Izbjegavajte prejeftine varijante progresivnih leća, jer je to čest razlog zbog kojeg se ljudi ne mogu naviknuti na njih.
  • Vrijeme prilagodbe obično traje od jednog dana do 2 tjedna. Nekima je potrebno čak i do mjesec dana, ali to su iznimke. Važno je da pažljivo saslušate upute vašeg optičara kako ih trebate koristiti.
  • Nosite naočale što češće možete i prestanite nositi svoje druge naočale, jer će prilagodba biti brža.
Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!