Naočale za vid – što trebate znati prije kupnje?

naocale za vid, dioptrijske naočale

Nošenje naočala je najjednostavniji način korekcije vida, odnosno refrakcijskih pogrešaka oka. Svi koji su iskusili kupnju dioptrijskih naočala znaju da postoje različite vrste naočalnih leća, izrađene od različitih materijala i s više vrsta premaza. Za sve one koji se pripremaju za kupnju novih naočala za vid, pripremili smo detaljan vodič.

Vrste naočalnih leća

Postoje dvije različite vrste naočalnih leća; jednojakosne, dizajnirane za korekciju vida samo na jednoj udaljenosti, te multifokalne, dizajnirane za korekciju vida na više udaljenosti (daljina, sredina, blizina). Postoje dvije vrste multifokalnih leća, bifokalne i progresivne.

Multifokalne leće su namijenjene za korekciju prezbiopije, odnosno stanja kod kojeg dolazi do slabljenja vida na blizinu. Prezbiopija dolazi nakon 40. godine života, zahvaća svakoga, te se također naziva staračka dalekovidnost.

>> Više o prezbiopiji pročitajte u članku: Staračka dalekovidnost ili presbiopija

Kod bifokalnih leća donja polovica leće korigira vid za blizinu, dok gornja polovica korigira vid za daljinu. Progresivne leće funkcioniraju na isti način kao bifokalne leće, ali one imaju postepeni prijelaz između dioptrije za daljinu i blizinu, te na njima nema vidljivih linija između različitih dioptrija. Velika prednost progresivnih leća nad bifokalnima je što korigiraju i vid na srednjoj udaljenosti (rad na računalu).

>> Više o progresivnim naočalnim lećama pročitajte u članku: Da li su progresivne naočalne leće pravi izbor za vas?

Ukoliko vam nije potrebna korekcija vida na daljinu, već imate poteškoća samo s vidom na blizinu, tada možete koristiti jednojakosne naočale za blizinu.

Nijedna vježba ili lijekovi ne mogu izliječiti staračku dalekovidnost. Odgađanje nošenja naočala za čitanje vam nije u interesu. U periodu od 40-te do 60-te godine života ćete s vremena na vrijeme morati mijenjati naočale za čitanje zato što vaša prirodna očna leća gubi na fleksibilnosti i smanjuje mogućnost fokusiranja, te zbog toga dioptrija raste.

Vrste materijala naočalnih leća

Naočalne leće su se ranije izrađivale od stakla, za razliku od danas kada se u 99% slučajeva koristi plastika. Plastične naočalne leće su laganije, fleksibilnije i sigurnije, jer je manje vjerojatno da će se slomiti. Također imaju mogućnost blokiranja UV zraka.

Za sportaše rekreativce ili profesionalce koji koriste naočale za vrijeme sportskih i drugih aktivnosti, najbolje rješenje su leće izrađene od polikarbonata. Polikarbonat je izdržljiviji od standardne plastike, te je zbog toga smanjena mogućnost ozljede. Trivex je noviji plastični materijal koji zadovoljava iste sigurnosne standarde kao i polikarbonat, ali često ima bolju optičku kvalitetu od polikarbonata. I trivex i polikarbonat se preporučuju za djecu, te su bolji izbor od obične plastike.

Još jedan važan faktor kod odabira naočalnih leća je indeks loma. Leće s visokim indeksom loma su tanje i lakše od standardnih naočalnih leća. Također, estetski su ljepše te bolje “skrivaju” visoke dioptrije. Što je indeks loma veći, leće su tanje, ali je i cijena veća. Svakako se posavjetujte s vašim optičarem koji indeks loma je najbolji za vaše dioptrije.

Vrste zaštitnih premaza na naočalnim lećama

Zaštitni premazi za naočalne leće su dostupni kako bi pomogli u očuvanju zdravlja vaših očiju i trajnosti naočalnih leća.

Antirefleksni premaz pomaže smanjiti odraz s površine vaših naočalnih leća i omogućava bolji kontakt očima s drugim ljudima, te poboljšava vaš izgled. Prednosti naočalnih leća s antirefleksnim slojem su što omogućuju stvaranje oštrije slike s manje odsjaja prilikom vožnje noću, te veću udobnost prilikom dugotrajnog korištenja računala. Nude najbolje estetsko rješenje, povećavaju stupanj kontrasta i smanjuju zamor očiju.

>> Više o antirefleksnom premazu saznajte u članku: Čemu služi antirefleksni sloj na naočalama?

Dostupan je i zaštitni premaz protiv grebanja. Većina naočalnih leća danas ima premaz za otpor na ogrebotine, ali to ne znači da se leće ne mogu izgrebati, već su otpornije od leća bez tvrdog premaza.

Dioptrijske naočalne leće također mogu imati i UV zaštitu, što svakako preporučamo. Danas već postoje proizvođači naočalnih leća koji nude UV zaštitu kao standard na svim svojim lećama.

Druga mogućnost za korekciju vida s UV zaštitom su sunčane naočale s dioptrijom. U većinu modela sunčanih naočala koje možete pronaći u očnim optikama mogu se ugraditi sunčane dioptrijske leće.

>> Više dioptrijskim sunčanim naočalama saznajte u članku: Sunčane naočale s dioptrijom

Kod ljudi koji vole nositi samo jedne naočale za unutarnju i vanjsku primjenu, fotoosjetljive naočalne leće su dobar izbor. Fotoosjetljive leće sadrže boju koja varira ovisno o njihovoj izloženosti sunčevoj svjetlosti. Npr. u zatvorenom prostoru one su potpuno bezbojne, dok na suncu automatski dobivaju boju te postaju tamnije. Postoji mogućnost da se ove naočalne leće neće zatamniti u automobilu, zbog toga što vjetrobran blokira sunčeve ultraljubičaste zrake.

Možda će vas također zanimati: Koji materijal okvira za naočale odabrati?

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!