Čemu služi antirefleksni sloj na naočalama?

Pri kupnji naočala vaš optičar vas je sigurno upitao da li želite antirefleksni sloj na vašim naočalnim lećama. U nastavku teksta saznajte što je zapravo antirefleksni sloj i čemu služi, te koje pogodnosti pružaju antirefleksne naočale.
0 Shares

Antirefleksni sloj je tanki višeslojeviti premaz koji se može aplicirati na sve staklene i određene plastične podloge. Izrađen je od materijala čija je vrijednost indeksa refleksije između vrijednosti indeksa refleksije zraka i stakla.

Na taj način je refleksija unutarnje i vanjske površine stakla gotovo jednaka. Refleksija unutarnje i vanjske površine stakla se međusobno poništavaju pomoću interferncije, te se na taj način umanjuje odsjaj koji vidite. Antirefleksni premaz se aplicira na naočalne i neke sunčane leće kako bi se smanjio odsjaj koji stvara leća.

Visoko učinkoviti antirefleksni sustavi premaza drastično smanjuju refleksiju staklenih i plastičnih površina. U isto vrijeme antirefleksni slojevi mogu znatno povećati propusnost svjetla.

Možda vas zanima...Naočale za rad na računalu: kako smanjiti naprezanje očiju?Naočale

Antirefleksni sloj je osobito važan kod naočalnih leća s visokim indeksom loma, koje reflektiraju više svjetla nego naočalne leće s standardnim indeksom loma. Općenito govoreći, što je veći indeks loma, više će se svjetla reflektirati od površine leće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Današnji moderni antirefleksni slojevi praktički mogu eliminirati odraz svjetla od naočalnih leća, čime 99,5 % raspoloživog svjetla prolazi kroz leće, te se stvara jasnija slika.

Osim uklanjanja refleksije, antirefleksna stakla čine naočale gotovo nevidljivima, tako da vaše oči dolaze do izražaja.

Prednosti naočalnih leća s antirefleksnim slojem su što omogućuju stvaranje oštrije slike s manje odsjaja prilikom vožnje noću, te veću udobnost prilikom dugotrajnog korištenja računala. Nude najbolje estetsko rješenje, povećavaju stupanj kontrasta i smanjuju zamor očiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Antirefleksni sloj je također dobro rješenje kod sunčanih naočala kod kojih eliminira refleksiju sunčevog svjetla unutar naočala u situacijama kada je sunce iza vas. Nanosi se samo na unutarnju površinu leće, jer tamna sunčana leća prekriva estetske nedostatke.

antirefleksne naočale

Hidrofobni sloj

Većina kvalitetnijih antirefleksnih slojeva sadrži i hidrofobni sloj, koji sprječava nakupljanje vode na površini leće, te voda lako sklizne sa površine. Ujedno služi za lakše čišćenje leće. Neke antirefleksne naočale također mogu sadržavati tvrdi sloj protiv grebanja i sloj UV zaštite.

Čišćenje naočala s antirefleksnim slojem

Prilikom čišćenja naočala s antirefleksnim slojem, koristite samo proizvode koje vaš optičar preporuča. Deterdženti koji sadrže jake kemikalije mogu oštetiti antirefleksna stakla.

Ne pokušavajte očistiti takve leće bez ovlaživanja. Suhom krpom možete oštetiti zaštitni antirefleksni sloj. Iz razloga što sloj eliminira refleksiju svjetla koja može prikriti nedostatke površine leće, ogrebotine su često vidljivije na takvoj leći.

Napredak tehnologije

Anti-refleksna tehnologija je znatno napredovala posljednjih godina. Prvi anti-refleksni slojevi su stvarali stalnu potrebu za čišćenjem leća, te su se lako skidali i grebali. Međutim, kvaliteta slojeva se znatno poboljšala kod svih poznatih proizvođača leća. Nova generacija AR premaza je čvrsta, izdržljiva i omogućuje vrhunsku vidnu oštrinu.

U današnje vrijeme digitalnih uređaja, gotovo da nema smisla izrađivati dioptrijske naočale bez antirefleksne zaštite.

Prednosti antirefleksnog premaza uključuju:

 • poboljšava vid smanjujući refleksiju i blještanje,
 • poboljšava noćni vid,
 • naočalne leće su manje uočljive, jer je smanjena količina odsjaja,
 • naočalne leće djeluju tanje.

Ako do sada niste nosili antirefleksna stakla, svakako ih odaberite prilikom iduće kupnje naočala. Obratite pažnju na kvalitetu, jer će vam većina optičara ponuditi “dobro, bolje i najbolje”. Ono što je bolje, je naravno i skuplje. Prema našem mišljenju, odabir premaza srednje ili više kvalitete vrijedi vašeg novca.

Pročitajte sljedeće:

Kako izabrati savršen okvir za naočale?

Članak objavljen 11/10/2013, posljednja izmjena 05/10/2022.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

44 Komentara

 1. Uvijek mi predlažu taj antirefleksni sloj,ali nitko mi dosad nije objasnio lijepo za što služi. Sad ću ga sigurno naručit, jer sve skupa ima smisla.
  Hvala

 2. Poštovani,
  čistila sam ovakve naočale samo suhim krpama i valjda mi se i zato oštetio premaz.Ko da je netko rezbario po njima.
  Da li se to može izbrusiti da budu ko nove?
  Hvala na odgovoru ,
  Marija

  1. Poštovana Marija,

   ne postoji uređaj koji uklanja zaštitni antirefleksni premaz. Malo pripazite na koji način čistite takve naočale. Deterdženti koji sadrže jake kemikalije mogu oštetiti antirefleksne naočale. Ne pokušavajte očistiti takve leće bez ovlaživanja. Suhom krpom možete oštetiti zaštitni antirefleksni sloj. Iz razloga što sloj eliminira refleksiju svjetla koja može prikriti nedostatke površine leće, ogrebotine su često vidljivije na takvoj leći.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 3. Postovani,

  da li antirefleksni sloj pomaze kod preosjetljivosti na jaka umjetna svjetla (neonke)?

  1. Poštovana Lena,

   antirefleksni sloj na naočalama svakako može ublažiti odbljeske uzrokovane neonskim svjetlima, ali ih ne može u potpunosti eliminirati.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 4. pozdrav!!! Nakon dugo vremena nošenja običnih naočala bez ikakvih zaštita uzela sa antirefleksivnim slojem,ali meni ne odgovara stalno mi mutno,glava me boli,kad stavim stare naočale sa običnim staklima bolje vidim .ne znam u čem je problem dioptrija je (-3,-3.25)
  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

  1. Poštovana Dubravka,

   antirefleksni sloj nebi trebao stvarati takve probleme. Čak naprotiv, kroz antirefleksne naočale se ostvaruje kvalitetnija slika, s manje odbljesaka. Svakako odnesite oboje naočale u vašu optiku da usporede da li je dioptrija i razmak zjenica potpuno isti na oba para.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 5. Da li antirefleksne naočale imaju i UV zaštitu. Jedan optičar mi je rekao da moje imaju 25% (skala u %), a drugi mi je mjerio sa uređajem na skalo do 400 i rekao da nemaju UV zaštitu. Također, pokazao mi je antirefleksne naočale koje imaju UV zaštitu 400 iako nisu sunčane dioptrijske? Da li je to moguće.
  Unaprijed hvala

  1. Poštovani,

   moguće je. Leće ne moraju biti tamne da bi imale UV zaštitu. Sloj na leći koji pruža zaštitu od štetnih UV zraka je zapravo proziran i oku nevidljiv. Leća s antirefleksnim slojem ne mora imati i UV zaštitu.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 6. Pozdrav..molim vas da mi odgovorite na jednu dilemu…djete mi nosi naočale ali su prije 10 tak dana bile na reklamaciji zbog oštećenja.. ta prva stakla su imala zaštitu ali ova što smo dobili su nekako drukčija nešto nam nije jasno i ona se žali da joj je sve mutno…kako da provjerimo da li ova stakla imaju zaštitu? Unaprijed zahvalna

  1. Poštovana,

   naočalne leće s antirefleksnom zaštitom imaju zelenkasto-plavi odsjaj koji se jasno vidi pri pogledu na leće. Nije vjerojatno da dijete ne vidi zbog toga što leće nemaju zaštitu. Provjerite da li je ugrađena točna dioptrija s nalaza. Ukoliko je sve dobro napravljeno, ponovite pregled.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 7. Lijep pozdrav,molio bih Vas za jedan savijet. Naime od svoje 5 godine nosim naocale(sada imam 35),imam dioptriju ljevo oko-dsph (-8.00),dcyl(-0.50),axis(180) i desno oko dsph(-7.00),dycl(-1.50),axis(180) nosim stakla sa indexom loma 1.60 , ali imam strahovite probleme voziti nocu i po kiši, sve je dobro dok miu susret nejde drugi auto potpuno me oslijepi. MOLIM VAS DAJTE MI SAVJET KAKVA STAKLA DA NOSIM DA POBOLJSAM SVOJI VID NOCU?HVALA,čekam vaš odgovor

  1. Poštovani,

   na vašu dioptriju jako je teško postići savršen noćni vid, neovisno o kojim naočalnim lećama se radi. Dosta bolji vid možete postići s polutvrdim kontaktnim lećama. Napravite ponovnu kontrolu vida, te napomenite vašem oftalmologu da lošije vidite noću. Moguće da treba malo povećati dioptriju. Što se naočalnih leća tiče, savjetujemo Vam minimalni index loma od 1.67, te obavezno antirefleksni sloj.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 8. Pozz,

  Imam 38 godina i dioptriju na oba oka -1, s astigmatizmom na oba oka.
  Da li se kod određivanja dioptrije za naočale stavlja moja izmjerena dioptrija oka ili se stavlja -0,25 manja od izmjerene (matematički bi to bilo veće)?
  Naime, na moje prve naočale, prije 7godina, stavljena je dioptrija -0,75 a dioptrija oka je bila -1, jer po specijalisti oftalmologu, to je bolje da se oko ne bi “opustilo” i da dioptrija ne bi rasla. Međutim danas sam određivao dioptriju kod drugog specijaliste oftalmologa i ona mi je stavila moju izmjerenu dioptriju uz konstataciju da se to više neće mijenjati u mojim godinama. Naravno bolje vidim uz moju pravu dioptriju.
  Hvala na odgovoru

  1. Poštovani,

   nakon 7 godina nošenja manje dioptrije, vjerojatno je bilo vrijeme za maksimalnu korekciju, s kojom naravno postižete i bolji vid. Istina je da u vašim godinama više ne očekujemo rast kratkovidnosti.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

  2. Poštovani zanima me kako mogu znati kolika je zaštita od monitora stavljena na leče naočala golim okom se ne može vidjeti a optičaru smo platili 500 kuna kod kupovine naočala. Hvala!

   1. Poštovani,

    ukoliko se “zaštita od monitora” odnosi na antirefleksni sloj, možete ga primijetiti tako što leća ima zelenkasti odsjaj.

    Lijep pozdav,
    Optometrija.net tim

 9. Lijep pozdrav, imam jedno pitanje. Ako naočale imaju premaz protiv refleksije, kako je moguće da mi se reflektira pozadina na rubovima stakala (vidim svoju kosu, a naročito ako je iza mene svjetlo, vidim ga sa strane)? U optici u kojoj su mi izradili naočale kažu da je to zbog malo većih stakala. Napominjem da već 6 godina nosim naočale i do sada nisam imala ovakav problem, pa nisam sigurna da sam dobila stakla koja sam platila. Očekujem Vaš odgovor i unaprijed se zahvaljujem!

  1. Poštovana,

   moguće je da je refleksija izazvana većom površinom naočalnih leća, pogotovo ukoliko ste do sada nosili naočale manjih okulara.

   Jednostavno je provjeriti dali naočale imaju antirefleksnu zaštitu; skinite naočale, okrenite ih licem prema sebi te pogledajte dali naočalne leće imaju zelenkasti odsjaj. Naočalne leće bez antirefleksne zaštite su potpuno bezbojne, odnosno ne daju nikakav obojani odsjaj kada ih se gleda pod svjetlom.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 10. Poštovani,
  nisam nikada nosila naočale i sada sam počela zbog glavobolje -0.25 ( tako su mi izmjerili).
  Tražila sam naočale sa maksimalno zaštite uključujući i antirefleksnu no imam problem. Kada gledam u svjetlo ili auto mi ide u susret vidim dvije male zelene točkice ispod svjetla par centimetara. To je normalno ili?
  Zahvaljujem naodgovoru.
  Martina

  1. Poštovana,

   može se dogoditi da pod određenim osvjetljenjem vidite zelenkasti odsjaj od antirefleksnog sloja na naočalama. Ukoliko vas to smeta, posavjetujte se s vašim optičarem da vam eventualno podesi naklon naočala.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 11. Postovani,od pete godine nosio sama naocale,kasnije kontaktna leca,poceo sam sa dioptrijom -7 a do 18-te godine dioptrija je dostigla -15…odradio sam lasersko skidanje diotrije,tako da sada ne nosim pomagala ali ostrina vida mi je 40% na desnom oku i 30% na levom oku.Dali postoje neke naocale ili kontaktna leca pomocu kojih bi poboljsao ostrinu vida.Hvala

  1. Poštovani,

   bez pregleda je nemoguće reći da li bi Vam određena korekcija pomogla, odnosno jeli moguće postići veću vidnu oštrinu (s naočalama ili kontaktnim lećama). Do-korekcija preostale dioptrije (ukoliko postoji) laserom svakako nije preporučljiva u vašem slučaju. Posavjetujte se s vašim oftalmologom.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 12. Poštovani
  Zavarivač sam i radim vec skoro dvije godine taj posao, u zadnje vrijeme poslije posla nekada mi vid magli, bio sam na ljekarskom pregledu nedavno i sve je bilo uredu, imam osjećaj kao da su mi oči umorne.
  Gledao sam neke naočale bez dioptrije sa mineralnim fotoosjetljivim staklima i AR sloj, interesuje me da li bi one pomogle da se oči ne umore kada bi ih nosio
  Hvala

  1. Poštovani,

   naočalne leće s fotoosjetljivim staklima i AR slojem vam nebi pomogle u vašem poslu. Najbitnije da koristite zaštitnu masku kako bi oči maksimalno bile zaštićene pri radu. Otiđite po još jedno mišljenje i provjerite dioptriju.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 13. Poštovani,

  Nedavno sam kupio naočale fotoosjetljive sa antirefleksnom zaštitiom. Međutim, imam problem, vidim odsjaj iza sebe pogotovo na rubovima, kao retrovizori :), isto noću kad gledam svjetla sve vidim tačkice, kao odsjaj tih svjetala. Prije sam imao naočale sa antirefleksom, ali nisu bile fotoosjetljive i nisam imao tih problema.
  Napominjem da su sada ove naočale volumenom veće, dakle stakla su veća, pa ne znam da li je to samo do toga, ili…
  Da li se antirefleksni sloj može nanijeti naknadno na naočalnu leću, ukoliko eventualno nije nanijet, ili da se malo poboljša.
  Zahvaljujem na odgovoru.

 14. Poštovani,

  najvjerojatnije vam treba vremena da se naviknete na veću površinu leća na novim okvirima. Normalno je da pod određenim kutom vidite odsjaj. Ukoliko se problemi nastave, moguće je izvršiti prebacivanje naočalnih leća u manje okvire.

  Antirefleksnu zaštitu nije moguće naknadno nanijeti na naočalne leće.

  Lijep pozdrav,
  Optometrija.net tim

 15. Da li ima svrhe ugradjivati ovaj antirefleksni sloj na stakla, ako se naočare ne nose svakodnevno i napolju, već samo u kući po sat, dva dnevno?

  1. Poštovani,

   svakako ima smisla naručiti naočalne leće s antirefleksnom zaštitom ako se naočale nose i samo po kući. Antireleksni sloj smanjuje odbljeske kod gledanja televizije, korištenja računala, pametnih telefona itd.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 16. Poštovani, ako osoba nema nikakvu refraktivnu pogrešku a ima problem blještanja pogotovo pri noćnoj vožnji ili radu za računalo pomažu li antirefleksni filteri na naočalama i u tim slučajevima ili samo kod onih sa dioptrijom?

 17. Poštovani,

  htio bih kupiti sunčane naočale sa dioptrijskim staklima. Bio bih Vam veoma zahvalan ako biste mogli da mi preporučite vrstu stakala koja mi je potrebna pošto dosta variraju cjenom kao i slojevima koje mi nude (polarizacija, 16 puta anti refleks, dupli uv bloker). Da li su svi ovi slojevi potrebni na sunčanim dioptrijskim naočalama? Koja stakla biste Vi preporučili?

  Unaprijed hvala.

  Lijep pozdrav.

  1. Poštovani,

   svakako bismo Vam preporučili polarizirane naočalne leće sa svim zaštitnim slojevima. Name, slojevi su “dodatna oprema” sunčanim lećama koji itekako utječe na kvalitetu slike i zaštitu oka. To ne znači da treba uzeti najskuplje moguće leće, već izaberite leće prema vašem budžetu.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 18. Poštovani,

  Odskora sam pocela nositi naočare.Bila sam kod oftamologa koji mi je dao dioptriju na osnovu sirenja zjenica.Međutim ta dioptrija mi nikako nije pasala jer mi je dao u plusu ( 0,50na oba oka).Ponovo sam isla na pregled kod privatne doktorice koja mi je odredila dioptriju (-0,25). Kada sam otisla kod opticara da mi promijene stakla trazila sam antirefleksna i oni su ponovo uradili pregled da bi mi dali dioptriju kako su oni dobili a to je (0,50 na desnom i -0,25 na L). Ali sada opet primjecujem da bolje vidim bez naocara nego sa njima jer mi djeluje mutnije. Zanima me da li je to zbog antirefleksa ili bih ipak trebalaici ponovo opticaru i zatraziti dioptr za citanje? unaprijed hvala

 19. imam problem sa ovakvim naocarima !! uzeo sam ih pre par dana i kad ih stavim sve mi je kao mutno ne znam u cemu je problem !!hvala pozz

  1. Poštovani,

   vid vam sigurno nije mutan zbog antirefleksnog sloja na naočalama. Vjerojatno se radi o pogrešnoj dioptriji.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 20. Dali se antirefleksni sloj moze naknadno nanijeti na suncane naocale?
  imam problem sa crvenkastim odsjajem kada mi je sunce sa strane ili malo iza?
  hvala!

  1. Poštovani,

   nažalost, nije moguće nanijeti antirefleksni sloj naknadno na naočale. Pri slijedećoj kupnji isprobajte polarizirane sunčane naočale, odbljesci će se značajno smanjiti.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 21. Poštovani,

  ugrađen mi je antirefleksni sloj na naočale i svi predmeti su mi sivi, nije mi jasna boja. Ima li to kakve veze sa antirefleksnim slojem?

  Lp

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

jedanaest − 6 =

Back to top button