Iritacija očiju – saznajte koji su mogući uzroci i kako se liječi

Iritacija očiju ili nadraženost očiju je opći pojam koji se koristi za opisivanje osjećaja kada nešto smeta u očima ili okolnom području. Iako simptomi mogu biti slični, postoji mnogo mogućih uzroka iritacije oka. U nastavku saznajte koji su najčešći uzroci iritacije oka i kako se liječe.
16 Shares

Iritacija očiju – koji su najčešći simptomi?

Simptomi koje možemo povezati s iritacijom očiju ovise o uzroku nadražaja oka. Međutim, najčešći simptomi iritacije oka uključuju:

Iritacija oka – koji su najčešći uzroci iritacije i nadraženosti?

Iritacija očiju može biti uzrokovana brojnim stanjima i reakcijama oka na vanjske čimbenike. U nastavku smo naveli neke od najčešćih uzroka iritacije oka.

Infekcije oka

Razne bakterijske, virusne ili gljivične infekcije oka mogu izazvati iritaciju. Dodatni simptomi koje možete doživjeti mogu uključivati oticanje oko očiju, poriv za čestim trljanjem očiju, iscjedak iz oka i stvaranje krasti na kapcima ili trepavicama. Liječenje ovisi o tome što uzrokuje infekciju.

Virusne infekcije su obično blage i rješavaju se u jednom do dva tjedna. Ako imate bakterijsku infekciju, liječnik će vjerojatno propisati antibiotike u obliku kapi za oči. Gljivične infekcije oka mogu se liječiti antifungalnim lijekovima u obliku kapi za oči ili u obliku tableta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Digitalno naprezanje očiju

Ponekad možete osjetiti nadraženost očiju prilikom korištenja računala, mobitela ili tableta na duži vremenski period. To se naziva “digitalno naprezanje očiju” ili “sindrom računalnog vida“.

Uz iritaciju ili nalogodu oka, simptomi digitalnog naprezanja oka mogu uključivati glavobolju, suhe oči i bol u vratu ili ramenima. Simptomi digitalnog naprezanja oka su privremeni i trebali bi se smanjiti kada prestanete koristiti računalo ili mobitel.

Za olakšanje digitalnog naprezanja očiju svakako preporučujemo pravilo 20-20-20: svakih 20 minuta napravite pauzu u trajanju od 20 sekundi, pogledajte u daljinu, na udaljenosti od minimalno pola metra (20 inča). Na taj način opušta se akomodacija oka koja je u grču zbog konstantnog fiksiranja pogleda u istu točku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Očne alergije

Očne alergije se pojavljuju kada oko dođe u kontakt s alergenima. Postoje mnoge tvari koje mogu uzrokovati alergije očiju, uključujući pelud, grinje, plijesan i kućne ljubimce.

Simptomi se obično javljaju u oba oka kratko nakon što ste izloženi alergenu. Na primjer, ako ste alergični na životinjsku dlaku vjerojatno ćete osjetiti simptome alergijske reakcije ako posjetite nekoga tko ima mačku ili psa.

Liječenje alergije očiju usredotočeno je na olakšanje simptoma. Tablete bez recepta ili kapi za oči mogu pomoći. Međutim, vaš liječnik može preporučiti lijekove na recept ili injekcije ako su simptomi stalni ili dugotrajni.

Iritansi

Iritacija oka može biti izazvana izlaganjem očiju česticama prašine, dimu ili kemijskoj pari.

U mnogim slučajevima temeljito ispiranje očiju s vodom može ublažiti simptome. Izloženost nekim iritansima može uzrokovati trajno oštećenje ili peckanje očiju. Važno je potražiti medicinsku pomoć ako simptomi ne nestanu nakon ispiranja.

Strano tijelo u oku

Strana tijela mogu ući u oči i izazvati iritaciju. Ukoliko se radi o npr. zalutaloj trepavici, to je potpuno bezopasno. Ali ukoliko u oko upadne špena ili staklo, potrebno je hitno isprati oko vodom i posjetiti liječnika.

Ako sumnjate da imate strano tijelo u oku, vaš liječnik će ga locirati uz pomoć pregleda na biomikroskopu. Oftalmolog će također ukapati florescein u oko ukoliko sumnja da su nastala oštećenja na rožnici oka.

Nakon uklanjanja stranog tijela iz oka, vaš liječnik će po potrebi prepisati antibiotske kapi kako bi se spriječila infekcija oka.

Iritacija oka
Foto: Shutterstock

Suho oko

Suze pomažu da oči ostanu vlažne. One se izlučuju iz žlijezda koje se nalaze u blizini očiju. Kada količina ili kvaliteta suza nije dovoljna za održavanje vlažnih očiju, možete razviti stanje koje zovemo suho oko. Uz iritaciju oka možete imati osjećaj da vas oči grebu ili kao da imate nešto u njima.

Blaža suhoća očiju se može liječiti umjetnim suzama, koje su dostupne bez liječnikog recepta u ljekarnama ili očnim optikama. Ozbiljniji slučajevi suhoće zahtijevaju i druge metode liječenja, a o tome odlučuje oftalmolog. Promjene u načinu života mogu smanjiti simptome suhog oka, kao što su prestanak pušenja, smanjivanje satnice rada na računalu, te izbjegavanje zadimljenih prostora.

Blokirani suzni kanal

Suze otječu iz oka kroz suzne kanale. Ako imate blokiran suzni kanal, dolazi do poremećaja u cirkulaciji suza, te možete osjetiti iritaciju i nadraženost oka. Dodatni simptomi mogu uključivati bol u području unutarnjeg kuta oka i ponavljajuće infekcije oka.

Liječenje se vrši širenjem suznih kanala, kako bi suze mogle normalno otjecati iz oka.

Ječmenac

Prisutnost ječmenca, bolne kvržice koja se nalazi na rubu vjeđe, može izazvati iritaciju očiju. Ako imate ječmenac, izgledati će kao bubuljica na vjeđi. Možete osjetiti blagu bol i oticanje oko kapka.

Ječmenci obično prolaze sami i često topli oblozi mogu pomoći. Trajni ječmenac se može liječiti antibioticima ili se uklanja kirurški.

Blefaritis

Blefaritis je upala očnih kapaka. Iritacija očiju je čest simptom blefaritisa, uz nadražene i crvene očne vjeđe, svrbež i ljuskice na trepavicama.

Najčešći uzrok blefaritisa je poremećaj rada žlijezda koje se nalaze u očnim vjeđama. Kada lojne žlijezde proizvode previše ili premalo ulja, rubovi očnih vjeđa postaju nadraženi i svrbe.

Blefaritis se često može ponavljati, što otežava liječenje. U mnogim slučajevima, dobra higijena očnih vjeđa i redovita rutina čišćenja vjeđa može kontrolirati blefaritis. Ovisno o ozbiljnosti upale, liječnik može prepisati topičke antibiotike i steroidne kapi ili mast.

Očna rosacea

Rosacea je upalno stanje koje utječe na kožu lica, grudi i očiju. U očima se pojavljuje osjećaj svrbeža, suhoća, te crvenilo koje je relativno blago. Sve to uzrokuje iritaciju očiju.

Osobe kojima je dijagnosticirana očna rosacea moraju ići na redovne kontrole oftalmologa, zbog veće mogućnosti nastanka upale rožnice.

Zaključak

Postoji mnogo mogućih uzroka iritacije očiju. Neki od tih uzroka, kao što je digitalno naprezanje očiju ili ječmenac, mogu nestati sami od sebe. Drugi, kao što je blefaritis ili blokirani suzni kanal, zahtijevaju liječenje.

Ukoliko je iritacija očiju prisutna, svakako posjetite liječnika kako bi se ustanovio uzrok iritacije, te eventualna potreba za liječenjem.

Pročitajte sljedeće:

Osjećate “pijesak u očima”? Saznajte što može biti uzrok i kako se liječi!

Tekst objavljen 15/11/2018, posljednja izmjena 28/11/2023.

16 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

17 − osam =

Back to top button