Očna rosacea – kako rosacea utječe na oči?

Rosacea je upalno stanje koje utječe na kožu lica, grudi i očiju. Iako je točan uzrok nastanka nepoznat, stanje može bit povezano s nasljednim tendencijama ili vanjskim čimbenicima, kao što je npr. prekomjerno izlaganje suncu.
0 Shares

Ostali čimbenici koji mogu pogoršati navedeno stanje su:

  • alkohol
  • začinjena hrana
  • ekstremne temperature
  • stres
  • vruće kupke ili saune
  • kortikosteroidi
  • lijekovi za tlak

Češće se javlja kod žena, no kod muškaraca se javlja u težem obliku. Osobe s rosaceom najčešće imaju ružičasto – crveni ten, u početnom stadiju se crvene nos i obrazi. Kako bolest napreduje, pojavljuju se crvene lezije kože, bubuljice, te sitne krvne žilice u koži poznate kao “telangiectasias”.

Kožna roacea utječe i na oči, te se pojavljuje svrbež očiju i crvenilo koje je relativno blago. Osobe kojima je dijagnosticirana očna rosacea imaju kronično krvave i suhe oči, te blefaritis. U nekim slučajevima vid je zamućen.

U slučaju težeg oblika očne rosacee, upala rožnice može dovesti do čira rožnice s infekcijom. Ukoliko se ulkus (čir) rožnice ne liječi, može doći do perforacije rožnice. Riječ je o ozbiljnoj i potencijalno zasljepljujućoj komplikaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Dakle, ukoliko vam je dijagnosticirana rosacea očiju, iznimno je važno ići na redovne kontrole kod oftalmologa.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četiri × četiri =

Back to top button