“Suhe oči”: Poremećaj nastao u 2000-itima

Dugotrajan boravak u zatvorenom i klimatiziranom prostoru uz umjetno svjetlo, kao i visoke temperature, stres te neuravnotežena prehrana uzroci su najčešćeg problema s očima u novom mileniju, takozvanog “suhog oka”.
3 Shares

To je naziv za stanjivanje suznog filma (trajnog suznog sloja koji prekriva rožnicu i spojnicu) zbog nedostatka suza ili pojačanog isparavanja.

Osim uslijed uzroka iz okoliša, ovaj se poremećaj često javlja u kasnijoj dobi: problemi sa suznim filmom česti su kod ljudi starijih od 60 godina i kod žena u menopauzi.

Na ovaj poremećaj mogu utjecati i drugi čimbenici: pojedine vrste lijekova poput beta-blokatora ili diuretika, kao i sredstva za opuštanje mišića i uklanjanje anksioznosti mogu s vremenom dovesti do simptoma koji su jako slični onima koji se javljaju kod primarnog nedostatnog stvaranja suznog filma.

Također, pojedini poremećaji površine oka mogu izmijeniti količinu i sastav suzne tekućine. Najčešći takav slučaj je blefaritis (upala očnih kapaka) kada upala izaziva promjene u izlučivanju očnih žlijezda koje posljedično mijenjaju suzni film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
suhe oci simptomi, suhe oči, simptomi suhe oči
Foto: Shutterstock

Nepravilna i pretjerana uporaba kontaktnih leća također može dovesti do promjena suznog filma. Važno je upamtiti da su kontaktne leće strano tijelo i da ih treba koristiti samo s prikladnim suznim filmom.

Suhe oči – simptomi

Simptomi suhih očiju uključuju kontinuiranu iritaciju, osjećaj stranog tijela u oku, svrbež, pečenje, probleme kod otvaranja kapaka, učestalu potrebu za ispiranjem ili trljanjem očiju, hiperosjetljivost na svjetlo te umorne oči tijekom cijelog dana. Crvene i zamućene staklaste oči gotovo su uvijek znak nedostatne hidratizacije površine oka.

3 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

13 + trinaest =

Back to top button