“Suhe oči”: Poremećaj nastao u 2000-itima

suhe oci, suhe oči, suhe oči simptomi

Dugotrajan boravak u zatvorenom i klimatiziranom prostoru uz umjetno svjetlo, kao i visoke temperature, stres te neuravnotežena prehrana uzroci su najčešćeg problema s očima u novom mileniju, takozvanog “suhog oka”.

To je naziv za stanjivanje suznog filma (trajnog suznog sloja koji prekriva rožnicu i spojnicu) zbog nedostatka suza ili pojačanog isparavanja.

Osim uslijed uzroka iz okoliša, ovaj se poremećaj često javlja u kasnijoj dobi: problemi sa suznim filmom česti su kod ljudi starijih od 60 godina i kod žena u menopauzi.

Na ovaj poremećaj mogu utjecati i drugi čimbenici: pojedine vrste lijekova poput beta-blokatora ili diuretika, kao i sredstva za opuštanje mišića i uklanjanje anksioznosti mogu s vremenom dovesti do simptoma koji su jako slični onima koji se javljaju kod primarnog nedostatnog stvaranja suznog filma.

Također, pojedini poremećaji površine oka mogu izmijeniti količinu i sastav suzne tekućine. Najčešći takav slučaj je blefaritis (upala očnih kapaka) kada upala izaziva promjene u izlučivanju očnih žlijezda koje posljedično mijenjaju suzni film.

suhe oci simptomi, suhe oči, simptomi suhe očiNepravilna i pretjerana uporaba kontaktnih leća također može dovesti do promjena suznog filma. Važno je upamtiti da su kontaktne leće strano tijelo i da ih treba koristiti samo s prikladnim suznim filmom.

Suhe oči – simptomi

Simptomi suhih očiju uključuju kontinuiranu iritaciju, osjećaj stranog tijela u oku, svrbež, pečenje, probleme kod otvaranja kapaka, učestalu potrebu za ispiranjem ili trljanjem očiju, hiperosjetljivost na svjetlo te umorne oči tijekom cijelog dana. Crvene i zamućene staklaste oči gotovo su uvijek znak nedostatne hidratizacije površine oka.

Autor: Luxottica Group S.p.A.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!