Očne infekcije – uzroci, simptomi i liječenje

upala oka, infekcija oka

Upale ili infekcije oka nastaju kada štetni mikroorganizmi napadnu oko ili predio oko očiju. Infekcije najčešće pogađaju prozirni prednji dio oka – rožnicu, te prozirnu ovojnicu oka – spojnicu, ali svi dijelovi oka su podložni infekcijama. Postoji mnogo vrsta infekcija oka s različitim uzrocima, za koje su potrebni i različiti pristupi liječenja.

Ukoliko sumnjate na prisutnost očne upale, trebate posjetiti liječnika. Važno je što prije započeti liječenje kako nebi došlo do pogoršanja ili trajnih oštećenja vida.

Simptomi očnih infekcija:

Vrste i uzroci očnih infekcija

Najčešći primjeri očnih infekcija uključuju:

Konjunktivitis ili tzv. crveno oko je česta i vrlo zarazna upala oka, koja se često prenosi među djecom u vrtićima i školama. U takvoj okolini je potrebno poduzeti dodatne mjere opreza kako bi se spriječilo širenje zaraze, kao što je često pranje ruku od strane odraslih i djece. Konjunktivitis može biti bakterijski ili virusni. Bakterijski konjunktivitis se često širi na oba oka i uzrokuje iscjedak, te se ponekad mogu pojaviti kraste na vjeđama. Virusni konjunktivitis obično pogađa samo jedno oko, koje pretjerano suzi i stvara blagi iscjedak. Na vjeđama se također ponekad mogu pojaviti kraste.

Herpes oka je česta infekcija, koja može izazvati trajno oštećenje rožnice. Jedan od virusa koji uzrokuje očni herpes se naziva varicella ili virus zoster. Riječ je o istom virusu, koji uzrokuje vodene kozice i herpes – bolest živčanog sustava. Kada ovaj virus utječe na oči, naziva se herpes zoster ophthalmicus. Drugi virus koji uzrokuje herpes oka se zove herpes simplex tip 1. Herpes simplex tip 1 je isti virus koji uzrokuje herpes na usnama i u usnoj šupljini. U slučajevima kada utječe na oči, obično uzrokuje upalu rožnice. Ova vrsta infekcije se zove herpes simplex keratitis.

Bakterijski keratitis je infekcija rožnice, koja uzrokuje suzenje očiju, bol, oslabljeni vid i osjetljivost na svjetlost. Bakterije koje su obično odgovorne za ovu vrstu infekcije oka su Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa kod nositelja kontaktnih leća. Razlikujemo površinski i duboki bakterijski keratitis. Površinski keratitis zahvaća vanjske slojeve rožnice i ne ostavlja značajne ožiljke, dok duboki keratitis utječe na dublje slojeve rožnice i ostavlja ožiljak, koji može trajno utjecati na vid ukoliko se nalazi na centralnom dijelu rožnice.

Trahom je teška infekcija očiju povezana s klamidijom, te je česta u zemljama u razvoju. Infekcija obično pogađa unutarnji dio vjeđa, što uzrokuje zaokretanje vjeđa prema očima. Na taj način trepavice postepeno grebanjem uništavaju rožnicu, što rezultira trajnom sljepoćom. Liječenje zahtjeva pravilnu higijenu i oralne antibiotike.

Amebni keratitis je rijetka, ali ozbiljna infekcija oka koja može dovesti do sljepoće, a najviše zahvaća nosioce kontaktnih leća. Nosioci leća imaju veći rizik od kontakta s parazitima koji mogu dospjeti u oko i napraviti trajna oštećenja. Akantamebe se uglavnom nalaze u rijekama i jezerima, ali su također sve učestaliji stanovnici bazena i tuševa, pa čak i vode iz slavine.

Endoftalmitis je infekcija oka koja je najčešće uzrokovana penetrirajućom ozljedom oka ili intraokularnim kirurškim zahvatom. Radi se o uveitisu koji je najčešće uzrokovan bakterijama poput Staphylococcus epidermidis ili S. aureusa. Simptomi su jaka bol, slabljenje vida i ponekad edem vjeđa. Ovo stanje zahtjeva hitno liječenje.

Upala oka

Liječenje očnih infekcija

Najčešće bakterijske infekcije oka se uspješno liječe, osobito ukoliko se krene s liječenjem u početnom stadiju upale. Za liječenje se obično koriste antibiotske kapi i mast za oči.

Mnoge blaže virusne infekcije oka prolaze često i bez ikakvoga liječenja, ali u slučaju teške virusne infekcije potrebno je zatražiti terapiju koja najčešće uključuje kortikosteroidne kapi i mast.

Ovisno o uzroku očne infekcije, vaš liječnik vam također može prepisati antibiotike ili antivirusne lijekove koji se uzimaju oralno. U slučaju da se simptomi upale pogoršaju ili promjene, odmah kontaktirajte svog oftalmologa.

Kako izbjeći upalu oka?

Mnoge vrste infekcija oka se šire od osobe do osobe. Ukoliko imate očnu infekciju ili ste u blizini osobe s očnom infekcijom, na primjer blizu djeteta, supružnika ili suradnika, upotrijebite ove savjete kako biste izbjegli širenje zaraze:

 • Operite ruke temeljito i često; ovo je najvažniji i najučinkovitiji način za sprečavanje širenja konjuktivitisa.
 • Izbjegavajte dodirivati oči i lice; ukoliko nanosite make-up na područje oko očiju, obavezno operite ruke prije i nakon primjene.
 • Nemojte dijeliti ručnike, jastuke ili plahte s drugima.
 • Ukoliko ste zaraženi, nemojte nositi kontaktne leće dok upala ne prođe. Nakon što vaš oftalmolog odobri ponovno nošenje kontaktnih leća, najbolje je otvoriti novi par mekih kontaktnih leća, a stari baciti. Također je preporučljivo baciti sve otopine i kutijice za leće koje ste koristili za vrijeme nastanka infekcije. Ukoliko ste nosioc polutvrdih leća, potrebno ih je temeljito očistiti prije ponovnog nošenja.

Ukoliko primijetite prisutnost simptoma upale oka, svakako kontaktirajte svog liječnika što prije.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018
 Komentiraj
 1. Lata napisao:

  Dali imam upalu ako oko nije crveno i vid mi se ne muti malo je nabubrilo i pecka kako da se riješim toga? Nista mi nije u oku nego na donjem kapku?Molim vas pomozite

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   upalu oka možete imati i kada oko nije crveno. Ukoliko se radi o izraslini na očnom kapku, vjerojatno je u pitanju ječmenac. Svakako posjetite oftalmologa.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 2. Djokic boba napisao:

  Kako izleciti bakteriju pseudomonas vec 7 god..na kapcima oka..upotrebim tobradeks mast..i prodje..ali kad stavim sminku..pojavi se..

  • Poštovana,

   pseudomonasa ima svugdje oko nas, no mislim da kod Vas nije riječ o infekciji pseudomonasom, jer bi stvari išle vjerojatno naglo na gore i ne bi se izliječili samo sa Tobradex mašću. Vjerojatno je riječ o nečem drugom. Na koji način se dokazao pseudomonas? Možete li nam poslati sliku tih nalaza?

   Pozdrav,
   dr. Šarić

 3. Alen novakovic napisao:

  Na lijevom oku sa vanjske strane na lijevoj strani oka mi se pojavilo kao ostecenje koze iz kojeg curi gnoj. Ne boli me,samo mi taj iscjedak lijepi kapke i malo me zulja kad trepcem.Mozete li mi reci sta da ucinim u vezi toga.Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!