Upala ili infekcija oka – uzroci, simptomi i liječenje

Upala oka ili infekcija nastaje kada štetni mikroorganizmi napadnu oko ili predio oko očiju. Infekcije najčešće pogađaju prozirni prednji dio oka – rožnicu, te prozirnu ovojnicu oka – spojnicu, ali svi dijelovi oka su podložni infekcijama. Postoji mnogo vrsta upala oka s različitim uzrocima, za koje su potrebni i različiti pristupi liječenja.
0 Shares

Infekcija oka nastaje kada određeni štetni mikroorganizam uđe u područje oka. Uzroci očne infekcije najčešće su virusi ili bakterije, ali može se razviti i zbog drugih uzroka.

Ukoliko sumnjate na prisutnost očne upale, trebate posjetiti liječnika. Važno je što prije započeti liječenje kako nebi došlo do pogoršanja ili trajnog oštećenja vida. Liječenje ovisi o uzroku prisutne infekcije. Unatoč uzroku, simptomi koji se pojavljuju kada imate infekciju oka obično su slični.

Simptomi očnih infekcija uključuju:

 • crvene oči,
 • osjetljivost na svjetlost,
 • natečene oči,
 • iscjedak iz oka,
 • bol u oku,
 • suzne oči,
 • zamućen vid,
 • suhe oči,
 • svrbež očiju,
 • otekline oko očiju.

Vrste i uzroci očnih infekcija

Postoje brojne vrste očnih infekcija koje uključuju: konjunktivitis, herpes oka, bakterijski keratitis, uveitis, trahom, amebni keratitis, endoftalmitis, blefaritis, ječmenac, ulkus rožice i orbitalni celulitis. U nastavku smo pojasnili karakteristične simptome navedenih infekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Konjunktivitis

Konjunktivitis ili tzv. crveno oko je najčešća i vrlo zarazna upala oka, koja se često prenosi među djecom u vrtićima i školama. U takvoj okolini je potrebno poduzeti dodatne mjere opreza kako bi se spriječilo širenje zaraze, kao što je često pranje ruku od strane odraslih i djece.

Konjunktivitis može biti bakterijski, virusni ili alergijski. Bakterijski konjunktivitis često prvo pogađa jedno oko i uzrokuje ljepljivi iscjedak, te se ponekad mogu pojaviti kraste na vjeđama. Virusni konjunktivitis obično pogađa oba oka, uzrokuje crvenilo i stvara se vodenasti iscjedak. Alergijski konjunktivitis pogađa oba oka i nije zarazan, a osnovni simptomi su crvenilo i svrbež. Više o ovoj temi saznajte u članku: Konjuktivitis – simptomi, liječenje, prevencija, slike i video edukacija

Herpes oka

Herpes oka je česta infekcija, koja može izazvati trajno oštećenje rožnice. Jedan od virusa koji uzrokuje očni herpes se naziva varicella ili virus zoster. Riječ je o istom virusu, koji uzrokuje vodene kozice i herpes – bolest živčanog sustava. Kada ovaj virus utječe na oči, naziva se herpes zoster ophthalmicus. Drugi virus koji uzrokuje herpes oka se zove herpes simplex tip 1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Herpes simplex tip 1 je isti virus koji uzrokuje herpes na usnama i u usnoj šupljini. U slučajevima kada utječe na oči, obično uzrokuje upalu rožnice. Ova vrsta infekcije se zove herpes simplex keratitis. Više o ovoj temi saznajte u članku: Herpes oka – vrste, simptomi i liječenje

Bakterijski keratitis

Bakterijski keratitis je infekcija rožnice koja uzrokuje suzenje očiju, bol, oslabljeni vid i osjetljivost na svjetlost. Bakterije koje su obično odgovorne za ovu vrstu infekcije oka su Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa kod nositelja kontaktnih leća.

Razlikujemo površinski i duboki bakterijski keratitis. Površinski keratitis zahvaća vanjske slojeve rožnice i ne ostavlja značajne ožiljke, dok duboki keratitis utječe na dublje slojeve rožnice i ostavlja ožiljak, koji može trajno utjecati na vid ukoliko se nalazi na centralnom dijelu rožnice. Više o ovoj temi saznajte u članku: Bakterijski keratitis – simptomi i liječenje

Uveitis

Uveitis je upala srednjeg sloja oka – uvee. Ponekad je povezana s upalnom bolesti, poput reumatoidnog artritisa ili lupusa. Ovaj tip upale se može razviti naglo, a osnovni simptomi su bol oka i crvenilo, te zamućenje vida uz bolove.

U slučaju uveitisa iznimno je važno obaviti oftalmološki pregled i što prije započeti s liječenjem, jer upala unutarnjih dijelova oka može trajno oštetiti vid ili čak dovesti do sljepoće. Više o ovoj temi saznajte u članku: Uveitis – uzroci, simptomi i liječenje

Trahom

Trahom je teška infekcija očiju povezana s klamidijom, te je česta u zemljama u razvoju. Infekcija obično pogađa unutarnji dio vjeđa, što uzrokuje zaokretanje vjeđa prema očima. Na taj način trepavice postepeno grebanjem uništavaju rožnicu, što rezultira trajnom sljepoćom. Liječenje zahtjeva pravilnu higijenu i oralne antibiotike. Više o ovoj temi saznajte u članku: Trahom – očna infekcija

Amebni keratitis

Amebni keratitis je rijetka, ali ozbiljna infekcija oka koja može dovesti do sljepoće, a najviše zahvaća nosioce kontaktnih leća. Nosioci leća imaju veći rizik od kontakta s parazitima koji mogu dospjeti u oko i napraviti trajna oštećenja.

Akantamebe se uglavnom nalaze u rijekama i jezerima, ali su također sve učestaliji stanovnici bazena i tuševa, pa čak i vode iz slavine.

Endoftalmitis

Endoftalmitis je infekcija oka koja je najčešće uzrokovana penetrirajućom ozljedom oka ili intraokularnim kirurškim zahvatom. Radi se o uveitisu koji je najčešće uzrokovan bakterijama poput Staphylococcus epidermidis ili S. aureusa. Simptomi su jaka bol, slabljenje vida i ponekad edem vjeđa. Ovo stanje zahtjeva hitno liječenje.

Blefaritis

Blefaritis je upala očnih vjeđa. Osnovni simptomi upale uključuju crvenilo, nadraženost i svrbež očnih vjeđa, a na trepavicama se formiraju ljuskice slične peruti. Radi se o čestoj upali, koja može biti uzrokovana bakterijama ili kožnim stanjem, poput rozaceje. Pogađa sve dobne skupine, ali nije zarazan.

Blefaritis može biti neugodan, a liječenje zahtjeva upornost pacijenta i liječnika. Obično ne uzrokuje trajno oštećenje vida.

Osim prethodno spomenutih simptoma, osobe s blefaritisom mogu osjetiti peckanje u očima, pretjerano suzenje i/ili suhoću očiju. Kod nekih osoba blefaritis uzrokuje samo manju iritaciju i svrbež. Međutim, to može napredovati do ozbiljnih simptoma, kao što su zamućenje vida, ispadanje ili nepravilan rast trepavica, te upalu očnog tkiva, posebno rožnice. Dodirivanjem i trljanjem iritiranog područja može doći i do sekundarne infekcije. Više o ovoj temi saznajte u članku: Blefaritis, upala očnih vjeđa – simptomi, uzroci, liječenje i prevencija

Ječmenac

Ječmenci su česta pojava i obično prolaze bez liječenja kroz tjedan ili dva. Rijetko su znak bilo čega ozbiljnog, ali mogu biti bolni dok ne zacijele.

Radi se o maloj, bolnoj kvržici na kapku, koja može biti prisutna i s unutarnje strane kapka. Koža može biti crvena, natečena i ispunjena žutim gnojem poput prištića. Oko može biti crveno i suzno, ali ječmenac obično ne utječe na vidnu oštrinu. Obično pogađa samo jedno oko, ali moguće ih je imati i više istodobno. Više o ovoj temi saznajte u članku: Što je to ječmenac, a što chalazion?

Ulkus rožnice

Ulkus rožnice ili čir je lokalizirana infekcija rožnice. Obično uzrokuje bol, crvenilo, iscjedak iz očiju i smanjenje vidne oštrine. Većina ulkusa na rožnici nastaje zbog bakterijske infekcije koja prodire u rožnicu, često nakon ozljede oka, traume ili drugog oštećenja.

Nosioci kontaktnih leća su posebno osjetljivi na ovu infekciju. Nepravilno nošenje kontaktnih leća može izazvati malo oštećenje epitela, što može omogućiti bakterijama da prodru u rožnicu.

Ako sumnjate da imate čir na rožnici, najvažniji korak je odmah posjetiti oftalmologa. U protivnom, neliječeni ulkusi mogu dovesti do ozbiljnog pada vidne oštrine, pa čak i potpunog gubitka vida. Više o ovoj temi saznajte u članku: Ulkus rožnice (čir) – uzroci, simptomi i liječenje

Orbitalni celulitis

Orbitalni celulitis je infekcija mekih tkiva i masti koje okružuju očnu jabučicu. Stanje uzrokuje neugodne i bolne simptome. Nije zarazan, ali može pogoditi svakoga. Međutim, najčešće pogađa djecu.

Orbitalni celulitis je potencijalno opasno stanje. Ako se ne liječi, može dovesti do sljepoće ili ozbiljnih i po život opasnih stanja.

Simptomi uključuju slabljenje vida ili nagli gubitak vida, otežano otvaranje oka, natečene vjeđe, iscjedak iz oka, glavobolju itd. Najčešći uzrok orbitalnog celulitisa je sinusitis, odnosno infekcija sinusa. Više o ovoj temi saznajte u članku: Celulitis – uzroci, simptomi, moguće komplikacije i metode liječenja

upala oka
Foto: Shutterstock

Upala oka od propuha – što to znači?

Svi znamo da stajanje na propuhu može izazvati prehladu, ali isto tako može uzrokovati upalu oka. Dugotrajno izlaganje hladnom zraku i propuhu može izazvati iritaciju i suhoću oka, a posljedica je crvenilo i upaljenost spojnice oka.

Upala oka od propuha je izraz koji se obično odnosi na virusnu upalu oka ili virusni konjunktivitis. Infekcija obično traje 7 do 10 dana i vrlo je zarazna.

Ukoliko imate virusnu upalu oka, najbolje je izbjegavati kontakt s drugima i često prati ruke tijekom trajanja upale.

Simptomi upale oka od propuha

Simptomi upale oka od propuha uključuju standardne simptome konjunktivitisa, kao što su crvenilo očiju, natečene kapke, osjetljivost na svjetlost, suzne oči, te vodenasti iscjedak iz oka.

Kako razlikovati virusni konjunktivitis od bakterijskog ili alergijskog?

 • Virusni konjunktivitis se obično manifestira suznim očima i vodenastim iscjedkom iz oka koji nije zelene ili žute boje. Često se razvija uz prehladu ili upalu sinusa, te obično pogađa oba oka.
 • Bakterijski konjunktivitis obično prvo pogađa jedno oko, te je gotovo uvijek prisutan ljepljivi, gnojni iscjedak u oku.
 • Alergijski konjunktivitis uzrokuje svrbež očiju, te je često popraćen natečenim očima i curenjem nosa. Pogađa oba oka i nije zarazan.
Infekcija oka bolovi
Foto: Shutterstock

Što uzrokuje virusnu upalu oka?

Adenovirus je najčešći uzrok virusne upale oka. Adenovirusi su virusi koji također uzrokuju običnu prehladu. Zbog toga je pranje ruku važan dio prevencije ovog tipa infekcije oka.

Kada se ne radi o običnoj virusnoj upali oka?

U iznimno rijetkim slučajevima, spolno prenosive bolesti gonoreja i klamidija, uzrokuju infekcije oka koje imaju slične simptome konjunktivitisa. Okularni herpes ili herpes na oku također je manje vjerojatna, ali ozbiljna virusna infekcija, koja dijeli mnoge simptome s konjunktivitisom.

Postoji nekoliko stanja koja u početnom stadiju izgledaju slično konjunktivitisu, poput celulitisa i keratitisa. Zbog toga je iznimno važno posjetiti liječnika radi pravovremene dijagnoze.

Liječenje očnih infekcija

Najčešće bakterijske infekcije oka se uspješno liječe, osobito ukoliko se krene s liječenjem u početnom stadiju upale. Za liječenje se obično koriste antibiotske kapi i mast za oči.

Mnoge blaže virusne infekcije oka prolaze često i bez ikakvoga liječenja, ali u slučaju teške virusne infekcije potrebno je zatražiti terapiju koja najčešće uključuje kortikosteroidne kapi i mast.

Možda vas zanima...Upala oka ne prolazi – što napraviti?Pitanja i Odgovori

Ovisno o uzroku očne infekcije, vaš liječnik vam također može prepisati antibiotike ili antivirusne lijekove koji se uzimaju oralno. U slučaju da se simptomi upale pogoršaju ili promjene, odmah kontaktirajte svog oftalmologa.

upala oka, infekcija oka
Foto: Shutterstock

Upala oka – kako je izbjeći?

Mnoge vrste upala oka se šire od osobe do osobe. Ukoliko imate očnu infekciju ili ste u blizini osobe s očnom infekcijom, na primjer blizu djeteta, supružnika ili suradnika, upotrijebite ove savjete kako biste izbjegli širenje zaraze:

 • Operite ruke temeljito i često; ovo je najvažniji i najučinkovitiji način za sprječavanje širenja konjunktivitisa.
 • Izbjegavajte dodirivati oči i lice; ukoliko nanosite make-up na područje oko očiju, obavezno operite ruke prije i nakon primjene.
 • Nemojte dijeliti ručnike, jastuke ili plahte s drugima.
 • Ukoliko ste zaraženi, nemojte nositi kontaktne leće dok upala ne prođe. Nakon što vaš oftalmolog odobri ponovno nošenje kontaktnih leća, najbolje je otvoriti novi par mekih kontaktnih leća, a stari baciti. Također je preporučljivo baciti sve otopine i kutijice za leće koje ste koristili za vrijeme nastanka infekcije. Ukoliko ste nosioc polutvrdih leća, potrebno ih je temeljito očistiti prije ponovnog nošenja.

Ukoliko primijetite prisutnost simptoma upale oka, svakako kontaktirajte svog liječnika što prije.

Pročitajte sljedeće:

Konjuktivitis – simptomi, liječenje, prevencija, slike i video edukacija

Članak objavljen 11/09/2017, posljednja izmjena 29/06/2023.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

8 Komentara

 1. Dali imam upalu ako oko nije crveno i vid mi se ne muti malo je nabubrilo i pecka kako da se riješim toga? Nista mi nije u oku nego na donjem kapku?Molim vas pomozite

  1. Poštovana,

   upalu oka možete imati i kada oko nije crveno. Ukoliko se radi o izraslini na očnom kapku, vjerojatno je u pitanju ječmenac. Svakako posjetite oftalmologa.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 2. Kako izleciti bakteriju pseudomonas vec 7 god..na kapcima oka..upotrebim tobradeks mast..i prodje..ali kad stavim sminku..pojavi se..

  1. Poštovana,

   pseudomonasa ima svugdje oko nas, no mislim da kod Vas nije riječ o infekciji pseudomonasom, jer bi stvari išle vjerojatno naglo na gore i ne bi se izliječili samo sa Tobradex mašću. Vjerojatno je riječ o nečem drugom. Na koji način se dokazao pseudomonas? Možete li nam poslati sliku tih nalaza?

   Pozdrav,
   dr. Šarić

 3. Na lijevom oku sa vanjske strane na lijevoj strani oka mi se pojavilo kao ostecenje koze iz kojeg curi gnoj. Ne boli me,samo mi taj iscjedak lijepi kapke i malo me zulja kad trepcem.Mozete li mi reci sta da ucinim u vezi toga.

 4. Bris oba oka pokazao je prisustvo Staphylococcus aureus meticilin -mali broj.
  Da li i mali broj ovih bakretija zhteva urgentno lečenje.
  Unapred hvala na odgovru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

petnaest − 13 =

Back to top button