Uveitis – uzroci, simptomi i liječenje

uveitis, uveitis oka, uveitis simptomi, uveitis uzroci, uveitis liječenje, uveitis očiju

Uveitis je upala uvee, koja je složena od šarenice, cilijarnog tijela i žilnice. Smještena je između vanjskog sloja oka koji čini bjeloočnica s rožnicom i unutarnjeg sloja oka kojeg čini mrežnica.

Uvea sadrži krvne žile – vene, arterije i kapilare – čija je glavna uloga transport krvi do oka i iz oka. Iz razloga što uvea opskrbljuje važne dijelove oka (npr. mrežnicu), njena upala može trajno oštetiti vid.

Postoji nekoliko tipova uveitisa, s obzirom na dijelove oka koji su zahvaćeni:

Iritis – utječe na prednji dio oka (šarenicu). Također se naziva prednji uveitis, a inače je najčešći oblik uveitisa. Iritis se obično razvija naglo i može trajati šest do osam tjedana. Neke vrste prednjeg uveitisa mogu biti kronične.

Ukoliko je riječ o upali uvee u srednjem dijelu, takva upala se naziva intermedijalni uveitis. Zahvaća prednji dio cilijarnog tijela i zadnji dio mrežnice. Epizode intermedijalnog uveitisa mogu trajati nekoliko tjedana do nekoliko godina. Bolest se odvija u ciklusima od poboljšanja do potpunog pogoršanja stanja.

Stražnji uveitis utječe na stražnje dijelove oka (žilnicu). Razvija se polako i često traje dugi niz godina.

Panuveitis nastaje kada su svi dijelovi uvee zahvaćeni.

Uveitis – uzroci

Uzrok nastanka uveitisa često ostaje nepoznat. U nekim slučajevima, može biti povezan s drugim bolestima ili infekcijama u tijelu.

Može biti povezan sa stanjima kao što su:
uveitis oka,

 • zaušnjaci
 • herpes simplex
 • sustavne upalne bolesti
 • ozljede oka
 • hitoplasma
 • paraziti
 • tuberkuloza
 • sarkoidoza
 • retinitis
 • psorijaza
 • sifilis

Uveitis – simptomi

Uveitis se može razviti naglo, a prvi simptomi su crvenilo i bol oka ili bezbolno zamućenje vida. Osim crvenila oka i boli, ostali simptomi uveitisa uključuju osjetljivost na svjetlo, zamagljen vid, smanjenu vidnu oštrinu ili plutajuće čestice (“leteće mušice“) u vidnom polju.

Kada se pojave prvi simptomi izuzetno je važan detaljan oftalmološki pregled. Upala unutarnjih dijelova oka može trajno utjecati na vid ili čak dovesti do sljepoće, ukoliko se ne liječi.

Oftalmolog će vam pregledati unutrašnje strukture oka kao i očnu pozadinu. Budući da uveitis oka može biti povezan s bolestima ostalih dijelova tijela vašeg liječnika će zanimati zdravstveno stanje cijelog organizma. Potrebni su i laboratorijski testovi kako bi se eventualno isključila infekcija ili autoimuna bolest.

Uveitis – liječenje

Uveitis je ozbiljno stanje oka, koje je potrebno što prije liječiti. Kapi, osobito kortikosteroidi i dilatatori, mogu smanjiti upalu i bol. U slučaju težeg oblika upale, oralni lijekovi ili injekcije su od velikog značenja.

Ukoliko se uveitis očiju ne liječi, može doći do nastanka slijedećih komplikacija:

 • glaukoma (povišeni očni tlak)
 • očne mrene (zamućenje prirodne očne leće)
 • neovaskularizacije (nenormalan rast novih krvnih žila)
 • oštećenja očnog živca ili mrežnice
Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018
 Komentiraj
 1. ankica napisao:

  imam jaku bol u lijevom oku pece me i boli jako mi suze oci i stalno ih moram brisati znatno mije oko smanjeno i crveno molim savjet sto bi moglo biti hvala

 2. Ivona napisao:

  Postovani,molim za savet.Odmah cu napomenuti da imam upalu levog sinusa.Pre tri nedelje,primetila sam da mi se zamuti vid na jednom ili oba oka ponekada,i kada protljam oko,vidim normalno.To traje 2-3 sekunde.Takodje sam primetila sluz u ocima i blago peckanje kadaih zatvorim.Otisla sam na pregled ociju i dr mi je prepisala tobradex.Medjutim,nije mi nikako pomoglo.Ona radi tek za par dana ponovo,a ja sam u velikom strahu(inace sam veliki tremaros,pa sam i guglala i naisla na razne gluposti).Ako odprilike znate sta je u pitanju,bila bih vam zahvalna na odgovoru!

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   iako je bez pregleda nemoguće sa sigurnošću reći o čemu se radi, najvjerojatnije je riječ o nekakvoj blažoj upali oka ili samo o suhoći. Ponovite pregled kod doktorice, nemate razloga biti u tolikom strahu.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 3. Jadranka napisao:

  Mom muzu je dijagnisticki utvrdjen uveitis desnig oka.tretira od februara antibioticima i sad pruma injekcihe svaku mjesec ali nista nije bolje.sta je dalhe ciniti

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   trebate nastaviti s terapijom i nadati se da će injekcije pomoći. Ukoliko niste zadovoljni s vašim oftalmologom, uvijek možete potražiti drugo mišljenje.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 4. D napisao:

  Postovani, vec duze vremena mi smetaju sve lece i kao da ne daju dobar vid (kratkovidna sam), promijenila sam vise tipova zajrivljenosti. U zadnje vrijeme mi je vid zamucen i na blizim udaljenostima, imam problema s vidnom ostrinom i bez leca. Boje vidim jako zarko, posebno svjetlost tj obojanu svjetlost, zjenice su mi jako sitne i suzene i oko je osjetljivo na svjetlost. Na to imam i osjecaj suhoce, ne znam je li zbog leca ili generalno. Nocu je jos puno slabiji vid. Kakav pregled za oci bi mi preporucili?

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   obavite kompletan oftalmološki pregled. U slučaju bilo kakve potrebe, oftalmolog će vas poslati na daljnje pretrage.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net timPošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!