Šarenica – funkcija, boja, stanja i abnormalnosti

Šarenica ili iris je obojeni dio oka koji okružuje zjenicu. Svaka šarenica je jedinstvena u svojoj boji, uzorku i strukturi. Vaše dvije šarenice vas mogu identificirati kao što to mogu otisci prstiju.
0 Shares

U sredini šarenice nalazi se zjenica, koja je zapravo otvor kroz koji prolazi svjetlost do stražnjeg dijela oka. Normalna veličina zjenice kreće se od 2 do 4 mm u promjeru na svjetlu, te 4 do 8 mm u mraku.

U šarenici se nalaze dva mišića:

  • Sfinkter, mišić koji stišće zjenicu i ograničava količinu svjetla koje može ući u oko, te putovati kroz očnu leću do mrežnice. Što je zjenica manja, to je šarenica veća.
  • Dilatator, mišić koji proširuje zjenicu pri slabom osvjetljenju, kako bi se povećala količina svjetla koje ulazi u oko. Širenje zjenice smanjuje veličinu šarenice.

Boja šarenice

Boja šarenice se tokom prvih godina života mijenja, a do promjena može doći čak do desete godine života. Boja ovisi o količini pigmenta koji šarenica sadržava.

Osoba sa smeđim očima ima istu boju pigmenta melanina koju ima osoba s plavim očima. Međutim, plave oči sadrže bitno manje pigmenta. Stražnja strana šarenice obično je jako pigmentirana, što sprječava da svjetlost prodire kroz šarenicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Nasljednost boje očiju je tema koja se duboko proučava. Bojom očiju upravljaju tri osnovna gena. Istraživači dobro razumiju dva takva gena, ali jedan od njih je još uvijek tajna. Navedeni geni kontroliraju razvoj zelene, smeđe i plave boje očiju. Sivu boju, boju lješnjaka i ostale kombinacije boja teže je predvidjeti.

U nekim obiteljima nasljeđivanje boje očiju slijedi vrlo predvidljive obrasce, dok u drugim obiteljima to nema smisla niti slijedi bilo koja pravila.

Boja šarenice se može bolje izraziti ili potpuno promijeniti kontaktnim lećama u boji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Razna stanja šarenice i zjenice

Poremećaji šarenice i zjenice uključuju:

  • Iritis – Iritis je upala šarenice koja se obično razvija brzo i najčešće pogađa samo jedno oko. S obzirom da je šarenica dio uvee, upala se također naziva i prednji uveitis. Više o ovoj temi saznajte u članku: Iritis – upala šarenice oka
  • Aniridija – Aniridija je genetski poremećaj pri kojem se osoba rađa bez šarenice. Više o ovoj temi saznajte u članku: Aniridija – kako nedostatak šarenice utječe na svakodnevni život?
  • Kolobom šarenice – Kolobom opisuje stanje kod kojeg nedostaje određeni dio šarenice. Šarenica može imati oblik ključanice ili mačjih očiju. Više o ovoj temi saznajte u članku: Što je kolobom oka?
  • Anizokorija – Anizokorija je stanje u kojem se zjenica jednog oka razlikuje po veličini od zjenice drugog oka. Više o ovoj temi saznajte u članku: Anizokorija – što uzrokuje nejednake zjenice?
  • Diskorija – Diskorija je poremećaj u kojem je zjenica izobličena ili nepravilna i ne širi se normalno.
  • Corectopia – Corectopia je stanje pri kojem zjenica nije u središtu šarenice.
  • Heterokromija – Heterokromija je pojam koji se koristi za stanje kod kojeg osoba ima različite boje očiju, a rezultat je manjka ili viška melanina. Više o ovoj temi saznajte u članku: Heterokromija – različita boja očiju

Pročitajte sljedeće:

Anatomija oka, dijelovi oka – definicija i funkcija

Tekst objavljen 08/11/2010, posljednja izmjena 14/08/2023.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

11 − deset =

Back to top button