Šminkanje i kontaktne leće – kako koristiti make-up ako nosite kontaktne leće?

Vjerojatno ste puno čitali o tome kako se našminkati ako nosite dioptrijske naočale. Ali jako puno žena svakodnevno nosi kontaktne leće više nego naočale, a mnoge od njih vole šminku. Ovo predstavlja pravu make-up zagonetku, jer vrlo lako dolazi do neudobnosti kontaktnih leća zbog šminke.
0 Shares

Zapravo je lako nositi kontaktne leće uz make-up ako znate zlatna pravila! Dovoljno je voditi pravilnu brigu o kontaktnim lećama, te se pridržavati određenih smjernica i postupaka.

Kada staviti kontaktne leće, prije ili poslije šminkanja?

Odgovor na ovo pitanje je jednostavan. Šminku uvijek nanesite nakon aplikacije kontaktnih leća! Ali prije svega temeljito operite ruke. Sve što ostane na prstima može se prenijeti na leće, tako da želite biti sigurni da su vam ruke čiste. Također želite biti sigurni da su 100% suhe. Voda iz slavine može sadržavati parazite koji su opasni za oči, tako da kontaktne leće nikada ne smiju doći u kontakt s vodom.

Uklanjanje šminke obavite nakon što ste skinuli leće, te tako spriječite onečišćenje leća ostatcima šminke.

Kakvu kozmetiku koristiti?

Držite se proizvoda koji ne sadrže ulje. Ulje iz sjenila i krema lako može dospjeti u oči. Iako to neće direktno naštetiti očima, može zamutiti kontaktne leće i smanjiti vidnu oštrinu.

Nitko ne voli grudaste maskare, ali pogotovo ih ne biste trebali voljeti ako nosite kontaktne leće. Čestice takve maskare mogu završiti u očima i ostati zarobljene ispod leća, što je vrlo neugodno.

Dobro je izbjegavati puder u prahu, bolji izbor je kompaktni puder. Izbjegavajte masnu kozmetiku ili maskare za produžavanje trepavica koje sadrže sintetička vlakna, jer bi ta vlakna lako mogla doći u kontakt sa lećom.

Proizvode koji sadrže aerosoli kao što su; lak za kosu, parfemi i dezodoransi, koristite prije aplikacije kontaktnih leća ili za vrijeme korištenja zatvorite oči i pričekajte određeno vrijeme da čestice nestanu.

Olovka za oči – da ili ne?

Olovku za oči možete koristiti i kada nosite kontaktne leće, ali je nemojte nanositi na unutrašnji rub kapka, jer će čestice završiti ispod leće ili na kontaktnoj leći. Unutarnji rub kapka dodiruje površinu očnih jabučica i to je površina na kojoj se nalaze suzne žlijezde. Ako šminkom začepite žlijezde, to može dovesti do suhih očiju, prljavih leća i iritacije. Da pojednostavnimo; želite imati trepavice između šminke i očne jabučice.

Koristite bočnu stranu vrha olovke, umjesto da je direktno pritišćete.

Kako održavati kontaktne leće?

Najbolja opcija su dnevne kontaktne leće, koje se bacaju nakon skidanja, ali to je nažalost i najskuplja opcija. Dvotjedne ili mjesečne kontaktne leće su sljedeća najbolja opcija, pod uvjetom da ih pravilno održavate. To znači da ih svake večeri očistite višenamjenskom otopinom, te ih trljate 15 do 20 sekundi kako biste uklonili prljavštinu koja je na njima ostala tokom dana. Zatim ih stavljate u spremnik sa svježom otopinom za leće. Također je važno svakodnevno čistiti spremnik za leće, koristeći višenamjensku otopinu. Nemojte zaboraviti očistiti i poklopac spremnika.

ACUVUE® RevitaLens

Jedna od najpopularnijih višenamjeskih otpina je ACUVUE® RevitaLens. RevitaLens čisti, ispire, dezinficira, skida naslage s površine, uključujući lipide i bjelančevine te ovlažuje sve vrste mekih kontaktnih leća. Pruža zaštitu protiv širokog spektra potencijalno opasnih miokroorganizama i ima bolju podnošljivost, što rezultira smanjenom iritacijom i zamućenjem rožnice, pa nositeljima leća daje osjećaj iznimne udobnosti.

Acuvue RevitaLens otopina nagradni natjecaj
Foto: Acuvue.com

ACUVUE® RevitaLens otopinu potražite u svim boljim optikama i ljekarnama.

Ponovimo 6 osnovnih savjeta za šminkanje za nosioce kontaktnih leća:

  1. Prvo uredite kosu kako biste izbjegli sušenje kontaktnih leća sprejevima, sušilima za kosu ili vrućim četkama.
  2. Uvijek stavite kontaktne leće prije nanošenja šminke.
  3. Koristite proizvode bez ulja – ulje može uzrokovati magljenje leća.
  4. Skinite kontaktne leće prije skidanja šminke.
  5. Operite i osušite ruke prije nego počnete, kako ostaci hidratantne kreme ili šminke nebi završili na kontaktnim lećama.
  6. Kontaktne leće i spremnik za leće uvijek temeljito očistite kvalitetnom višenamjenskom otopinom.
0 Shares
Oglas

Promo

Sponzorirani sadržaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

1 × 4 =

Back to top button