Što određuje boju naših očiju?

boja očiju, što određuje boju očiju, boja očiju kod djeteta

Boja očiju je često genetsko obilježje koje zaokuplja roditelje dok se dijete razvija. Hoće li djetetove oči biti crne, smeđe, plave, sive, zelene, kestenjaste ili pak neka druga kombinacija boja?

Boja očiju djeteta ne rezultira miješanjem boja očiju roditelja. Svaki roditelj ima dva para gena po svakom kromosomu. Dakle postoji više mogućnosti boja, koje tek otkrivamo nakon djetetova rođenja.

Većina djece se rađa s plavim očima koje mogu potamniti u prve tri godine života. Ukoliko se melanin (smeđi pigment) razvije tokom godina, oči postaju tamnije. U većini slučajeva melanin nije prisutan pri rođenju, zbog toga su dječje oči često svjetlije.

Postoji mogućnost da djeca imaju drugačiju boju očiju nego roditelji. Ali ako oba roditelja imaju smeđe oči, vrlo vjerojatno je da će i dijete imati smeđe oči.

boja očiju kod djeteta, boja očiju kod dojenčadi

Tamnije boje imaju tendenciju dominirati, tako da smeđa prevladava zelenu, a zelena plavu boju.

U nekim slučajevima se djeca rađaju različitih boja šarenica oka. Razlog tome može biti nedovoljno razvijeni pigmentni transport, lokalna trauma ili pak benigni genetski poremećaj.

Promjene boje očiju

Šarenica je mišić koji se širi i skuplja, te na taj način kontrolira veličinu zjenice. Zjenica se širi kada je lošije osvjetljenje, a sužava ukoliko je osvjetljenje pojačano. Zjenica se također može suziti, ako se usredotočite na bliske predmeta, npr. prilikom čitanja.

Kada se mijenja veličina zjenice, pigment u šarenici se skuplja ili širi, te na taj način mijenja i boju očiju.

Određene emocije mogu promijeniti veličinu zjenice i boju šarenice. Upravo se iz tog razloga govori da je boja naših očiju drugačija kada smo ljuti ili zaljubljeni.

Boja očiju se također može promijeniti s godinama. To se događa u 10-15% slučajeva (osobe sa svjetlijim očima).

Imajte na umu da ukoliko se boja vaših očiju drastično promjeni, npr. od smeđe do zelene ili iz plave u smeđu, važno je kontaktirati oftalmologa što prije. Drastična promjena boje očiju može biti znak upozorenja na određena stanja očiju, kao što su iridociklitis, Hornerov sindrom ili pigmentni glaukom.

Naposljetku, ako vam se ne sviđa boja vaših očiju koju ste naslijedili, uvijek ju možete izmijeniti aplikacijom kontaktnih leća. Morate imati na umu da su kontaktne leće u boji također medicinsko pomagalo kao i ostale kontaktne leće. Prije kupnje morate izvršiti detaljan pregled kako biste pravilno koristili kontaktne leće i izbjegli eventualne infekcije očiju.

>> Laserom do promjene boje očiju

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!