Što određuje boju naših očiju?

Boja očiju je često genetsko obilježje koje zaokuplja roditelje dok se dijete razvija. Hoće li djetetove oči biti crne, smeđe, plave, sive, zelene, kestenjaste ili pak neka druga kombinacija boja?
0 Shares

Boja očiju djeteta ne rezultira miješanjem boja očiju roditelja. Svaki roditelj ima dva para gena po svakom kromosomu. Dakle postoji više mogućnosti boja, koje tek otkrivamo nakon djetetova rođenja.

Većina djece se rađa s plavim očima koje mogu potamniti u prve tri godine života. Ukoliko se melanin (smeđi pigment) razvije tokom godina, oči postaju tamnije. U većini slučajeva melanin nije prisutan pri rođenju, zbog toga su dječje oči često svjetlije.

Postoji mogućnost da djeca imaju drugačiju boju očiju nego roditelji. Ali ako oba roditelja imaju smeđe oči, vrlo vjerojatno je da će i dijete imati smeđe oči.

boja očiju kod djeteta, boja očiju kod dojenčadi
Foto: Shutterstock

Tamnije boje imaju tendenciju dominirati, tako da smeđa prevladava zelenu, a zelena plavu boju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

U nekim slučajevima se djeca rađaju različitih boja šarenica oka. Razlog tome može biti nedovoljno razvijeni pigmentni transport, lokalna trauma ili pak benigni genetski poremećaj.

Promjene boje očiju

Šarenica je mišić koji se širi i skuplja, te na taj način kontrolira veličinu zjenice. Zjenica se širi kada je lošije osvjetljenje, a sužava ukoliko je osvjetljenje pojačano. Zjenica se također može suziti, ako se usredotočite na bliske predmeta, npr. prilikom čitanja.

Kada se mijenja veličina zjenice, pigment u šarenici se skuplja ili širi, te na taj način mijenja i boju očiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Određene emocije mogu promijeniti veličinu zjenice i boju šarenice. Upravo se iz tog razloga govori da je boja naših očiju drugačija kada smo ljuti ili zaljubljeni.

Boja očiju se također može promijeniti s godinama. To se događa u 10-15% slučajeva (osobe sa svjetlijim očima).

Imajte na umu da ukoliko se boja vaših očiju drastično promjeni, npr. od smeđe do zelene ili iz plave u smeđu, važno je kontaktirati oftalmologa što prije. Drastična promjena boje očiju može biti znak upozorenja na određena stanja očiju, kao što su iridociklitis, Hornerov sindrom ili pigmentni glaukom.

Naposljetku, ako vam se ne sviđa boja vaših očiju koju ste naslijedili, uvijek ju možete izmijeniti aplikacijom kontaktnih leća. Morate imati na umu da su kontaktne leće u boji također medicinsko pomagalo kao i ostale kontaktne leće. Prije kupnje morate izvršiti detaljan pregled kako biste pravilno koristili kontaktne leće i izbjegli eventualne infekcije očiju.

>> Laserom do promjene boje očiju

0 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

1 × jedan =

Back to top button