Što je kolobom oka?

Kolobom oka opisuje stanje kod kojeg nedostaje određeni dio očnog tkiva. Može utjecati na jedno ili oba oka. U nastavku ćemo pojasniti vrste, simptome i mogućnosti liječenja okularnog koloboma.
0 Shares

Kolobom je abnormalnost očiju koja se javlja prije rođenja. Radi se o nedostatku dijela tkiva u strukturama koje tvore oko. Kolobomi se mogu pojaviti kao urezi ili praznine na jednom od nekoliko dijelova oka, uključujući šarenicu, mrežnicu, žilnicu ili optički živac, koji prenosi informacije iz očiju u mozak.

Postoji više vrsta koloboma ovisno o dijelu oka koji je zahvaćen:

  • Kolobom očne leće – dio očne leće koji fokusira svjetlo na mrežnicu nedostaje.
  • Kolobom makule – makula je središnji dio mrežnice odgovoran za detaljan centralni vid. U ovom slučaju je zaustavljen razvoj makule.
  • Kolobom vidnog živca – očni živac je snop vlakana koji prenose svjetlosne signale do mozga, u ovom slučaju dolazi do smanjenja vidne oštrine.
  • Kolobom uvee – uvea je srednji sloj oka. Ukoliko dođe do nepotpunog razvoja uvee, šarenica ima oblik ključanice ili mačjih očiju.
  • Kolobom žilnice i mrežnice – u ovom slučaju nedostaje dio mrežnice (sloj fotoreceptora u stražnjem dijelu oka).

Kolobom očne jabučice treba razlikovati od nedostataka dijela tkiva na vjeđama. Iako se nedostatci tkiva na vjeđama također nazivaju kolobomi, oni nastaju zbog abnormalnosti drugih struktura tijekom ranog razvoja.

Kolobom oka – simptomi

Kolobomi mogu biti prisutni na jednom ili oba oka, i ovisno o njihovoj veličini i položaju, mogu utjecati na vid. Simptomi ovise o tome gdje se kolobom nalazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Kolobom šarenice obično ne uzrokuje gubitak vida, a zjenica oka najčešće ima karakterističan oblik ključanice ili zareza. Kolobom mrežnice dovodi do gubitka vida u određenim dijelovima vidnog polja. Veliki kolobomi mrežnice ili oni koji utječu na vidni živac mogu uzrokovati slabovidnost, odnosno smanjenu vidnu oštrinu koja se ne može u potpunosti korigirati naočalama ili kontaktnim lećama.

U nekim slučajevima glavni simptom je povećana osjetljivost na svjetlo.

Neke osobe s kolobomom oka također imaju i mikroftalmiju. Radi se o stanju pri kojem su jedna ili obje očne jabučice abnormalno male. U nekim slučajevima može se činiti kao da očna jabučica potpuno nedostaje; međutim, čak i u tim slučajevima dio očnog tkiva je prisutno. Takav teži oblik mikroftalmije treba razlikovati od drugog stanja koji se zove anoftalmija, pri kojem se uopće ne formira očna jabučica.

Mikroftalmija može i ne mora rezultirati značajnim gubitkom vida.

Osobe s kolobomom mogu imati i druge abnormalnosti oka, uključujući zamućenje očne leće (katarakta), povišeni očni tlak (glaukom), refrakcijske greške oka poput kratkovidnosti (miopija), nekontrolirano titranje očiju (nistagmus) ili odvajanje mrežnice (ablacija retine).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Neki pojedinci imaju kolobom kao dio sindroma koji utječe na druge organe i tkiva u tijelu. U tim slučajevima radi se o sindromskom stanju. Kada se kolobom javlja samostalno, opisuje se kao nesindromski ili izolirani.

Koliko često se kolobom pojavljuje?

Prema podacima iz Američke nacionalne knjižnice medicine, kolobom se javlja otprilike kod jednog od 10.000 ljudi. Budući da kolobom ne utječe uvijek na vid ili vanjski izgled oka, kod nekih osoba se vjerojatno nikada ne dijagnosticira.

Najčešće se izolirani kolobom ne nasljeđuje, a u obitelji postoji samo jedan pojedinac koji je pogođen. Međutim, postoji mogućnost prenošenja koloboma na vlastito dijete. U slučajevima kada se prenosi u obitelji, kolobom se može pojaviti u različitim oblicima.

Drugi nazivi koloboma mogu biti:

  • kongenitalni okularni kolobom,
  • mikroftalmija, izolirana, s kolobomom,
  • okularni kolobom,
  • uveoretinalni kolobom.

Kolobom oka – liječenje

Ne postoji lijek za kolobom, a tretman se razlikuje ovisno o vrsti. U slučaju koloboma šarenice, moguće je operacijski rekonstruirati šarenicu. Ako je defekt velik moguća je ugradnja umjetne šarenice. Rješenje za osobe s kolobomom šarenice mogu biti kontaktne leće u boji, koje prekrivaju oštećenu šarenicu, te ostavljaju dojam okrugle, pravilne šarenice.

U težim slučajevima kada kolobom utječe na vidnu oštrinu, očna pomagala za slabovidne su često najbolje rješenje.

Pronađite sve očne simptome i saznajte kada trebate posjetiti liječnika:

Očni simptomi

Članak objavljen 01/08/2014, posljednja izmjena 06/03/2023.

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

tri − dva =

Back to top button