Iscjedak iz oka – simptomi, uzroci i liječenje

Primijetili ste žućkasti, ljepljivi iscjedak iz oka i imate osjećaj da su vam oči zalijepljene? Možda se radi samo o jutarnjoj pojavi pri buđenju, ali ako je iscjedak prisutan duže vrijeme, trebate posjetiti liječnika.
0 Shares

Iscjedak iz oka je obično bezopasna pojava, ali neki slučajevi mogu biti ozbiljni. Iscjedak može biti prisutan kod djece i kod odraslih, te podjednako pogađa muškarce i žene.

Simptomi

Ovisno o uzroku, uz očni iscjedak mogu biti prisutni sljedeći simptomi:

Uzroci

Iscjedak većina osoba primijeti u kutovima očiju pri buđenju, ali ako se pojavljuje samo ujutro, uglavnom se radi o bezopasnoj pojavi.

Ukoliko je uz očni iscjedak prisutan kašalj, kihanje, temperatura, upala sinusa i bolovi u tijelu, moguće da je uzrok bakterijska ili virusna infekcija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Ukoliko je uzrok iscjetka bakterijska infekcija, može doći do ozbiljnijeg stanja koje se naziva blefaritis. Blefaritis je upala očnih vjeđa kod koje su očne vjeđe nadražene, crvene, te svrbe, a na trepavicama se formiraju ljuskice nalik na perut. Više o blefaritisu pročitajte u članku: Blefaritis, upala očnih vjeđa

Bakterijska infekcija može dovesti i do drugih, ozbiljnijih stanja, poput ulkusa na rožnici, celulitisa ili endoftalmitisa. Pravilna dijagnoza je ključna, dakle ako osjećate bol, oticanje očiju, ili pogoršanje vida uz očni iscjedak, posjetite svog oftalmologa odmah.

Iscjedak iz oka je često povezan s upalom očiju koja se naziva konjunktivitis. Konjunktivitis može biti zarazan, ukoliko je uzrokovan bakterijskom ili virusnom infekcijom, ili sterilan kada je uzrokovan očnim alergijama – u tom slučaju se radi o alergijskom konjunktivitisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Nošenje starih ili prljavih kontaktnih leća također može biti uzrok. Ukoliko se ne pridržavate pravilne njege kontaktnih leća može doći do upale očiju uz koju je prisutan očni iscjedak.

Sluz u oku kontaktne leće
Foto: Shutterstock

Sluz u oku – kako prema strukturi i boji prepoznati uzroke?

Sluz koja se pojavljuje u očima može biti povezana s brojnim očnim problemima, od kojih neki mogu biti ozbiljni. Boja i struktura sluzi, kao i dosljednost, pomoći će vašem liječniku da odredi uzrok i moguće liječenje. U nastavku smo naveli najčešće tipove sekreta i moguće uzroke.

Gusta zelena ili siva sluz u oku

Gusta zelena ili sivkasta sluz u oku može biti simptom ozbiljnog stanja. Takav iscjedak može predstavljati infekciju oka uzrokovanu bakterijama. Simptom jakog bakterijskog konjunktivitisa može biti teško otvaranje očiju ujutro, jer je iscjedak toliko gust da uzrokuje slijepljene kapke. Ovu vrstu infekcije uzrokuju gnojne bakterije, a ostali simptomi su crvenilo oka i iritacija. Ako se budite s osjećajem da ne možete otvoriti oči, moguće je da imate bakterijsku infekciju oka.

Iako konjunktivitis rijetko uzrokuje trajno oštećenje vida, važno je pravovremeno započeti s liječenjem.

Žuta sluz u oku

Žuta sluz zajedno s kvržicom na kapku može biti uzrokovana ječmencem. Naime, ukoliko dođe do začepljenja žlijezda kapaka nastaje upalno stanje, te dolazi do curenja sluzi.

Možda ćete biti u iskušenju da ječmenac istisnete kao prišt, ali to nikako nemojte raditi. Ječmenac će samostalno puknuti kroz nekoliko dana i iscuriti će gnoj. Ukoliko se to ne dogodi, posjetite liječnika. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Što je to ječmenac, a što chalazion?

Bijele ili žute kuglice sluzi

Bijele ili žute kuglice sluzi u suznom filmu čest su znak dakriocistitisa ili infekcije suznih kanalića. Ostali mogući simptomi dakriocistitisa su bol u području lica, te crvenilo ili oticanje lica u predjelu između nosa i donje vjeđe. Također možete primijetiti iscjedak iz malenog otvora za drenažu koji se nalazi na rubu kapka. Ovo stanje može postati ozbiljno ako se ne liječi pravovremeno antibioticima.

Kraste i sluz

Gusta sluz nalik na kraste na kapcima i trepavicama može biti uzrokovana stanjem koje se naziva blefaritis. Blefaritis je ponekada uzrokovan bakterijama koje se nalaze na koži. Bakterije se mogu proširiti i inficirati vjeđe i trepavice, što uzrokuje crvenilo i upalu. Također može doći do zadebljanja ruba vjeđa, te formiranja ljuskica na trepavicama koje nalikuju na perut.

Bijela sluz u oku

Bijela sluz u oku može predstavljati alergijski konjunktivitis. Alergijska reakcija može uzrokovati iscjedak koji se nakuplja unutar oka ili ispod donje vjeđe. Uobičajeni komentar osoba s alergijom oka je “stalno moram izvlačiti bijelu, žilavu sluz iz oka!”

Ako alergija postane ozbiljna, kapi za oči ili oralni lijekovi mogu djelovati na ublažavanje simptoma. Liječnik će vam možda prepisati umjetne suze koje ćete kapati nekoliko puta dnevno. One pomažu u rehidraciji i podmazivanju površine oka, te ispiru alergene koji se nalaze u suzama. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Alergijski konjuktivitis

Vodenasta, prozirna sluz u oku

Vodenaste suze pomiješane s malom količinom prozirne sluzi mogu biti uzrokovane virusom. Virusni konjunktivitis ima razne simptome, kao što su oticanje kapka, zamagljen vid, crvenilo i osjećaj stranog tijela u oku.

Virusni konjunktivitis je često povezan s virusnim upalama gornjih dišnih puteva. Upala i iritacija će uzrokovati pretjerano suzenje očiju. Virusna upala obično prolazi bez liječenja kroz 7 dana.

Male, suhe čestice sluzi u oku

Male, suhe čestice sluzi koje se nalaze u kutevima očiju nakon buđenja često su znak suhih očiju ili sindroma suhog oka. Glavna 3 sastojka naših suza su; sluzni (mukozni) sloj, vodenasti sloj i lipidni (uljni) sloj. Kada se vodenasti sloj smanji, sluz i ulje se suše, te se nakupljaju u kutovima očiju. Više o suhim očima i metodama liječenja pročitajte u članku: Suho oko – uzroci, simptomi i liječenje

Gnoj iz oka, liječenje
Foto: Shutterstock

Liječenje

Ovisno o uzroku iscjetka, postoje različita liječenja. Kada se radi o iscjetku koji je uzrokovan upalom, vaš liječnik će vam prepisati antibiotike ili antibiotske kapi za oči.

Obavezno bacite staru šminku koju ste koristili neposredno prije ili tijekom infekcije očiju. To će značajno umanjiti mogućnost ponavljanja infekcije. Ukoliko ste nosioc kontaktnih leća svakako bacite stare spremnike za leće i otopine. Nosioci mekih kontaktnih leća ne bi smjeli ponovno koristiti isti par leća, već bi ih trebali zamijeniti novim parom nakon izlječenja upale. Također, izbjegavajte dijeljenje ručnika za lice, jer se na taj način najčešće prenose bakterije.

Pročitajte sljedeće:

Upala ili infekcija oka – uzroci, simptomi i liječenje

Članak objavljen 10/05/2017, posljednja izmjena 08/06/2022.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

osamnaest − 11 =

Back to top button