Iscjedak iz oka – simptomi, uzroci i liječenje

iscjedak iz oka

Primijetili ste žućkasti, ljepljivi iscjedak iz oka i imate osjećaj da su vam oči zalijepljene? Možda se radi samo o jutarnjoj pojavi pri buđenju, ali ako je iscjedak prisutan duže vrijeme, trebate posjetiti liječnika.

Iscjedak iz oka je obično bezopasna pojava, ali neki slučajevi mogu biti ozbiljni. Iscjedak može biti prisutan kod djece i kod odraslih, te podjednako pogađa muškarce i žene.

Simptomi

Ovisno o uzroku, uz očni iscjedak mogu biti prisutni sljedeći simptomi:

Uzroci

Iscjedak većina osoba primijeti u kutovima očiju pri buđenju, ali ako se pojavljuje samo ujutro, uglavnom se radi o bezopasnoj pojavi.

Ukoliko je uz očni iscjedak prisutan kašalj, kihanje, temperatura, upala sinusa i bolovi u tijelu, moguće da je uzrok bakterijska ili virusna infekcija.

Ukoliko je uzrok iscjetka bakterijska infekcija, može doći do ozbiljnijeg stanja koje se naziva blefaritis. Blefaritis je upala očnih vjeđa kod koje su očne vjeđe nadražene, crvene, te svrbe, a na trepavicama se formiraju ljuskice nalik na perut. Više o blefaritisu pročitajte u članku: Blefaritis, upala očnih vjeđa

Bakterijska infekcija može dovesti i do drugih, ozbiljnijih stanja, poput ulkusa na rožnici, celulitisa ili endoftalmitisa. Pravilna dijagnoza je ključna, dakle ako osjećate bol, oticanje očiju, ili pogoršanje vida uz očni iscjedak, posjetite svog oftalmologa odmah.

Iscjedak iz oka je često povezan s upalom očiju koja se naziva konjunktivitis. Konjunktivitis može biti zarazan, ukoliko je uzrokovan bakterijskom ili virusnom infekcijom, ili sterilan kada je uzrokovan očnim alergijama – u tom slučaju se radi o alergijskom konjunktivitisu.

Nošenje starih ili prljavih kontaktnih leća također može biti uzrok. Ukoliko se ne pridržavate pravilne njege kontaktnih leća može doći do upale očiju uz koju je prisutan očni iscjedak.

Liječenje

Ovisno o uzroku iscjetka, postoje različita liječenja. Kada se radi o iscjetku koji je uzrokovan upalom, vaš liječnik će vam prepisati antibiotike ili antibiotske kapi za oči.

Obavezno bacite staru šminku koju ste koristili neposredno prije ili tijekom infekcije očiju. To će značajno umanjiti mogućnost ponavljanja infekcije. Ukoliko ste nosioc kontaktnih leća svakako bacite stare spremnike za leće i otopine. Nosioci mekih kontaktnih leća ne bi smjeli ponovno koristiti isti par leća, već bi ih trebali zamijeniti novim parom nakon izlječenja upale. Također, izbjegavajte dijeljenje ručnika za lice, jer se na taj način najčešće prenose bakterije.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!