10 načina za smanjenje infekcija oka kod nositelja leća

kontaktne leće infekcije, infekcije očiju leće

Ukoliko ste nosioc kontaktnih leća vrlo je bitno shvatiti važnost pravilne higijene leća. Pravilna higijena kontaktnih leća može spriječiti ozbiljne infekcije oka.

Naveli smo 10 najboljih načina kako bi se smanjila mogućnost od infekcije oka izazvana nošenjem kontaktnih leća.

1. Uklonite kontaktne leće prije kontakta s vodom. Kontaktne leće bi se trebale ukloniti prije plivanja, tuširanja ili kupanja.

2. Uvijek operite ruke prije rukovanja lećama. Ruke treba prati sapunom i temeljito osušiti prije rukovanja s kontaktnih lećama.

3. Kontaktne leće uvijek moraju biti čiste. Kontaktne leće treba pravilno čistiti prema uputama proizvođača ili prema uputama vašeg optometrista ili oftalmologa.

4. Dezinficirajte vaše leće. Koristite preporučenu otopinu za kontaktne leće. Obična fiziološka otopina ne dezinficira vaše leće, ona služi samo za ispiranje.

5. Koristite svježe proizvode. Svaki puta kada spremate vaše leće u odgovarajuću posudicu ili ih ispirete, pazite da koristite svježu otopinu za ispiranje, dezinfekciju i čuvanje kontaktnih leća.

infekcije oka leće, kontaktne leće infekcije očiju

6. Bacite rabljenu tekućinu. Svaki put prolijte rabljenu tekućinu iz posudice u kojoj su se preko noći dezinficirale kontaktne leće. Ne nadoljevajte otopinu u već dezinficiranu tekućinu.

7. Pohranjujte leće u posebnim posudicama. Kontaktne leće uvijek treba čuvati u čistoj i dezinficiranoj posudici za leće.

8. Održavajte posudice za leće čistima. Posudice za kontaktne leće je preporučljivo čistiti sredstvima za čišćenje leća, a ne s vodom. Mijenjajte posudice za leće minimalno jednom u tri mjeseca.

9. Zamjenjujte kontaktne leće redovito. Pridržavajte se režima izmjene kontaktnih leća. Ukoliko je riječ npr. o dvotjednim lećama, nosite ih 14 dana, ne i više od toga.

10. Idite na redovne kontrole očiju. Odlaskom na redovite kontrole očiju se minimalizira rizik od infekcija ili bolesti oka, koje u većini slučajeva nemaju simptome. Na ovaj način se na vrijeme otkriva i tretira određeno stanje očiju, te se smanjuje mogućnost neželjenih komplikacija.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!