Plivanje i kontaktne leće

Plivanje s kontaktnim lećama bi svakako trebalo izbjegavati, kako bi se spriječile moguće bakterijske infekcije vašeg oka. Plivanje s lećama može rezultirati očnim infekcijama, iritacijom i po vid potencijalno opasnim stanjem kao što je ulkus rožnice.
4 Shares

Voda može sadržavati bezbroj opasnih virusa i mikroba. Jedan od najopasnijih je Akantameba, organizam koji se može pričvrstiti za kontaktnu leću i uzrokovati oštećenja na rožnici oka. Ovo stanje, koje se naziva Amebni keratitis je povezano s nošenjem kontaktnih leća za vrijeme plivanja i može uzrokovati trajni gubitak vida i dovesti do neizbježnog zahvata pomoću kojeg se vraća izgubljeni vid – transplantacije rožnice. Naravno, sve je to moguće izbjeći ako se na vrijeme pokrene postupak liječenja.

Ukoliko voda dospije u oči tijekom plivanja, trebali bi ste ukloniti, očistiti i dezinficirati vaše kontaktne leće, kako bi se smanjio rizik od iritacije očiju i infekcije. Pravilna njega kontaktnih leća smanjuje daljnju mogućnost kontaminacije. Ne zaboravite zamijeniti kutijicu za čuvanje leća najmanje svaka tri mjeseca i uvijek slijedite upute vašeg oftalmologa ili optometrista.

Polutvrde plinopropusne kontaktne leće (RGP) se nikad nebi trebale nositi za vrijeme plivanja, jer je velika vjerojatnost da će ispasti iz oka. Dok će se meke kontaktne leće vrlo vjerojatno zadržati na oku za vrijeme plivanja, one su porozne i mogu apsorbirati kemikalije i bakterije, čime se povećava rizik od iritacije očiju i infekcije.

plivanje s kontaktnim lecama, plivanje kontaktne leće, kupanje lece, plivati s kontaktnim lećamaAko se ipak odlučite plivati s kontaktnim lećama, jednodnevne kontaktne leće
su najsigurniji izbor. Namijenjene su jednokratnoj uporabi, što znači da se bacaju nakon prvog nošenja i time se eliminira potreba za čišćenjem i dezinfekcijom. Kako bi ste bili potpuno sigurni, najbolje je skinuti leće odmah nakon plivanja i osvježiti oči umjetnim suzama, a zatim zamijeniti leće sa svježim parom jednodnevnih kontaktnih leća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Kontaktirajte svog liječnika ukoliko iskusite dugotrajnu iritaciju očiju ili pretjeranu osjetljivost na svjetlo nakon nošenja kontaktnih leća u vodi.

Da li je dopušteno plivati s kontaktnim lećama dok nosimo zaštitne naočale?

Preporučljivo je koristiti zaštitne naočale tijekom plivanja s kontaktnim lećama. Zaštitne naočale stvaraju prirodnu barijeru zraka oko očiju, koji spriječava prolazak infekcije iz vode, te omogućava prirodan položaj kontaktnih leća na očima. Također su dostupne dioptrijske zaštitne naočale, ukoliko plivač želi ukoloniti svoje kontaktne leće.

Ali čak i ako koristite zaštitne naočale, trebali biste ukloniti kontaktne leće nakon plivanja i pravilno ih očistiti i dezificirati odgovarajućom otopinom za njegu leća, te pohraniti u posudicu za leće preko noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Američka organizacija za hranu i lijekove (FDA) savjetuje da kontaktne leće ne bi smjele biti izložene ni jednoj vrsti vode, uključujući vodu iz slavine i tuševa, kao i vodu u bazenima, jezerima i oceanima.

4 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

3 Komentara

  1. Cijelo ljeto sam se kupala s kontaktnim lećama. Nakon ovog članka ću ipak malo razmisliti o tome..

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

osamnaest + sedamnaest =

Back to top button