Pravilna briga o kontaktnim lećama

Prvo i osnovno pravilo za ugodno i sigurno nošenje kontaktnih leća je održavanje pravilne higijene. Važno je slijediti upute oftalmologa ili optometrista kako bi se izbjegle razne komplikacije i problemi sa očima. Ako taj dio pregleda niste pozorno pratili, evo nekoliko korisnih savjeta.
0 Shares

Prije rukovanja sa lećama uvijek dobro operite, isperite i osušite ruke čistim ručnikom.

Pazite da je otopina koju koristite svježa i da joj nije istekao rok trajanja. Isperite posudicu za leće otopinom, nikada običnom vodom, jer voda je nositelj bakterija i drugih mikroorganizama koji mogu izazvati ozbiljne infekcije oka.

Nakon što ste napunili posudicu tekućinom, izvadite leću iz desnog oka te je stavite na dlan ruke. Kapnite nekoliko kapi otopine na leću, te je nježno kažiprstom protrljajte. Na kraju je isperite otopinom i stavite u posudicu.

Vrlo je važno da je leća uronjena cijela u otopinu, jer ako ostane duže vrijeme izvan nje, postaje isušena i krhka. U tom slučaju najbolje je baciti i koristiti novu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Leće ostavite u posudici najmanje 4 sata ili preko cijele noći. Isti postupak ponovite sa lijevom lećom.

kontaktne leće održavanje
Foto: Shutterstock

Nekoliko dodatnih savjeta za pravilnu brigu o kontaktnim lećama

  • Svakodnevno mijenjajte otopinu u posudici i koristite svježu, jer otopina korištena više puta povećava rizik od očnih infekcija.
  • Redovito mijenjajte posudicu za leće (jednom u tri mjeseca ili češće), te je svakodnevno ispirite s otopinom za leće, zbog smanjenja rizika od rasta bakterija.
  • Uvijek najprije očistite desnu leću kako biste izbjegli zamjenu leća.
  • Nemojte dodirivati vrhom bočice otopine ni jednu površinu, jer bi se otopina mogla inficirati. Bočicu držite čvrsto zatvorenu da bi ste izbjegli ishlapljivanje otopine.
  • Izbjegavajte kontakt sa vodom, osobito bazene, jer je voda prenositelj bakterija.
  • Ne stavljajte leće u usta i ne koristite slinu ili išta drugo osim preporučenog sredstva za održavanje.
  • Redovito posjećujte svog oftalmologa ili optometrista.
0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

2 × pet =

Back to top button