Transplantacija rožnice – operacija i oporavak

transplantacija rožnice, transplantacija rožnice oporavak, transplantacija rožnice operacija

Nakon što donesete odluku i dogovorite transplantaciju rožnice s vašim liječnikom, vaša zabrinutost će zasigurno biti manja ukoliko znate što možete očekivati. Što više informacija imate, biti ćete spremniji za operaciju.

Što je to rožnica?

Rožnica je prozirni prednji dio oka, koji prekriva obojanu šarenicu i okruglu zjenicu oka. Svjetlost ulazi u oko tako da prvo prolazi kroz rožnicu, a zatim kroz zjenicu koja regulira količinu svjetlosti koja će proći u unutrašnjost oka.

Zdrava i prozirna rožnica je neophodna za dobar vid. Ako je rožnica ozlijeđena ili zahvaćena bolešću, može doći do nateknuća ili stvaranja ožiljaka, čime se gubi njezina savršenost i prozirnost. Ožiljci, nateknutost (edem), ili nepravilan oblik mogu dovesti do rasipanja svjetlosti, što za krajnji rezultat ima zamagljeni vid.

Kada je transplantacija rožnice potrebna?

Postoji više stanja koja utječu na prozirnost rožnice. Primjerice, traume ili ozljede mogu ostaviti ožiljke, a isto vrijedi za infekcije (posebice herpes keratitis). Nasljedna bolest koja se naziva Fuchsova distrofija dovodi do odumiranja tkiva rožnice, dok stanje imena keratokonus uzrokuje ispupčenje rožnice. Također, ponekad može doći do odumiranja tkiva rožnice nakon operacije oka (npr. operacija katarakte).

Transplantacija rožnice oporavak

Transplantacija rožnice je potrebna u slučajevima kad se vid ne može popraviti naočalama ili kontaktnim lećama, ili ako se bolno nateknuće rožnice ne može ukloniti lijekovima ili posebnim lećama.

Za transplantaciju se koriste donirane ljudske rožnice koje su testirane na hepatitis, AIDS, i druge potencijalno zarazne bolesti. Također, provjerava se prozirnost rožnice prije same transplantacije.

Oporavak nakon transplantacije rožnice

Postoperativna skrb je iznimno važna i neophodna za dugoročnu uspješnost transplantacije. Redovne kontrole liječnika su od iznimne važnosti, te ih se morate strogo pridržavati.

Dan nakon operacije se vrši prvi kontrolni pregled, a tokom prve godine je potrebno napraviti više uzastopnih kontrola. O učestalosti kontrola se dogovorite s vašim liječnikom. Uz pravilnu brigu, za očekivati je da će transplantacija rožnice biti uspješna i da će trajati doživotno.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express lasersko skidanje dioptrije božićni popust
 Komentiraj
 1. Melita Njegovec napisao:

  Poštovani, zanima me cijena Vaše usluge pregleda oka i savjetovanja o mogućnosti operativnog zahvata po vašoj preporuci. Napominjem da su mi u djetinjstvu izvadili očnu lecu iz lijevog oka radi mrene koja se stvorila na oku te zbog čestih upala oka nisu ugradili novu. S vremenom primijetila sam (dešavalo se to i nakon operacije u djetinjstvu, imala sam 7 godina, sada imam 25) da mi je oko počelo “bježati” malo jače. Molila bih vaše stručno mišljenje. Bila sam u poliklinici Focus u Varaždinu no tamo nisam dobila ohrabrujuće i pozitivne informacije, pa sam se odlučila za još jedno mišljenje kod Vas. Očekujem Vaš odgovor. Hvala.

 2. Damir Bilic napisao:

  Dobar dan
  Pitanje za dr.Sarica. Nakon ostecenja oka sa kiselinom prije nekoliko godina i dosta uspjesnog oporavka, dr, Znaor mi je preporuciio trasplataciju roznice na lijevom oku. Koja je procedura
  i koje sljedece korake trebam poduzeti za tu operaciju.
  Pozdrav
  Damir Bilic

 3. Arcy napisao:

  Pozdrav dr.Saric
  Treba mi savjet moja mama napravila transplataciju roznjace u skopje,i posle dva mjeseca kao organizam je podbacio,ali.ja ne vjerujem previse tim doktorima,i sad su joj rekli za dva mjeseca opet probat…dali su jok neke kapi zbog infekcije oka su joj rekli ali to.je pece a ona ih ne uzima jel.kaze to tako pece, kao da mi oko izlazi vani jel treba i po takvim bolovima uzet ove kapi za oci…molim dahte mi.savjet za drugu operaciju sta je vazno i za ove kapi za oci protiv infekcie sad sta nece koristit hvalaPošalji komentartri × 1 =

Complete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!
anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!