Fuchsova distrofija rožnice – simptomi, dijagnoza i liječenje

fuchsova distrofija rožnice, endotelna distrofija rožnice

Fuchsova distrofija rožnice ili endotelna distrofija je bolest oka kod koje najdublji sloj rožnice (endotel) doživljava degenerativne promjene. Bolest obično pogađa oba oka i uzrokuje postepeno opadanje vida zbog oticanja (edema) rožnice i zamućenja.

Kako poremećaj napreduje, oteklina rožnice može uzrokovati stvaranje vezikula (mjehurića) ili bula na površini rožnice. Ovo stanje se naziva bulozna keratopatija.

Nažalost, nema poznate prevencije za Fuchsovu distrofiju rožnice. Bolest je genetski nasljedna, ali može nastati i bez prethodnog pojavljivanja u obitelji. U mnogim slučajevima uzrok je nepoznat.

Fuchsova distrofija obično pogađa osobe starije od 50 godina, iako oftalmolozi mogu otkriti rane znakove bolesti kod mlađih odraslih osoba. Čini se da češće pogađa žene nego muškarce. Ukoliko vaša majka ima Fuchsovu distrofiju, imate otprilike 50% šanse za oboljenje.

Simptomi Fuchsove distrofije uključuju:

  • loš vid ujutro koji se poboljšava tokom dana
  • zamagljen vid
  • halo efekt oko svjetala
  • svjetlucanje i osjetljivost na svjetlost
  • bol u oku
  • loš vid noću
  • osjećaj stranog tijela u oku

Dijagnoza Fuchsove distrofije rožnice

Za detekciju Fuchsove distrofije rožnice potreban je detaljan oftalmološki pregled. Tijekom pregleda doktor će koristiti biomikroskop kako bi detaljno pregledao rožnicu. Uz pomoć jakog svjetla i velikog uvećanja doktor će tražiti prisutnost suptilnih promjena u izgledu endotelnih stanica koje su karakteristične za bolest.

Rani klinički znakovi Fuchsove distrofije su smanjeni broj endotelnih stanica i sitne točkaste lezije u endotelu rožnice, stanje pod nazivom cornea guttata.

Iduća pretraga koju će vaš liječnik napraviti zove se pahimetrija, odnosno mjerenje debljine rožnice, kako bi ustanovio da li se debljina rožnice povećala uslijed edema.

Također, standardno mjerenje vidne oštrine koje se obavlja na rutinskom pregledu vida može otkriti smanjenje vidne oštrine koje je uzrokovano oticanjem rožnice.

Sve navedene oftalmološke pretrage su neinvazivne, te su potpuno bezbolne.

Kako se liječi Fuchsova distrofija?

Liječenje Fuchsove distrofije ovisi o stadiju bolesti. U ranim stadijima, vid se može poboljšati uklanjanjem suvišne vode iz rožnice s kapima natrij-klorida. Umjetne suze i terapeutske meke kontaktne leće se koriste kako bi se ublažila bol i zaštitili izloženi živčani završeci.

Kod povećane osjetljivosti na svjetlost uzrokovane distrofijom rožnice, naočale s fotoosjetljivim lećama mogu pomoći. Također, antirefleksni sloj na naočalnim lećama može pomoći u smanjivanju odbljeska.

Ukoliko uz endotelnu distrofiju imate i povišeni očni tlak, važno je liječiti glaukom kako bi se očni tlak snizio. Povišeni očni tlak može oštetiti endotel rožnice i pogoršati Fuchsovu distrofiju.

Kako bolest napreduje, bule na površini rožnice mogu puknuti i uzrokovati bolne abrazije rožnice i slab vid. Ako se to dogodi ili ako Fucksova distrofija napreduje do točke značajnog gubitka vida, obično je nužno napraviti transplantaciju rožnice.

Alternativa perforativnoj ili potpunoj transplantaciji rožnice je stražnja lamelarna (slojevita) transplantacija, koja se radi u bolesnika kod kojih nisu nastale promjene u punom sloju rožnice. Ovaj postupak je pokazao uspjeh u liječenju Fuchsove distrofije s potencijalno manjim rizicima od perforativne transplantacije.

Rožnica oka – najčešće promjene, infekcije i bolesti rožnice

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!