Kontaktne leće: Što treba znati prije kupnje

Zainteresirani ste za kupnju kontaktnih leća? Pitate se koja je najbolja vrsta kontaktnih leća za vašu dioptriju, za vaš stil života ili za vaš budžet? Upoznajte razlike između kontaktnih leća na našem tržištu i saznajte koje su leće najbolje za vas.
0 Shares

Meke kontaktne leće

Meke kontaktne leće su najpopularnija vrsta leća diljem svijeta. Meke kontaktne leće se mogu koristiti za ispravljanje raznih problema sa vidom uključujući:

Meke kontaktne leće se prilagođavaju obliku vašeg oka. Udobne su i prilično stabilne na oku, tako da su dobar odabir ukoliko sudjelujete u sportovima ili vodite aktivan stil života. Meke kontaktne leće dolaze u raznim oblicima poput primjerice:

  • Dnevne kontaktne leće. Dnevne kontaktne leće su obično najpovoljnija opcija. Nosite ih tokom dana, a navečer ih skinete kako biste ih očistili i dezinficirali. Duljina korištenja para dnevnih leća varira ovisno o proizvođaču. Najčešće se koriste dvotjedne i mjesečne dnevne leće.
  • Leće za produženo nošenje. Leće za produženo nošenje možete nositi dok spavate no, potrebno ih je skinuti barem jednom tjedno kako biste ih očistili i dezinficirali. Ipak, treba biti oprezan sa nošenjem preko noći s obzirom da se time povećava rizik od infekcija oka – unatoč tome što su leće odobrene za produženo nošenje.
  • Jednodnevne kontaktne leće. Jednodnevne leće su obično najskuplja opcija, ali s obzirom da ih nije potrebno dezinficirati ili čistiti, ostvaruje se ušteda na sredstvima za čišćenje i održavanje leća. Ovu vrstu leća nosite tokom dana, a nakon nošenja ih jednostavno bacite. Svakako razmislite o jednodnevnim lećama u slučaju da leće nosite povremeno, te ukoliko imate alergijske reakcije na dezinfekcijsku otopinu.

Polutvrde kontaktne leće

Polutvrde plinopropusne leće pružaju bistar vid kod većine refrakcijskih pogrešaka.

Ove leće mogu biti posebice primamljive, ako ste prije toga isprobali meke kontaktne leće i bili nezadovoljni s postignutom oštrinom vida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Polutvrde kontaktne leće su najčešće propusnije od mekih kontaktnih leća što umanjuje rizik očnih infekcija.

Možda će vam biti potrebno tjedan dana kako biste se priviknuli na polutvrde leće. Također, one, češće od mekih leća, skliznu sa centra vašeg oka – što može dovesti do osjećaja nelagode i zamagljenog vida.

Ukoliko se ne promjeni vaša dioptrija, te se dobro brinete o svojim polutvrdim kontaktnim lećama, možete koristiti isti par leća i do dvije ili tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Specijalizirane kontaktne leće

Ovisno o potrebama vašeg vida, mogli biste razmotriti sljedeće specijalizirane kontaktne leće:

  • Hibridne kontaktne leće. Hibridne kontaktne leće karakterizirane su tvrdom (plinopropusnom) sredinom koja je okružena vanjskim mekanim prstenom. Hibridne kontaktne leće bi mogle biti dobra opcija u slučaju da imate nepravilno oblikovanu rožnicu (keratokonus) ili imate probleme s nošenjem tradicionalnih polutvrdih leća.
  • Bifokalne ili multifokalne kontaktne leće. Ove leće, dostupne i u tvrdoj i mekoj varijanti, mogu ispraviti kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam u kombinaciji sa staračkom dalekovidnošću (prezbiopija).
  • Kontaktne leće u boji. Kontaktne leće u boji mogu služiti u kozmetičke ili terapeutske svrhe. Što se kozmetičkih leća u boji tiče, one pružaju potpunu promjenu boje vaših očiju ili pak mogu prikazati boju vaše šarenice intenzivnijom. Na drugu stranu, terapeutske kontaktne leće u boji služe za poboljšavanje percepcije boja, npr. kod daltonista.

Svakako izbjegavajte kupovinu kozmetičkih leća u boji na nespecijaliziranim mjestima i od neprovjerenih proizvođača, jer vrlo lako možete naići na nekvalitetan proizvod koji će nanijeti štetu vašim očima. Kvalitetne leće u boji potražite u očnim optikama ili očnim ordinacijama.

0 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četiri − 3 =

Back to top button