Heterokromija – različita boja očiju

Heterokromija je pojam koji se koristi za stanje kod kojeg osoba ima različite boje očiju, na primjer jedno oko je plave, a drugo smeđe boje. Rezultat je manjka ili viška melanina prisutnog u šarenici oka. U nastavku saznajte moguće uzroke, te da li je navedeno stanje opasno.
0 Shares

Heterokromija obično nije po zdravlje ozbiljno stanje. Drugim riječima nije riječ o bolesti oka, te ne utječe na vidnu oštrinu.

Neki od poznatih ličnosti imaju heterokromiju; Kate Bosworth, Mila Kunis, Josh Henderson, Elizabeth Berkley, Alice Eve itd.

Kate Bosworth heterokromija
Kate Bosworth. Foto: Pinterest

U većini slučajeva heterokromija je urođena (kongenitalna). Obično, kongenitalna heterokromija je genetska osobina koja se nasljeđuje. Benigna heterokromija se može pojaviti kao rezultat genetske mutacije tijekom embrionalnog razvoja.

Mila Kunis boja očiju
Mila Kunis. Foto: Reddit

U nekim slučajevima, heterokromija je simptom nekog drugog stanja koje je prisutno od rođenja ili se razvija ubrzo nakon toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Jedan primjer stanja koje uzrokuje heterohromiju je Hornerov sindrom. Riječ je o stanju kod kojeg su zjenice sužene, prisutna je djelomične ptoza i smanjena je sposobnost pomicanja jedne strane lica.

Josh Henderson različita boja očiju
Josh Henderson. Foto: Pinterest

Heterokromija koja se javlja kasnije u životu, naziva se stečena. Uzroci takve heterokromije mogu biti ozljede oka, uveitis ili konzumacija određenih lijekova za tretiranje glaukoma.

razlicita boja ociju
Foto: Shutterstock

Heterokromija u dojenčadi

Ako vaše novorođenče ima različitu boju očiju, obratite se svom pedijatru. Možda će biti uputno obaviti oftalmološki pregled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Vaše dijete vjerojatno neće imati drugih problema s očima ili zdravljem, ali heterokromija može biti povezana s poremećajima koje uzrokuje određeni gen. To uključuje:

  • Waardenburg sindrom: Ovo je skupina genetskih stanja koja mogu uzrokovati gubitak sluha i promjene u boji kose, kože i očiju.
  • Sturge-Weber sindrom: Ključni simptom ovog rijetkog sindroma je velika purpurna mrlja na licu (facijalna kapilarna malformacija), uzrokovana problemima s nekim krvnim žilama. Epileptičke napadaje ima oko 80% bolesnika, a u većine se pojavljuju prije dobi dvije godine, prenosi portal hrvatske znanstvene biografije CROSBI. Jedan od mogućih simptoma sindroma je i heterokromija.
  • Parry-Romberg sindrom: Poznat i kao progresivna hemifacijalna atrofija. Ova rijetka autoimuna bolest uzrokuje propadanje mekih tkiva lica, između mišića, kostiju i kože, te uzrokuje propadanje zahvaćene strane lica.
  • Hornerov sindrom: Ovo je rijedak poremećaj uzrokovan problemima s određenim facijalnim živcima. Simptomi ovog sindroma mogu uključivati heterokromiju, zjenice različitih veličina i spuštene očne kapke.

Pročitajte sljedeće:

Što određuje boju naših očiju?

Članak objavljen 13/09/2016, posljednja izmjena 11/10/2019.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dvanaest − 9 =

Back to top button