Ptoza – spuštanje očne vjeđe

ptoza oka, ptoza kapka, spusteni kapci, ptoza kod djece, ptoza operacija

Ptoza je medicinski izraz za spuštanje gornje očne vjeđe. Spuštanje gornje vjeđe može utjecati na smanjenje vidnog polja kada kapak djelomično ili u potpunosti prekriva zjenicu oka.

Kod prisutnosti ptoze pacijenti imaju poteškoće s otvaranjem očnog kapka, te najčešće podižu obrve kontrakcijama čeonog mišića kako bi bolje vidjeli. U težim slučajevima, moraju dizati kapke prstima kako bi uopće vidjeli. Djeca s ptozom mogu imati poteškoće u razvoju vida, te može doći do razvoja ambliopije (lijenog oka) ili pak do zakašnjelog razvoja vizualne sposobnosti.

Što uzrokuje ptozu?

Postoje mnogi uzroci ptoze uključujući dob povezanu sa slabljenjem očnih mišića, prirođene slabosti, traume, ili ponekad neurološke probleme. Ptoza često nastaje zbog oslabljene funkcije mišića podizača gornje vjeđe (m. levator palpebrae superior i m.tarsalis superior – Mullerov mišić) koji uzrokuju spuštanje ili potpuni pad očne vjeđe. Također se može pojaviti nakon rutinske laserske operacije vida ili operacije katarakte zbog istezanja očnih mišića ili tetiva. Djeca mogu biti rođena sa spuštenom očnom vjeđom, koja je nastala uslijed hipoplazije mišića – podizača gornje vjeđe ili okulomotornog živca koji inervira ovaj mišić. Često su zahvaćena oba oka.

Rizični čimbenici nastanka ptoze

Postoji cijeli niz čimbenika koji mogu povećati rizik nastanka ptoze, a koji prelaze i na vašu djecu. Oni uključuju:

 • Starenje
 • Obiteljsku anamnezu
 • Očnu kirurgija npr. operaciju katarakte
 • Paralizu živčanih vlakana očnih vjeđa
 • Dijabetes
 • Moždani udar
 • Hornerov sindrom
 • Traumu glave ili očne vjeđe
 • Tumor na mozgu
 • Mišićnu distrofiju
 • Miasteniju gravis

Može li se ptoza ispraviti?

Kada je riječ o ptozi povezanom sa starenjem koja utječe na vaš vid ili ozbiljno utječe na vaš izgled, plastični kirurg obično može ispraviti problem kirurškim podizanjem očne vjeđe. U većini takvih pacijenata, to je ambulantni postupak koji se obavlja pod lokalnom anestezijom. Lokalna anestezija ima prednost nad općom anestezijom, jer omogućuje kirurgu podešavanje položaja vjeđa, dok su vaše oči otvorene.

Kada je riječ o novorođenču koje ima konginentalnu ptozu, vaš liječnik će vjerojatno preporučiti korektivnu kirurgiju, jer rano liječenje smanjuje rizik od trajnog oštećenja vida. Ukoliko vaše dijete ima blaži oblik ptoze bez oštećenja vida, može se pričekati dok dijete ne napuni 3 do 5 godine, te tada izvršiti operaciju očne vjeđe. Kod djece se kirurgija ptoze vrši u općoj anesteziji.

U slučaju da je riječ o ptozi koja je uzrokavana neurološkim problemom, oslabljenjem očnih mišića ili je povezana s bolesti očiju liječnik najprije liječi prvotni problem.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018
 Komentiraj
 1. semir napisao:

  Lijep vam pozdrav zelim , zanima me jedna informacija :
  Imam spusten kapak na lijevom oku i mne sad zanima da lii se to moze kako ispravit i da li to moze utjecat na fizicki izgled . Hvala

 2. Igor Blazevic napisao:

  Postovanje, molim Vas info da li je moguce ds se ocni kapak vrati u normalnu poziciju bez dodatnih zajvata jer sam imao operaciju ablacije retine i iza toga je oko bilo stalno pod tuferom

 3. mirjana napisao:

  Pštovani, mojoj se mami (70 god), prije petnestak dana izrazito sposltila donja vjeđa. Molim Vas može li se to riješiti operativnim putem u bolnici ? LP

 4. vesna napisao:

  Poštovani,oduvjek imam spuštene kapke,a sad mi se čini da su još više jer imam 38g,zanima me dali oni utječ na vid i dali operaciju plača hzzo ?
  Ljep pozdrav!

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   ptoza utječe na vid ukoliko su kapci toliko spušteni da sužavaju vidno polje. Ukoliko kapci prelaze preko vidnog polja, operacija je medicinski indicirana i HZZO pokriva troškove operacije.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 5. jagoda napisao:

  Poštovani , 11.7. operirala sam mrenu na lijevom oku i bila na kontroli do sada dva puta , međutim , prije nekog vremena sam primjetila spušten kapak na tom oku .Mrenu na desnom oku sam operirala lani 29 4. i sa njim je sve u redu . Zanima me zašto se to sad pojavilo , nije baš strašno , ali kapak malo pokriva lijevo oko i malo mi čak i smeta . Ne znam dali je to uzrok operacije ili nešto drugo . Još uvijek stavljam kapi Maxitrol 3 puta po jednu kap kako mi je i preporučeno kod zadnje kontrole . Zanima me dali se tu što može napraviti ?? Imam 62 godine . Unaprijed zahvaljujem na odgovoru . Lijep pozdrav !

  • Poštovana,

   u izvjesnom postotku kod operacije mrene dođe do blage traume mišića koji podiže vjeđu. U pravilu se kapak oporavi kroz koji tjedan. Ako se ne oporavi može se rješavati operacijom.

   Pozdrav,
   Dr. Šarić

   • jagoda napisao:

    Poštovani , hvala na odgovoru , zanima me još gdje se može operirati spušten kapak i dali to plača HZZO , dali Vi vršite operaciju ? Meni je to čak počelo i smetati i još jedno pitanje za Vas u vezi suza ..Lijevo oko je manje vlažno tako da moram svakodnevno ukapati tzv. umjetne suze i da li je i to pogreška nastala prilikom operacije mrene ? Oko je pomalo suho , smeta i grebe .Lijep Vam pozdrav i hvala na odgovoru !

 6. Biljana Gojković napisao:

  Moja majka kojoj je 84 godine povremeno ima problem sa otvaranjem levog kapka. O čemu se radi i kako da otkloni ovu smetnju?

 7. Bernada F napisao:

  Moj sin ima spušten kapak od rođenja.Bio je na dvije operacije sa 6 i 8 g na podizanju kapka.Kapak je bio podignut toliko da nije na zijenici.Sada sin ima 26 g i zanima nas dali je tehnologija napredovala i dali ima pomoci ,sto bi sada bilo najbolje da se ucini i dali ima pravo na besplatno lijecenje?

  • Optometrija.net napisao:

   Poštovana,

   jedino rješenje je operacija. Ukoliko kapak fizički smanjuje vidno polje, onda HZZO pokriva troškove operacije.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net timPošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!