Ptoza (spuštena vjeđa) – uzroci, rizični čimbenici i liječenje

Ptoza je medicinski izraz za spuštanje gornje očne vjeđe. Spuštanje gornje vjeđe može utjecati na smanjenje vidnog polja kada kapak djelomično ili u potpunosti prekriva zjenicu oka. Ptoza pogađa i djecu i odrasle, ali najčešće se javlja zbog starenja. U nastavku saznajte uzroke, rizične čimbenike i metode liječenja.
0 Shares

Sadržaj:

 1. Što je ptoza?
 2. Uzroci
 3. Ptoza kod djece
 4. Rizični čimbenici
 5. Liječenje
 6. Je li moguće spriječiti ptozu?

Da li vaše oči izgledaju uspavano kada se pogledate u ogledalo? Možda vam gornji kapak malo popušta? To bi mogla biti ptoza, što je stručan naziv za spušteni kapak.

1. Što je ptoza?

Ptoza je poremećaj kod kojeg je gornji kapak netipično nizak. Ptozu možemo podijeliti na kongenitalnu i stečenu. Kongenitalna ptoza je prisutna pri rođenju i obično je uzrokovana slabim razvojem mišića očnih kapaka, koji se nazivaju levatori. Stečena proza je najčešći tip, a obično nastaje jer mišići koji podižu očne kapke slabe, stanjuju se ili dolazi do istezanja.

Postoje različiti stupnjevi ptoze, od one koju je teško primijetiti, do potpuno spuštenog kapka koji prekriva zjenicu i fizički onemogućuje vid. Ukoliko se ne liječi, ptoza može dovesti do drugih stanja, poput ambliopije ili astigmatizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Ukoliko sumnjate da imate ptozu, usporedite nedavnu fotografiju svog lica s onom od prije 5 ili 10 godina i vjerojatno ćete primijetiti ako postoji razlika u položaju kapaka.

Kod prisutnosti ptoze pacijenti imaju poteškoće s otvaranjem očnog kapka, te najčešće podižu obrve kontrakcijama čeonog mišića kako bi bolje vidjeli. U težim slučajevima, moraju dizati kapke prstima kako bi uopće vidjeli.

2. Što uzrokuje ptozu?

Postoje mnogi uzroci ptoze, uključujući dob povezanu sa slabljenjem očnih mišića, prirođene slabosti, traume, ili ponekad neurološke probleme.

Ptoza često nastaje zbog oslabljene funkcije mišića podizača gornje vjeđe (m. levator palpebrae superior i m.tarsalis superior – Mullerov mišić) koji uzrokuju spuštanje ili potpuni pad očne vjeđe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Također, se može pojaviti kao komplikacija rutinske laserske operacije vida ili operacije katarakte, zbog istezanja očnih mišića ili tetiva.

3. Ptoza kod djece

Djeca mogu biti rođena sa spuštenom očnom vjeđom, koja je nastala uslijed hipoplazije mišića – podizača gornje vjeđe ili okulomotornog živca koji inervira ovaj mišić. Često su zahvaćena oba oka.

Najočitiji simptom ptoze je spušteni očni kapak. Drugi simptom je kada rubovi gornjih kapaka nisu poravnati jedan s drugim. Djeca s ptozom često naginju glavu unatrag, podižu bradu ili podižu obrve kako bi vidjeli bolje. Nepravilan položaj glave s vremenom može uzrokovati probleme s vratom.

Djeca s ptozom mogu imati poteškoće u razvoju vida, te može doći do razvoja ambliopije (lijenog oka) ili pak do zakašnjelog razvoja vizualne sposobnosti.

Dijete rođeno s kongenitalnom ptozom može imati i druge probleme s očima. To uključuje probleme s pokretima očiju, bolest očnih mišića, tumore (na kapku ili drugdje) i druge probleme.

4. Rizični čimbenici za nastanak ptoze

Postoji cijeli niz čimbenika koji mogu povećati rizik nastanka ptoze. Oni uključuju:

 • starenje,
 • moždani udar,
 • obiteljsku anamnezu,
 • očnu kirurgiju, npr. operaciju katarakte,
 • paralizu živčanih vlakana očnih vjeđa,
 • dijabetes,
 • hornerov sindrom,
 • traumu glave ili očne vjeđe,
 • tumor na mozgu,
 • mišićnu distrofiju,
 • miasteniju gravis.

5. Kako se ptoza liječi?

Kada je riječ o ptozi povezanom sa starenjem koja utječe na vidno polje ili ozbiljno utječe na izgled, kirurg obično može ispraviti problem kirurškim podizanjem očne vjeđe. Operacija se zove blefaroplastika ili korekcija očnih kapaka. Kod većine takvih pacijenata, zahvat se obavlja ambulantno, pod lokalnom anestezijom. Lokalna anestezija ima prednost nad općom anestezijom, jer omogućuje kirurgu podešavanje položaja vjeđa, dok su oči otvorene.

Možda vas zanima...Da li HZZO plaća troškove operacije ptoze kapka?Pitanja i Odgovori

Kao i kod bilo koje druge operacije, moguće su komplikacije. Vaš oftalmolog će vam objasniti moguće rizike.

U slučaju da je riječ o ptozi koja je uzrokovana neurološkim problemom, slabljenjem očnih mišića ili je povezana s očnim bolestima, liječnik najprije liječi prvotni problem.

Operacija ptoze kod djece

Kada je riječ o novorođenčetu koje ima konginentalnu ptozu, vaš liječnik će vjerojatno preporučiti korektivnu kirurgiju, jer rano liječenje smanjuje rizik od trajnog oštećenja vida. Ukoliko vaše dijete ima blaži oblik ptoze bez oštećenja vida, može se pričekati dok dijete ne napuni 3 do 5 godina, te tada izvršiti operaciju očne vjeđe. Kod djece se kirurgija ptoze vrši u općoj anesteziji.

Sva djeca s ptozom, neovisno o tome jesu li obavili korekcijski zahvat ili ne, trebaju redovito obavljati oftalmološke preglede. Budući da dječje oči rastu i mijenjaju oblik, potrebno je kontrolirati vid zbog mogućeg razvoja slabovidnosti, refrakcijskih greški oka, ili drugih problema s očima.

Možda vas zanima...Spušten kapak nakon operacije mrene?Pitanja i Odgovori

6. Je li moguće spriječiti ptozu?

Nema načina da se spriječi ptoza kapka. Samo poznavanje simptoma i redoviti očni pregledi mogu utjecati na pravovremenu dijagnozu i liječenje.

Ukoliko sumnjate da vaše dijete ima spušteni kapak, uputno je odmah obaviti liječnički pregled.

Budući da ptoza može utjecati na vid, trebali biste je shvatiti ozbiljno. Možda ćete uspjeti spriječiti pogoršanje ako odmah posjetite liječnika.

Pročitajte sljedeće:

Natečeni kapci – 8 najčešćih uzroka otečenih kapaka

Članak objavljen 03/10/2013, posljednja izmjena 20/07/2022.

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

27 Komentara

 1. Lijep vam pozdrav zelim , zanima me jedna informacija :
  Imam spusten kapak na lijevom oku i mne sad zanima da lii se to moze kako ispravit i da li to moze utjecat na fizicki izgled . Hvala

  1. Poštovani,

   spušteni kapak se rješava operativnim putem. Na fizički izgled svakako može utjecati, ovisno u stupnju.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

  2. Lijep pozdrav
   Imam problem blago spuštenog lijevog kapka,Hornerov sindrom,zjenica lijeva manja,uzrokovano udesom,imao sam lom lopatice i ostećen brahijalni pleksus, nista pokidano samo istegnuto,i slaba funkcija lijeve ruke,prošlo je 11mjeseci i još sam u tijeku rehabilitacije, funkcija ruke se popravlja,mene zanima zahvat podizanja lijevog kapka jer mi jako smeta ponekad,jeli moguće da fizički to izgleda bar malo bolje,da napomenem blago je spušten kapak

   1. Poštovani,

    moguće je operativno rješavanje Vašeg problema, no to svakako treba pregledati i procijeniti netko tko se uže bavi time, primjerice profesorica Kuzmanović i doktorica Miletić na Očnoj klinici KB “Sveti Duh”.

    Lijep pozdrav,
    dr. Šarić

 2. Postovanje, molim Vas info da li je moguce ds se ocni kapak vrati u normalnu poziciju bez dodatnih zajvata jer sam imao operaciju ablacije retine i iza toga je oko bilo stalno pod tuferom

 3. Pštovani, mojoj se mami (70 god), prije petnestak dana izrazito sposltila donja vjeđa. Molim Vas može li se to riješiti operativnim putem u bolnici ? LP

 4. Poštovani,oduvjek imam spuštene kapke,a sad mi se čini da su još više jer imam 38g,zanima me dali oni utječ na vid i dali operaciju plača hzzo ?
  Ljep pozdrav!

  1. Poštovana,

   ptoza utječe na vid ukoliko su kapci toliko spušteni da sužavaju vidno polje. Ukoliko kapci prelaze preko vidnog polja, operacija je medicinski indicirana i HZZO pokriva troškove operacije.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 5. Poštovani , 11.7. operirala sam mrenu na lijevom oku i bila na kontroli do sada dva puta , međutim , prije nekog vremena sam primjetila spušten kapak na tom oku .Mrenu na desnom oku sam operirala lani 29 4. i sa njim je sve u redu . Zanima me zašto se to sad pojavilo , nije baš strašno , ali kapak malo pokriva lijevo oko i malo mi čak i smeta . Ne znam dali je to uzrok operacije ili nešto drugo . Još uvijek stavljam kapi Maxitrol 3 puta po jednu kap kako mi je i preporučeno kod zadnje kontrole . Zanima me dali se tu što može napraviti ?? Imam 62 godine . Unaprijed zahvaljujem na odgovoru . Lijep pozdrav !

   1. Poštovani , hvala na odgovoru , zanima me još gdje se može operirati spušten kapak i dali to plača HZZO , dali Vi vršite operaciju ? Meni je to čak počelo i smetati i još jedno pitanje za Vas u vezi suza ..Lijevo oko je manje vlažno tako da moram svakodnevno ukapati tzv. umjetne suze i da li je i to pogreška nastala prilikom operacije mrene ? Oko je pomalo suho , smeta i grebe .Lijep Vam pozdrav i hvala na odgovoru !

 6. Moja majka kojoj je 84 godine povremeno ima problem sa otvaranjem levog kapka. O čemu se radi i kako da otkloni ovu smetnju?

  1. Poštovana,

   teško je bez pregleda reći o čemu se radi. Obavite pregled kod oftalmologa, liječenje ovisi o uzroku.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 7. Moj sin ima spušten kapak od rođenja.Bio je na dvije operacije sa 6 i 8 g na podizanju kapka.Kapak je bio podignut toliko da nije na zijenici.Sada sin ima 26 g i zanima nas dali je tehnologija napredovala i dali ima pomoci ,sto bi sada bilo najbolje da se ucini i dali ima pravo na besplatno lijecenje?

  1. Poštovana,

   jedino rješenje je operacija. Ukoliko kapak fizički smanjuje vidno polje, onda HZZO pokriva troškove operacije.

   Lijep pozdrav,
   Optometrija.net tim

 8. Poštovani,
  moj dječak od 4 godine je prije nepuna dva mjeseca operisao ptozu očnog kapka.
  Dijagnoza: Marcus Gunn Sy, ptosis congenitalis l.sin. Citiram: “Tehnika korekcije , obzirom da je frekvencija na lijevoj strani veoma slaba- direktni režanj frontalnog mišića, uz simultarnu eksciziju levatora radi eliminacije sinkineze. Da li Vi imate iskustva sa ovakvim zahvatima? Zanima me da li je po Vašem misljenu potreban neki fizikalni tretman kako bi se poboljšao rad kapka? Zatvaranje do kraja, spustanje kapaka pri pogledu dole….? Hvala. LP

 9. Poštovani doktore,imam 53 godine,odnedavno kad lezim i zatvorim oci prilikom otvaranja ociju lijevi kapak mi kasni sa otvaranjem,kao da se zaglavi pa onda otvori.Napomenula bih da sam u zadnje 4 godine imala 3 smrtna slucaja u porodici i da su mi oci “prolile”previse suza.Lično sumnjam da je uzrok taj,sta mi predlazete da uradim.
  Zahvaljujem se unaprijed.

  1. Poštovani,

   moguće je riječ o prolaznim simptomima, plakanje ne bi trebalo imati veze s
   time. Vjerojatno je riječ o blagom podražaju živca koji će vjerojatno proći. Ako ne prođe obavite oftalmološki i neurološki pregled.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

 10. Imam ptozu i oftamoplegiju lijevog oka uzrokovane simptomatskom aneurizmom. Nakon embolizacije kapak se digao tek toliko da izgleda kao prorez, a oko minimalno pomaklo. Da li je moguće išta vratiti.

 11. Imao sam ptozu oka od rođenja. U sedmoj godini života je pokušano da se riješi kirurškim putem. Napravljena je greška. Odstranjena je veća količina kože kapka od potrebne. Poslije je pokušavano da se greška ispravi tako što je ubacivan prsten između kapka i rožnice. Od tada imam ulkus korne ili ožiljak na rožnici koji često zna da se iritira i pravi jake probleme. U toku spavanja oko ne mogu potpuno zatvoriti, što dovodi do sušenja oka i izazivanja iritacija. Moje pitanje je da li postoji neka metoda da se kapak popravi ili produži? Da se uradi bilo što kako bi u toku sna oko bilo zatvoreno u potpunosti? Sada imam 35 godina.

 12. Poštovani, imam blago spušteni lijevi kapak od rođenja. Volio bih učiniti nešto po pitanju toga. Gdje da obavim pregled i prijavim se za
  buduću operaciju?
  hvala,
  Lp

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četrnaest + šesnaest =

Back to top button