Teški kapci – 7 uzroka teških očnih kapaka

Ako ste se ikada osjećali iscrpljeno, kao da ne možete držati oči otvorene, vjerojatno ste doživjeli osjećaj teških kapaka. Saznajte koji su mogući uzroci i kako se liječe teški kapci.
0 Shares

Teški kapci – koji su uzroci?

Ako su vaši kapci teški, to može biti rezultat brojnih uzroka, uključujući:

  • dermatohalazu,
  • starenje,
  • ptozu oka,
  • alergije,
  • sindrom suhog oka,
  • blefaritis,
  • tjelesnu iscrpljenost,
  • ektropijum,
  • entropijum.

Dermatohalaza

Višak kože na očnim kapcima zove se dermatohalaza. Kapci imaju vrećasti izgled, s nejasnim naborima. To je dio procesa starenja i obično se pojavljuje kod ljudi starijih od 50 godina, ali katkad pogađa i mlađe osobe.

Dermatohalaza nastaje zbog gubitka elasticiteta i tonusa kože pod utjecajem gravitacije. Dermatohalaza je vrlo česta pojava i može se riješiti operacijom kapaka – blefaroplastikom.

Starenje

Koža postaje manje fleksibilna kako starimo. To u kombinaciji s godinama i čestim izlaganjem suncu može rastegnuti kapke, koji su također najtanja koža na našem tijelu. Nakon što su rastegnuti, kapci se ne mogu vratiti natrag ni jednim tretmanom, osim operativnim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Ptoza oka

Kada gornji kapak padne trajno u položaj niži od normalnog, to se zove ptoza ili blefaroptoza. Ako ptoza ometa vid ili negativno utječe na izgled, jedino rješenje je operacija kapaka – blefaroplastika. Operacija može pomoći u povećanju vidnog polja i poboljšanju estetskog izgleda.

Ako je ptoza uzrokovana bolešću mišića, neurološkim problemom ili drugim očnim stanjem, liječnik će liječiti uzrok koji može ispraviti padanje kapaka.

Alergije

Ako patite od sezonskih alergija ili drugih vrsta alergija, kapci mogu postati natečeni. To im može dati “teški” osjećaj, zajedno sa svrbežom i crvenilom. Riješenje je liječenje uzroka, odnosno alergije oka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Sindrom suhog oka

Ako količina ili kvaliteta suza nije dovoljna za vlaženje oka, vjerojatno patite od sindroma suhog oka. Suhe oči mogu uzrokovati težinu kapaka. Ostali simptomi uključuju peckanje oka, crvenilo i osjećaj stranog tijela u oku. Liječenje suhog oka uključuje lijekove bez recepta kao što su umjetne suze, a u ozbiljnijim slučajevima i lijekove na recept. Posavjetujte se s vašim oftalmologom ukoliko uz teške kapke osjećate suhoću i peckanje oka.

Blefaritis

Blefaritis je upala kapaka koja ima brojne simptome, a jedan od njih su teški kapci. Ostali simptomi koji ukazuju na prisutnost blefaritisa su crvenilo oka i stvaranje ljuskica na trepavicama. Oči su nadražene, iziritirane i svrbe.

Blefaritis često recidivira i zbog toga nije jednostavan za liječenje. U lakšim slučajevima, pravilna higijena očnih kapaka i redovito čišćenje može održati blefaritis pod kontrolom. U ozbiljnijim slučajevima potrebno je liječenje i učestale kontrole oftalmologa.

teški kapci, umor, iscrpljenost
Foto: Shutterstock

Tjelesna iscrpljenost

Kada ste umorni, vaši mišići levatori, odnosno mišići podizači koji drže gornje kapke otvorenima, postaju umorni, baš kao i ostali mišići. Nakon što ste cijeli dan držali oči otvorene, vaši mišići podizači mogu početi popuštati, što uzrokuje teške kapke.

Ektropijum

Ektropijum je stanje pri kojem mišići donjeg kapka oslabe, zbog čega dolazi do izvrtanja kapka prema van. Rezultat toga je da se gornji i donji kapak ne spajaju kada je oko zatvoreno. Rožnica i spojnica oka su stalno izložene zraku, te može doći do nadraženosti, crvenila i suzenja oka.

U blagim slučajevima nije potrebno liječenje. Mogu se koristiti umjetne suze i plastični štitnik za oči noću, za zadržavanje vlage u oku. Ako vas muče simptomi ili izgled očiju, operacijskim zahvatom je moguće zategnuti mišiće donje vjeđe. Nakon zahvata možda ćete morati nositi povez preko oka određeno vrijeme, te koristiti antibiotsku terapiju.

Entropijum

Entropijum je izvrtanje očnog kapka prema unutra (prema oku). Budući da se trepavice trljaju uz rožnicu, entropijum može izazvati iritaciju, osjećaj stranog tijela u oku, suzenje i zamagljen vid. Entropijum može biti prisutan stalno ili samo kada snažno trepnete ili zatvorite oči. Stanje je češće kod starijih odraslih osoba i uglavnom zahvaća donju vjeđu.

Umjetne suze i gelovi mogu ublažiti simptome, ali obično je potreban operativni zahvat za trajno rješavanje problema. Ako se ne liječi, entropijum može oštetiti rožnicu, te uzrokovati infekciju oka i gubitak vida.

Zaključak

Teški kapci mogu biti posljedica raznih stanja tijela i samog oka. Ako vas zamaraju, zakažite pregled kod liječnika za potpunu dijagnozu i utvrđivanje pravog uzroka. Ukoliko je uzrok samo tjelesna iscrpljenost, odmorite se, jer u tom slučaju odmor je jedini lijek.

Pročitajte sljedeće:

Natečene i podbuhle oči – koji su uzroci i kako ih se riješiti?

Članak objavljen 24/11/2018, posljednja izmjena 19/07/2023.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

osam + 14 =

Back to top button