Podizanje kapaka ili blefaroplastika – što trebate znati?

Blefaroplastika je vrsta operacije koja se izvodi na kapcima, a zahvat se naziva i korekcija očnih kapaka ili podizanje kapaka. Izvodi se s ciljem uklanjanja viška kože s gornjih kapaka, te smanjenja nabora i masnih jastučića s donjih kapaka. U nastavku vam donosimo potpuni vodič.
0 Shares

Sadržaj:

 1. Proces starenja
 2. Tko je kandidat?
 3. Komplikacije
 4. Priprema
 5. Postupak
 6. Oporavak
 7. Rezultat

Blefaroplastika se može raditi iz estetskih ili funkcionalnih razloga. Kada je razlog estetske prirode, zahvatom se uklanja neželjeni efekt starenja podizanjem očnih kapaka, te uklanjanjem masnih vrećica ispod očiju i nabora. Funkcionalna blefaroplastika izvodi se kada spušteni kapci fizički blokiraju ili smanjuju vidno polje zbog oslabljelih mišića. Takvo stanje naziva se blefarohalaza, a u tom slučaju zahvat je moguće obaviti i na teret HZZO-a.

Ptoza kapka
Ptoza lijevog kapka. Foto: Shutterstock

1. Proces starenja

Starenjem koža gubi svoju elastičnost, a nedostatak elastičnosti i utjecaj gravitacije uzrokuje nakupljanje viška kože na gornjim i donjim kapcima. Višak kože na donjim kapcima uzrokuje bore i vrećice, a na gornjim kapcima dodatni nabor kože može visjeti preko trepavica i ograničavati vidno polje.

Masno tkivo koje okružuje očnu jabučicu može prolapsirati iz orbite i uzrokovati stvaranje masnih jastučića i podočnjaka. Tanka membrana koja drži masno tkivo slabi s godinama, dopuštajući masnoći da prolapsira u kapke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

2. Tko je dobar kandidat za blefaroplastiku?

Kao što smo već spomenuli, razlog odlaska na blefaroplastiku može biti funkcionalne ili estetske prirode. Uklanjanje viška tkiva s gornjih kapaka može proširiti vidno polje, a blefaroplastika gornjeg i donjeg kapka može učiniti da vaše oči izgledaju mlađe i svježije. Blefaroplastika donjeg kapka gotovo se uvijek radi samo iz estetskih razloga. Dobna granica za ovaj zahvat ne postoji.

Blefaroplastika može biti opcija ako imate:

 • vrećaste ili opuštene gornje kapke,
 • višak kože na gornjim kapcima koji ometa vaš periferni vid,
 • višak kože na donjim kapcima,
 • vrećice ispod očiju.

Blefaroplastika se može raditi istovremeno s drugim estetskim postupcima, poput podizanja obrva, zatezanja lica ili obnavljanja kože.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Zahvat se ne preporučuje osobama koje imaju teže zdravstvene tegobe, poput srčanih problema i poremećaja zgrušavanja krvi. Također, važno je da osoba može sama brinuti o postoperativnoj njezi operiranog područja.

3. Koje su moguće komplikacije blefaroplastike?

Mogući rizici operacije očnih kapaka uključuju:

 • suhe i nadražene oči,
 • asimetriju kapaka,
 • ozljede očnih mišića,
 • primjetne ožiljke,
 • infekcije i krvarenje,
 • poteškoće pri zatvaranju očiju ili druge probleme s kapcima,
 • privremeno zamagljen vid,
 • potrebu za naknadnom operacijom.

Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome koji se rizici odnose na vas. Kao i kod svakog zahvata moguće su komplikacije, ali prije odluke potrebno je usporediti koristi i rizike koje sama operacija donosi. Podizanje kapaka jedan je od najčešćih zahvata pomlađivanja u estetskoj kirurgiji i spada u male i vrlo efikasne estetske zahvate.

4. Kako se pripremiti?

Prije zakazivanja blefaroplastike sastat ćete se s plastičnim kirurgom ili oftalmologom kako biste razgovarali o vašoj povijesti bolesti i očekivanjima.

Povijest bolesti. Vaš kirurg će postaviti pitanja o prethodnim operacijama i trenutnim stanjima, poput suhih očiju, glaukoma, alergija, problema s cirkulacijom, problema sa štitnjačom i dijabetesom. Liječnika će također zanimati koje lijekove koristite, vitamine ili biljne dodatke.

Vaša očekivanja. Iskrena rasprava o vašim nadama i motivaciji za zahvat pomoći će u postavljanju temelja za zadovoljavajući ishod. Vaš kirurg će vam savjetovati da li ste dobar kandidat za zahvat.

podizanje kapaka priprema
Foto: Shutterstock

5. Postupak

Podizanje kapaka se izvodi ambulantno. To znači da možete otići kući ubrzo nakon zahvata. Obično se obavlja u lokalnoj anesteziji, ali može se raditi i u općoj. Anestetik se aplicira injekcijom u područje kože oko očiju, što može izazvati kratkotrajnu nelagodu, ali zahvat je bezbolan.

Zahvat se obavlja prvo na gornjim kapcima. Kirurg će napraviti mali rez i ukloniti višak kože, kao i višak mišića i masnoće.

Blefaroplastika donjeg kapka obično uključuje uklanjanje masnoće koja doprinosi stvaranju vrećica ispod oka, a ponekada i uklanjanje male količine kože. Rez može biti s unutarnje strane kapka ili s vanjske strane ispod donjih trepavica.

Zahvat obično traje 30 do 45 minuta po oku, a može se izvesti na gornjim i donjim kapcima odvojeno ili istovremeno.

6. Oporavak

Oporavak od blefaroplastike relativno je kratak u usporedbi s drugim operacijama. Odmah nakon zahvata bit ćete premješteni u sobu za oporavak. Pratit će se moguće nuspojave i ako nema komplikacija, otići ćete kući isti dan.

Važno je odmarati nekoliko dana neposredno nakon zahvata. Možda ćete osjetiti bol i oticanje, a vaš liječnik može preporučiti uzimanje određenih lijekova za ublažavanje simptoma. Može proći tjedan ili dva dok se simptomi u potpunosti ne povuku. Vaš kirurg može preporučiti korištenje hladnih obloga sljedećih nekoliko dana.

Ne možete nositi kontaktne leće dva tjedna nakon operacije, već samo dioptrijske naočale. U slučaju da imate zamagljen vid i povećanu osjetljivost na svjetlost duže od dan-dva iza zahvata, obavijestite svog liječnika.

Područje oko očiju treba održavati čistim, te nakon nekoliko dana ponoviti kontrolu kod kirurga. Liječnik će prekontrolirati stanje kapaka, te po potrebi ukloniti šavove.

Evo još nekoliko korisnih savjeta nakon zahvata:

 • Izbjegavajte naprezanje, dizanje teških tereta i plivanje tjedan dana.
 • Izbjegavajte naporne aktivnosti, poput aerobika i trčanja, tjedan dana.
 • Izbjegavajte pušenje.
 • Izbjegavajte trljanje očiju.
 • Nosite tamno zatamnjene sunčane naočale kako biste zaštitili kožu vjeđa od sunca i vjetra.
 • Spavajte s podignutom glavom iznad prsa nekoliko dana.

7. Rezultat

Cilj zahvata je postići odmorniji izgled očiju i mladolik izgled, što će kod većine pacijenata rezultirati povećanjem samopouzdanja. Za neke pacijente efekt operacije može trajati cijeli život, dok se kod drugih spušteni kapci mogu ponoviti. U slučaju da se koža ponovno opusti kroz određeno vrijeme, zahvat se može opet izvršiti.

Modrice i otekline općenito nestaju za 10 do 14 dana, a ožiljci od zahvata mogu biti vidljivi mjesecima dok potpuno ne izblijede. Vodite računa o UV zaštiti, jer je koža kapaka izrazito osjetljiva.

Pročitajte sljedeće:

Natečeni kapci – 8 najčešćih uzroka otečenih kapaka

Tekst objavljen 06/10/2021, posljednja izmjena 29/02/2024.

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dvadeset + četiri =

Back to top button