Ektropij ili izvrnuti kapak prema van – simptomi, uzroci i liječenje

Ektropij je stanje kod kojeg je očni kapak izvrnut prema van. Na taj način je unutarnja površina kapka izložena vanjskim čimbenicima, te sklona iritaciji. Ektropij se češće razvija kod starijih osoba i obično utječe samo na donji kapak. Kod težih slučajeva kapak je izvrnut po cijeloj dužini, dok je kod lakših slučajeva izvrnut samo dio kapka.
0 Shares

Prilikom treptaja očni kapci raznose suze po površini i na taj način podmazuju i vlaže spojnicu oka. Suze se odvode suznim kanalićima, koji su smješteni uz rubove očnih vjeđa.

Kada je kapak izvrnut prema van, suze se ne odvode kanalićima i dolazi do niza neželjenih simptoma.

Simptomi uključuju:

  • Prekomjerno suzenje – Bez odgovarajuće drenaže, suze se prelijevaju i dolazi do prekomjernog suzenja očiju.
  • Prekomjerna suhoća – Ektropij može uzrokovati osjećaj pijeska, suhoće i hrapavosti u očima. Suhoća može iritirati oči, uzrokujući peckanje, te crvenilo kapaka i bjeloočnica.
  • Osjetljivost na svjetlo – Suhe oči mogu nadražiti površinu rožnice, što uzrokuje povećanu osjetljivost na svjetlost.

Posjetite liječnika ukoliko su vaše oči stalno iziritirane, suhe ili ukoliko primijetite promjenu položaja očnih kapaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Zbog čega dolazi do pojave ektropija?

Do pojave izvrnutog kapka može doći iz više razloga. Niže smo nabrojali one najučestalije:

  • Slabost mišića – Prilikom starenja, mišići koji se nalaze ispod očiju imaju tendenciju k slabljenju, a tetive se istežu. Njihova glavna funkcija je da održavaju oblik očnih kapka.
  • Paraliza lica – Određena stanja poput Bellove paralize i tumora mogu paralizirati živce i mišiće lica. Paraliza lica koja zahvati mišiće kapaka može dovesti do ektropija.
  • Ožiljci ili prethodne operacijeBlefaroplastika (operacija kapaka) može uzrokovati ektropij, osobito ako je za vrijeme operacije kapaka uklonjena značajna količina kože.
  • Izrasline na kapcima – Benigne ili kancerogene izrasline na kapcima mogu uzrokovati izvrtanje kapka prema van.
  • Genetski poremećaji – Rijetko je ektropijum prisutan pri rođenju, no kada je prisutan obično je povezan s genetskim poremećajima, kao što je Downov sindrom.

Ukoliko je riječ o lakšem obliku ektropija, vaš liječnik može preporučiti umjetne suze i masti kako bi se olakšali simptomi. Za potpuno ispravljanje ektropija potrebna je operacija.

Operacija izvrnutog kapka

Vrsta operacije ovisi o stanju tkiva koje okružuje kapak, te uzroku ektropija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Ektropij koji je uzrokovan opuštanjem mišića i ligamenata zbog starenja

Kirurg će vjerojatno ukloniti mali dio donjeg kapka na vanjskom rubu. Kada se kapak zašije, tetive i mišići će biti zategnuti, što će uzrokovati da se kapak pravilno zatvara.

Ektropij uzrokovan ožiljkom kao posljedicom operacije ili ozljede

Kod ovakve vrste ektropija potrebna je transplantacija kože. Najčešće se uklanja komad kože s gornjeg kapka ili iza uha, te se stavlja na donju vjeđu. Kada je riječ o paralizi lica možda će Vam trebati drugi postupak kako bi se ispravio ektropij.

Operacija se vrši u lokalnoj anesteziji, a nakon operacije nositi ćete zavoj preko oka. Aplicira se antibiotska mast slijedećih 7 dana nakon operacije. Povremeno možete koristite hladne obloge kako biste smanjili modrice i oticanje.

Očekuje se da će otekline i modrice nestati 2 tjedna nakon zahvata. Šavovi se uklanjaju oko tjedan dana nakon operacije.

Pročitajte sljedeće:

Entropij ili uvrnuti kapak – simptomi, uzroci i liječenje

Tekst objavljen 23/11/2020, posljednja izmjena 10/08/2023.

0 Shares
Oglas
Medicinski pregledao

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

tri × 3 =

Back to top button