Entropij ili uvrnuti kapak – simptomi, uzroci i liječenje

Entropij je stanje kod kojeg su očne vjeđe okrenute prema unutra (prema oku), a na taj način trepavice oštećuju površinu oka. U području očiju dolazi do iritacije, boli i nelagode. U nastavku saznajte simptome, uzroke i mogućnosti liječenja.
0 Shares

Očna vjeđa se može okrenuti prema unutra trajno, ili samo trenutno kada osoba čvrsto zatvori oči ili jako trepne.

Najčešće je riječ o genetskoj predispoziciji. Ukoliko stanje utječe na oba oka, tada se naziva bilateralan entropij.

entropij
Foto: Entropij

Vrlo je rijetka pojava kod djece i mlađih odraslih osoba. Prema Američkoj akademiji oftalmologije može se javiti u do 2,1 % populacije, starije od 60 godina.

Kapi (umjetne suze) i masti za oči mogu pomoći kod ublažavanja simptoma entropija. Najčešće je potrebna operacija očne vjeđe kako bi došlo do poboljšanja stanja. Ukoliko se ne liječi entropij može uzrokovati oštećenje prozirnog dijela oka, odnosno rožnice, te infekciju ili čak gubitak vida.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Koji simptomi koji upućuju na entropij?

Znakovi i simptomi entropija uzrokovani su trenjem trepavica o rožnicu. Ukoliko patite od entropija možete osjetiti:

  • “pijesak” u očima,
  • iritaciju ili bol oka,
  • osjetljivost na svjetlost,
  • osjetljivost na vjetar,
  • pojačano suzenje očiju,
  • iscjedak iz oka,
  • stvaranje krastica nakon sušenja iscjetka,
  • crvenilo oka.

Ukoliko iskusite neugodne simptome poput izraženog crvenila očiju, boli, smanjenja vidne oštrine ili pak osjetljivosti na svjetlo, hitno potražite liječničku pomoć. Navedeni simptomi su znak ozljede rožnice, koja može trajno utjecati na vid.

Ako primijetite da vam se trepavice stalno izvrću prema oku, neovisno o tome da li osjećate neugodne simptome, zakažite pregled kod oftalmologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Ukoliko na vrijeme ne započnete s liječenjem entropija, može doći do trajnog oštećenja oka i vida. Dok čekate vaš termin za pregled započnite s apliciranjem kapi i masti za podmazivanje očiju, kako biste ih pravovremeno zaštitili.

Uzroci nastanka entropija

Starenje i slabost mišića utječu na pojavu entropija. Kako starimo, koža u području očnih vjeđa postaje sve labavija, mišići ispod vjeđe slabe, a tetive i ligamenti popuštaju.

Ožiljci kože također mogu biti uzrok koji pridonosi stvaraju entropija. Ožiljci nakon traume, operacije, zračenja lica ili kemijskih opeklina mogu izmijeniti prirodnu zakrivljenost očnog kapka.

Bakterijska infekcija, kao što je trahom, može uzrokovati ožiljke i grubu površinu unutarnje površine kapka.

Operacija oka može dovesti do grča kapka, što može uzrokovati izvrtanje kapka prema unutra.

Komplikcije tijekom razvoja fetusa. Kada je entropij prisutan pri rođenju (kongenitalan), može bit uzrokovan dodatnim naborom kože na vjeđi, što uzrokuje okretanje trepavica prema oku.

Kako spriječiti nastanak entropija?

Općenito govoreći, entropij se ne može spriječiti. Moguće je na primjer spriječiti infekciju (trahom), i na taj način smanjiti mogućnost pojave entropija. Ukoliko vaše oči postanu crvene i nadražene nakon što posjetite područje u kojem je infekcija trahomom česta, potražite liječnički savjet i pomoć.

Dijagnoza

Liječnik može dijagnosticirati entropij rutinskim pregledom oka. Prilikom povlačenja kapka, liječnik vas može zatražiti da čvrsto zatvorite oči ili trepnete jako.

Nikakav specijalni pregled nije potreban za točnu dijagnozu entropija.

Ukoliko je entropij nastao uslijed operacije ili ožiljka tkiva, liječnik treba pregledati okolno tkivo i unutrašnjost kapka.

Liječenje uvrnutog kapka

Kada je riječ o blažem obliku entropija, kapi za oči mogu umiriti neke od simptoma. Pacijent će možda trebati nositi terapeutsku kontaktnu leću kako bi se zaštitila površina oka.

Teži oblik entropija može uzrokovati bol i gubitak vida. Može doći do značajne iritacije, koja uzrokuje ulkus rožnice.

Ukoliko nakon liječenja upale ili infekcije kapak i dalje uzrokuje probleme, liječnik može preporučiti operaciju.

Ukoliko operacija u tom trenutku nije moguća, ili je osoba odbija, postoje i drugi tretmani.

Prozirna traka

Lijepeći prozirnu traku na kožu očne vjeđe može se zaustaviti okretanje kapka prema unutra. Liječnik će podučiti osobu da smjesti jedan kraj trake blizu ruba donjih trepavica, a drugi na gornji dio obraza.

Botoks

Ubrizgavanje botoksa u donji kapak može opustiti mišiće očne vjeđe i spriječiti okretanje kapka prema unutra. Ovo je posebno učinkovito kod spastičkog entropija, koji je uzrokovan spazmom m. orbicularisa, koji se javlja uslijed upale ili iritacije oka.

Operacija

Liječnik će odlučiti koja vrsta operacije je idealna za vas, ovisno o čimbenicima nastanka. Odluka o vrsti operacije ovisiti će o uzroku nastanka entropija, o stanju okolnog tkiva i o dobi, te cjelokupnom zdravlju pacijenta.

Operativni zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji. Nakon anestezije očnog kapka, primjenjuju se razne tehnike kojima je cilj relaksacija tkiva, opuštanje mišića vjeđa ili ojačanje ruba očne vjeđe. Na ovaj način se anatomija vjeđe vraća u prirodan položaj, a trepavice i očni kapak više ne grebu površinu rožnice i ne stvaraju rane.

Oporavak nakon operacije

Pacijent nosi očni flaster otprilike 24 sata nakon operacije. Potrebno je uzimati antibiotik za zaštitu od postoperativne infekcije. Steroidi se uzimaju za sprječavanje upale, acetaminofen za ublažavanje nelagode i oticanja. Nošenje hladnog obloga također može pomoći. Šavovi se skidaju na prvoj kontroli, 7 dana nakon zahvata.

Pročitajte sljedeće:

Trihijaza – nepravilan rast trepavica

Tekst objavljen 16/10/2020, posljednja izmjena 09/11/2022.

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

tri × jedan =

Back to top button