Anizokorija – što uzrokuje nejednake zjenice?

Anizokorija je stanje u kojem se zjenica jednog oka razlikuje po veličini od zjenice drugog oka. Određena zdravstvena stanja mogu uzrokovati nejednake zjenice, zbog toga je važno posjetiti liječnika u slučaju prisutnosti ovog stanja.
0 Shares

Zjenice su crni krugovi u središtu šarenice oka i obično su iste veličine. Zjenica je zapravo otvor koji propušta svjetlo u oko i tako omogućuje vid. Širina zjenica se mijenja ovisno o razini svjetlosti koja nas okružuje. Kada je svjetlost manja, naše zjenice se prirodno šire, kada je svjetlost jača, zjenice se prirodno sužavaju.

Postoji više uzroka anizokorije. Možete se roditi s ovim stanjem ili ga razviti kasnije. Anizokorija može biti privremena ili trajna.

Bilo tko može imati različite veličine zjenica bez ikakvih skrivenih problema. Prema nekim istraživanjima, čak jedna od pet osoba ima prirodno različite veličine zjenica.

Ipak, u slučaju neravnomjerne veličine zjenica treba biti oprezan, jer to može biti simptom ozbiljnog problema s očima. Osobe koje mogu dobiti anizokoriju uključuju one koji imaju:

  • problem s živčanim sustavom,
  • Adiejevu zjenicu (kada jedna zjenica ne reagira na svjetlo kao druga),
  • uveitis,
  • Hornerov sindrom,
  • sifilis,
  • rizik od moždanog udara,
  • traumatsko oštećenje šarenice.

Midrijatici također mogu uzrokovati nejednake zjenice, kao i antikolinergici, ukoliko dospiju u oko, piše MSD.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Koji simptomi obično prate anizokoriju?

Često ljudi ne shvaćaju da su njihove zjenice različitih veličina. Neki to primijete tek prilikom detaljnog pregleda svojih fotografija.

Međutim, ako se anizokorija razvije zbog problema sa zdravljem očiju, možda ćete primijetiti i druge simptome koji su povezani s ovim problemom. Simptomi uključuju:

Ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma uz anizokoriju, odmah se javite vašem oftalmologu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Kako liječnik može dijagnosticirati uzrok anizokorije?

Ukoliko postoji sumnja na anizokoriju, liječnik će obaviti pregled u osvijetljenoj i zatamnjenoj prostoriji. To je nužno kako bi ustanovio koja zjenica je poremećena.

Svakako biste trebali spomenuti i druge simptome ako su prisutni. Na primjer, napomenite vašem oftalmologu ako ste nedavno doživjeli:

Ako ste imali ozljede glave prije nego što su se vaše zjenice promijenile, pozovite hitnu ili odmah otiđite u bolnicu. Možda imate ozbiljne ozljede oka, mozga ili vrata koje zahtijevaju hitno liječenje.

Ovisno o simptomima i povijesti bolesti, liječnik može odrediti jedan ili više testova kako bi se dijagnosticirao uzrok anizokorije. Također, može biti preporučen dodatan pregled neurooftalmologa i/ili neurologa.

nejednake zjenice, anizokorija
Foto: Shutterstock

Kako se liječe nejednake zjenice?

Obično anizokorija ne zahtjeva liječenje, jer ne utječe na vid ili zdravlje oka. Međutim, ukoliko je različita veličina zjenica povezana sa zdravstvenim problemom oka, taj uzrok je nužno liječiti. Plan liječenja koji preporučuje vaš liječnik ovisit će o uzroku anizokorije.

Neki slučajevi nejednakih zjenica su privremeni ili se smatraju normalnim i ne zahtijevaju liječenje.

Ukoliko ste primijetili da veličina vaših zjenica nije jednaka, preporučljivo je posjetiti liječnika što prije. Liječnik će obaviti niz pretraga kako bi utvrdio stvarni uzrok anizoikorije.

Doc.dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog odgovara na pitanja:

Pročitajte sljedeće:

Proširene zjenice – što može biti uzrok i kada obavezno posjetiti liječnika?

Članak objavljen 27/12/2018, posljednja izmjena 13/06/2023.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

devet + 18 =

Back to top button