Očni melanom – simptomi, uzroci i liječenje

Najčešći oblik tumora oka je melanom, također poznat kao očni melanom. Melanom je vrsta raka koji se razvija u stanicama odgovornim za proizvodnju pigmenta koji daje boju koži, kosi i očima. Baš kao što možete razviti melanom na koži, također ga možete razviti u oku. Iako je najčešći tip raka oka kod odraslih osoba, očni melanom je rijedak.
0 Shares

Koji dio oka pogađa očni melanom?

Očni melanom poznat je i kao uvealni melanom, jer se obično razvija u dijelu očne jabučice koju nazivamo uvea. Melanomi se gotovo uvijek razvijaju u dijelu uvee, koji se još zove žilnica ili choroidea. Žilnica prekriva cijelu unutrašnju stranu bjeloočnice, te se sastoji od gustog spleta krvnih žila, ali također sadrži i pigment.

Dok većina očnih melanoma nastaje u žilnici, manji se broj razvija u šarenici (također dio uvee), obojeni dio oka koji okružuje zjenicu. Melanomi u šarenici obično rastu polako i općenito se ne šire na druga područja tijela.

Simptomi očnog melanoma

Očni melanom možda neće imati nikakve simptome ni znakove. Ali kada se pojave, simptomi očnog melanoma mogu uključivati:

 • sjene, bljeskove svjetlosti ili valovite linije u vidu,
 • tamnu mrlju na šarenici koja se širi,
 • promjena oblika zjenice,
 • slab ili mutan vid u jednom oku,
 • gubitak perifernog vida.

Važno je imati na umu da isti simptomi mogu biti uzrokovani i manje ozbiljnim stanjima oka, tako da oni nisu nužno znak tumora. Međutim, ukoliko imate bilo koji od navedenih simptoma, preporučljivo je posjetiti liječnika što prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Što uzrokuje melanom oka?

Melanom oka pojavljuje se kada se stanice koje proizvode pigment u očima podijele i razmnože prebrzo. Ova promjena proizvodi grumen tkiva poznat kao tumor.

Nije jasno zašto se to događa, ali sljedeći čimbenici mogu povećati rizik od nastanka očnog melanoma:

 • Neuobičajeni madeži – ako imate nepravilno oblikovane ili neuobičajeno obojene madeže, imate veći rizik od razvoja raka kože i melanoma oka.
 • Svjetlija boja očiju – ako imate plave, sive ili zelene oči, imate veći rizik od razvoja melanoma oka u usporedbi s osobama koje imaju smeđe oči.
 • Bijela ili blijeda koža – očni melanom uglavnom utječe na svijetle ljude i češće se pojavljuje kod osoba sa svjetlijom kožom.
 • Korištenje solarija – postoje neki dokazi koji sugeriraju da se izlaganjem ultraljubičastom (UV) zračenju od solarija, može povećati rizik od melanoma oka.
 • Štetno UV zračenje – prekomjerno izlaganje sunčevoj svjetlosti povećava rizik od raka kože, a također može biti faktor rizika za melanom oka.
 • Dob – rizik od razvoja melanoma oka također se povećava s dobi, pri čemu je u većini slučajeva dijagnosticiran kod ljudi u 50-tim godinama.

Liječenja melanoma oka

Liječenje melanoma oka ovisi o veličini i mjestu tumora. Vaš liječnik će vam detaljno objasniti svaku mogućnost liječenja, uključujući prednosti i potencijalne komplikacije. Liječenjem će se nastojati očuvati zahvaćeno oko koliko god je to moguće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Glavne metode liječenja melanoma oka su:

Brahiterapija – sitne ploče obložene radioaktivnim materijalom umetnu se u neposrednu blizinu tumora i ostave se na mjestu do tjedan dana da bi uništile kancerogene stanice. Primjenom ove metode može se primijeniti veća doza na tumor od radioterapije vanjskim snopom, te se postiže veći odgovor na terapiju.

Vanjska radioterapija – stroj se koristi za pažljivo usmjeravanje zraka radijacije na tumor kako bi uništio kancerogene stanice.

Operacija uklanjanja tumora ili dijela oka – ova operacija može biti opcija ako je tumor mali i još uvijek imate očuvanu vidnu oštrinu.

Enukleacija ili uklanjanje oka – može biti neophodno ako je tumor velik ili ako ste izgubili vid; oko će se na kraju zamijeniti umjetnim okom koje odgovara vašem drugom oku.

Kemoterapija se rijetko koristi za melanom oka, ali može biti prikladna za druge vrste karcinoma očiju.

Pročitajte sljedeće:

Da li je nevus ili tzv. “madež na oku” opasan?

Tekst objavljen 19/10/2018, posljednja izmjena 04/09/2023.

0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

4 Komentara

 1. Postovanje doktore. Imam vazno pitanje za vas ako mi mozete odgovoriti molim vas. Cerka mi je prije cetiri dana operisala tumor na ocnom zivcu, posto je tumor bio malo veci i malo dubije tj iza oka doktor je moro da joj ukloni malo i kosti, ali je sve vraceno na mjest. Problem je sto ona nevidi sad na to oko i dok.koji je operiso reko je da ce tesko vidjeti na to oko ikad, ali ona na jednoj tackici oka primjeti siluetu i juce je raspoznala pet boja, ali samo na jednu malu tackici, pa vas molim samo da mi kazete dali ce ona vidjeti bar malo na to oko dok ovo sve prodze molim vas. Ljep pozdrav.

  1. Poštovana,

   treba biti strpljiv, živac se oporavlja mjesecima iza zahvata. Da li će i koliko vidjeti ovisi o traumi živca, tj. koliko je živac nastradao, i oporavku koji je svakako to bolji što je pacijent mlađi. Dobar je znak da postoji bar malo vida neposredno iza zahvata.

   Pozdrav,
   dr. Šarić

 2. Postovani doktore,mom ocu se vadi oko zbog melanoma koji je veci pa je vadjenje neophodno. Moje pitanje je on nema metastaze na drugim organima,ali da li moze preko krvi da se prosiri na ostale delove,kako nastaviti lecenje posle toga?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

osam − 6 =

Back to top button