Da li je nevus ili tzv. “madež na oku” opasan?

Nevus je dobroćudna pigmentacija nalik na madež u oku. Može se pojaviti na prednjem dijelu oka na spojnici, u području šarenice, ili pak ispod mrežnice u stražnjem dijelu oka. Takva vrsta nevusa se naziva nevus žilnice i nije ga moguće vidjeti golim okom. U nastavku saznajte da li je madež na oku opasan i kada treba posjetiti oftalmologa.
0 Shares

Iako je većina nevusa bezopasna, potrebno ih je redovito kontrolirati, jer se mogu razviti u očni melanom, odnosno rak oka.

Možda vas zanima...Dali je madež na šarenici opasan?Pitanja i Odgovori

Uzroci nevusa

Nevus je uzrokovan stanicama melanocitima, koji proizvode pigment boje kose, kože i očiju. Većinom vremena melanociti su pravilno raspoređeni, a povremeno se formiraju u nakupine (grozdove), što dovodi do razvoja nevusa. Nevus može biti žute, smeđe ili sive boje.

Možda vas zanima...Tumor oka – vrste, simptomi i znakoviBolesti oka

Većina ih je prisutna već pri rođenju, dok se neki razvijaju u ranoj životnoj dobi, ali se dalje mogu razvijati u srednjim godinama.

Postoji još jedna vrsta mrlja na oku koje možemo zamijeniti za madež. Radi se o sitnim pjegama na obojenom dijelu oka – šarenici. One su više poput mrlja na koži nego madeži – nalaze se na površini šarenice i ne utječu na njen oblik. Od prilike polovina ljudi ima pjege na šarenici oka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Madež u unutrašnjosti oka

Nevus unutar oka naziva se nevus žilnice. Žilnica je sloj tkiva koji se nalazi ispod mrežnice. Prekriva cijelu unutrašnju stranu bjeloočnice, te se sastoji od gustog spleta krvnih žila, ali također sadrži i pigment.

Madež na žilnici se može vidjeti samo tijekom dubinskog pregleda oka. Oftalmolog će utvrditi da li je žilnica odignuta, te da li propušta tekućinu. Bilo koji od ovih nalaza može značiti da se radi o melanomu.

Simptomi nevusa

Nevus gotovo nikad ne izaziva nikakvu vrstu simptoma. Vrlo rijetko nevus žilnice može propuštati tekućinu ili biti povezan s rastom abnormalnih krvnih žila. Navedeni proces može dovesti do odvajanja mrežnice, gubitka vida i bljeskova u oku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Da li je potrebno liječenje madeža u oku?

U većini slučajeva madež u oku je bezopasna pojava i ne zahtijeva liječenje, baš kao što je to slučaj s većinom madeža na koži. Vjerojatno neće utjecati na vaš vid ili uzrokovati probleme.

Možda vas zanima...Smeđkasto – žuta mrlja na šarenici oka?Pitanja i Odgovori

Jedini razlog zbog kojeg može biti potrebno liječenje je ako vaš liječnik zaključi da je riječ o melanomu.

Kada posjetiti liječnika?

Dakle, ukoliko primijetite pigmentaciju na oku koja je nalik madežu, potrebno je napraviti oftalmološki pregled kako bi se utvrdilo radi li se o nevusu. Ukoliko se navedeno potvrdi, potrebno je slijediti upute oftalmologa, te redovito izvršavati kontrole.

Liječnik će obaviti detaljan pregled oka na biomikroskopu, kako bi utvrdio radi li se o bezopasnom madežu. Moguće je da će liječnik preporučiti češće kontrole, zbog praćenja eventualnih promjena (npr. povećanje madeža). Ako nevus već nekoliko godina izgleda isto, dovoljno je obavljati redovne oftalmološke kontrole svake dvije godine.

Ostali razlozi za odlazak oftalmologu uključuju:

  • madež u oku koji je promijenio oblik, veličinu ili boju
  • bol u oku
  • pojava bljeskova u očima
  • promjene u vidnoj oštrini

Da biste zaštitili oči, nosite sunčane naočale koje blokiraju najmanje 99% UV zraka kada ste vani. Sunčane naočale mogu smanjiti vjerojatnost da se bezopasni nevus pretvori u melanom.

Pročitajte sljedeće:

Očni melanom – simptomi, uzroci i liječenje

Izvori:

  1. Kierstan Boyd (2018), Nevus (Eye Freckle), American Academy of Ophthalmology
  2. Whitney Seltman (2019), What Are Eye Freckles?, WebMD

Članak objavljen 24/06/2015, posljednja izmjena 03/12/2019.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

sedamnaest − šesnaest =

Back to top button