Keratitis oka – simptomi, uzroci i liječenje

Keratitis je bolna upala rožnice oka – prozirne prednje strukture oka koja prekriva šarenicu i zjenicu. Obično je uzrokovan ozljedom ili infekcijom oka. Ukoliko sumnjate na prisutnost infekcije oka posjetite svog liječnika odmah, jer keratitis vrlo brzo može postati ozbiljan.
10 Shares

Simptomi keratitisa

Prvi simptom keratitisa je obično bol i crvenilo oka. Osjetiti ćete iritaciju oka, te osjećaj stranog tijela. Prisutnost upale uzrokuje povećanu osjetljivost na svjetlost, do te mjere da je teško držati oči otvorenima.

Ostali simptomi uključuju:

Uzroci keratitisa

Ozljeda: keratitis često nastaje nakon ozljede rožnice. Najčešće ozljede rožnice nastaju ubodom u oko npr. granom ili noktima. Keratitis se također može razviti ukoliko nosite kontaktne leće duže nego što je to preporučeno ili ukoliko nosite neodgovarajuće leće. Ozljeda oka može prouzročiti upalu, ali također može otvoriti put bakterijama što dovodi do ozbiljne infekcije.

Virusna infekcija: ovaj tip infekcije oka je najčešće uzrokovan virusom koji se naziva herpes simplex, vodenim kozicama ili običnom prehladom. Ukoliko ste prehlađeni, izbjegavajte dodirivanje očiju i pripazite na higijenu ruku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Bakterijska infekcija: ovaj tip infekcije se događa rjeđe, ali može biti problem kod nosioca kontaktnih leća. Bakterije se mogu nakupljati na kontaktnim lećama i posudicama za leće ukoliko ih ne čistite i ne održavate redovito. Infekcija također može biti uzrokovana kontaminiranim kapima za oči ili otopinom za čišćenje leća. Nosioci leća za produženo nošenje, odnosno nosioci koji spavaju s lećama pod posebnim su rizikom od ovakve infekcije, zbog toga većina stručnjaka za vid ne preporuča spavanje s lećama iako je proizvođač odobrio takvo korištenje. Više o bakterijskom keratitisu pročitajte u članku: Bakterijski keratitis – simptomi i liječenje

Paraziti: Akantameba je mikroorganizam koji se najčešće nalazi u jezerima i rijekama, ali sve češće i u vodi iz slavine. Može izazvati infekciju oka, pogotovo ukoliko ste nosioc kontaktnih leća. Akantamebni keratitis je rijetkost, ali se i vrlo teško liječi.

Gljivična infekcija: ovaj tip infekcije očiju je rijetkost. Obično nastaje kao komplikacija ogrebotine oka ili kontaminiranih kontaktnih leća. Operacije na očima također mogu biti uzrok ove infekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Ostali uzroci: Nedostatak vitamina A, neke bolesti uzrokovane problemima s imunološkim sustavom, te bolesti koje uzrokuju sindrom suhog oka mogu dovesti do keratitisa.

Liječenje keratitisa

Liječenje keratitisa ovisi o uzroku stanja. Na primjer, ako je rožnica pretrpjela manju ozljedu kao što je ogrebotina, liječenje najvjerojatnije neće biti potrebno. Međutim, moguće da će vaš liječnik ipak prepisati antibiotike iz preventivnih razloga.

Bakterijski keratitis često zahtjeva upotrebu antibakterijskih kapi za oči te ponekad i oralnih antibiotika.

Gljivični keratitis se liječi antifungicidnim tabletama i kapima za oči.

Virusni keratitis se liječi antivirusnim kapima za oči i antivirusnim tabletama. Antivirusni lijekovi možda neće u potpunosti ukoniti virus iz organizma u nekim okolnostima, te upala može recidivirati.

Akantamebni keratitis je stanje koje se teško liječi. Antibiotske kapi mogu biti korisne, ali neke infekcije ove prirode su otporne na većinu lijekova.

Ukoliko keratitis ne reagira na lijekove te dovede do trajnog oštećenja tkiva rožnice, moguće je povratiti vid transplantacijom rožnice.

Više o ostalim upalama oka pročitajte u članku: Očne infekcije – uzroci, simptomi i liječenje

10 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

14 + devet =

Back to top button