Herpes na oku – kako se liječi?

herpes na oku liječenje

Jedan od virusa koji uzrokuju herpes oka naziva se varicella – zoster virus. Kada herpes napadne oko, to stanje se naziva herpes zoster ophthalmicus. Drugi virus koji uzrokuje herpes na oku zove se herpes simplex tip 1. Herpes simpex obično uzrokuje infekciju rožnice, te se tada naziva herpes simplex keratitis.

Kako se liječi očni herpes zoster?

Budući da je herpes virus, antibiotici poput penicilina nisu učinkoviti. Jedini lijekovi koji pomažu kod liječenja herpesa na oku su antivirusni lijekovi.

Vaš oftalmolog će vam vjerojatno prepisati antivirusne tablete kako bi se ubrzalo ozdravljenje te smanjila ozbiljnost stanja. Važno je slijediti upute liječnika te koristiti terapiju točno kako vam je liječnik prepisao. Iako će vam se u nekom stadiju liječenja činiti da je infekcija prošla, velike su šanse da će se infekcija ipak vratiti ako prestanete uzimati terapiju prerano.

Ukoliko je herpes zahvatio rožnicu oka, liječnik će vam također prepisati kortikosteroide u obliku kapi za oči. Kortikosteroidi pomažu u kontroliranju bolesti, ali jedna od nuspojava lijeka je povišeni očni tlak. Ukoliko se koriste kortikosteroidi u liječenju, preporučljivo je da se tokom liječenja češće provjerava i očni tlak. Kod liječenja herpesa na oku često se koriste i midrijatici u obliku kapi za oči, kako bi zjenice ostale raširene. To pomaže u održavanju protoka intraokularnih tekućina, te se na taj način sprječava povećanje očnog tlaka.

Kod očnog herpesa često se događa da pacijenti osjećaju bol u oku čak i nakon nekoliko dana liječenja, iako oko izgleda bolje. To može biti obeshrabrujuće, ali to ne znači da terapija ne pomaže, već je potrebno duže vremena da bol potpuno nestane.

Kako se liječi herpes simplex keratitis?

Kod liječenja herpes keratitisa se najčešće koriste iste kapi za oči i tablete kao kod liječenja očnog herpesa zostera. Također je jednako važno koristiti lijekove cijeli period koji vam je preporučen, te ići redovno na kontrole kako je doktor prepisao.

Više o infekciji herpes na oku i simptomima pročitajte u članku: Herpes oka

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!