Herpes na oku – kako se liječi?

Jedan od virusa koji uzrokuju herpes oka naziva se varicella – zoster virus. Kada herpes napadne oko, to stanje se naziva herpes zoster ophthalmicus. Drugi virus koji uzrokuje herpes na oku zove se herpes simplex tip 1. Herpes simpex obično uzrokuje infekciju rožnice, te se tada naziva herpes simplex keratitis.
0 Shares

Kako se liječi očni herpes zoster?

Budući da je herpes virus, antibiotici poput penicilina nisu učinkoviti. Jedini lijekovi koji pomažu kod liječenja herpesa na oku su antivirusni lijekovi.

Možda vas zanima...Imam herpes na oku, da li je spolni odnos siguran?Pitanja i Odgovori

Vaš oftalmolog će vam vjerojatno prepisati antivirusne tablete kako bi se ubrzalo ozdravljenje te smanjila ozbiljnost stanja. Važno je slijediti upute liječnika te koristiti terapiju točno kako vam je liječnik prepisao. Iako će vam se u nekom stadiju liječenja činiti da je infekcija prošla, velike su šanse da će se infekcija ipak vratiti ako prestanete uzimati terapiju prerano.

Možda vas zanima...Herpes keratitis – uzroci, simptomi i liječenjeBolesti oka

Ukoliko je herpes zahvatio rožnicu oka, liječnik će vam također prepisati kortikosteroide u obliku kapi za oči. Kortikosteroidi pomažu u kontroliranju bolesti, ali jedna od nuspojava lijeka je povišeni očni tlak. Ukoliko se koriste kortikosteroidi u liječenju, preporučljivo je da se tokom liječenja češće provjerava i očni tlak. Kod liječenja herpesa na oku često se koriste i midrijatici u obliku kapi za oči, kako bi zjenice ostale raširene. To pomaže u održavanju protoka intraokularnih tekućina, te se na taj način sprječava povećanje očnog tlaka.

Možda vas zanima...Liječenje ožiljka na rožnici uzrokovanog herpes zosterom?Pitanja i Odgovori

Kod očnog herpesa često se događa da pacijenti osjećaju bol u oku čak i nakon nekoliko dana liječenja, iako oko izgleda bolje. To može biti obeshrabrujuće, ali to ne znači da terapija ne pomaže, već je potrebno duže vremena da bol potpuno nestane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Kako se liječi herpes simplex keratitis?

Kod liječenja herpes keratitisa se najčešće koriste iste kapi za oči i tablete kao kod liječenja očnog herpesa zostera. Također je jednako važno koristiti lijekove cijeli period koji vam je preporučen, te ići redovno na kontrole kako je doktor prepisao.

Vezani članak:

Herpes oka – vrste, simptomi i liječenje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

11 + deset =

Back to top button