6 najčešćih simptoma očne mrene

Očna mrena je progresivno bezbolno zamućenje prirodne očne leće. Mrena blokira nadolazeće svjetlo, te samim time stvara zamućenu sliku. Najčešće je povezana sa starosti, ali ponekad se pojavljuje i kod mlađe populacije.
0 Shares

Da bi se stvorila jasna slika, zrake svjetlosti ulaze i prolaze kroz prirodnu očnu leću. Leća fokusira svjetlo i stvara jasnu sliku na mrežnici, koja se prenosi putem očnog živca do mozga. Ukoliko je očna leća mutna (uslijed nastanka mrene) slike koje vidite također će biti mutne. Ostala očna stanja kao npr. kratkovidnost mogu utjecati na jasnoću slike, no očna se mrena pojavljuje s dodatnim simptomima.

Zamagljen vid

Mutan vid na bilo kojoj udaljenosti je najčešći simptom očne mrene. Vaš vid se može usporediti s maglom ili pogledom kroz oblake. S vremenom, kako očna mrena sazrijeva sve manje svjetlosti može proći kroz očnu leću do mrežnice. Osobe s očnom mrenom najčešće imaju poteškoće s noćnim vidom i vožnjom automobila u večernjim satima.

>> Kako prepoznati očnu mrenu?

Blještavilo

Još jedan rani simptom očne mrene je blještavilo ili osjetljivost na svjetlo. Vjerojatno ćete imati problema s vidom prilikom jakog sunca. Osvjetljenje u prostoru može djelovat presvijetlo ili će se stvarati aureole oko izvora svjetlosti. Vožnja automobila je također otežana u večernjim satima, zbog blještanja farova nadolazećih automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Dvoslike

U nekim slučajevima, očna mrena može uzrokovati pojavu dvoslika (diplopije), najčešće kada gledate samo jednim okom.

Promjene boja

Očna mrena utječe na nijanse boja, koje se često pojavljuju svjetlije. Cijela vizija koju promatrate se pojavljuje u žućkasto – smeđim tonovima. U početku možda nećete primijetiti promjene u bojama, no kasnije će biti otežano razlikovanje rozih i plavih tonova.

ocna mrena simptomi, mrena simptomi
Foto: Shutterstock

Poboljšanje vida na blizinu

Ponekad, katarakta može privremeno poboljšati sposobnost osobe da bolje vidi na bliskim udaljenostima, jer mrena djeluje kao jači objektiv. Osobama koje su možda nekad bile potrebne naočale za čitanje neće ih više trebati. S vremenom, kako očna mrena sazrijeva, vidna oštrina se ponovo pogoršava a dioptrijske naočale više ne pomažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Pročitajte sljedeće: Katarakta – vodič kroz operaciju

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

pet − 4 =

Back to top button