Što znači “makula off” na nalazu retine?

Poštovani doktore, moj nalaz glasi: Plitka trakcijska ablacija retine sa subretinalnim membranama gore od 10 do 2 sata, te temporalno i nazalno, makula off. Ovo makula off što piše, dali to znači da ablacija nije zahvatila žutu pjegu? Kirurg mi je rekao da postoji mogućnost da subretinalne membrane postoje od malena, pa kako ja rastem tako i te membrane povlače retinu i da se stanje ne može pogoršati, no da moramo vratit retinu na mjesto. Hvala Vam.

Odgovara Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

makula off, trakcijska ablacija retine
Dean Šarić
Poštovani,

Vaša makula (i ostatak retine) je stradala od trakcijske ablacije, stanje se može pogoršavati, nikako nije stacionarno. Makula off znači da je ablacija zahvatila i makulu.

Srdačan pozdrav.


Doc. dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas

dr. Dean Šarić, spec. oftalmolog

Doc. dr. sc. Dean Šarić, dr. med. je subspecijalist mikro i laserske kirurgije (refrakcijska kirurgija, katarakta, transplantacijska kirurgija). Nakon završenog Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, završava specijalizaciju iz oftalmologije na Klinici za očne bolesti KB „Sestre milosrdnice“. Magisterij i doktorat znanosti stječe na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Pozvani je predavač Američke oftalmološke akademije i koordinator za Europu. Više od dvadeset godina iskustava u struci, s preko 25 000 obavljenih zahvata. Radno mjesto: Klinika za očne bolesti KB “Sveti Duh” i poliklinika Optical Express, Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

3 × 1 =

Back to top button