Vitamini za oči, koje konzumirati i u kojoj količini?

Većina nas je svjesna da vitamini i prehrana imaju veliku ulogu u prevenciji zdravstvenih problema kao što su rak i bolesti srca. No, malo nas je svjesno da većina kroničnih oboljenja ovisi o prehrani koju konzumiramo.
5 Shares

Prehrana kao znanost je evoluirala tijekom posljednjih stotinu godina dramatično. Liječnici su prije bili zabrinuti samo oko pothranjenosti uzrokovane nedostatkom hranjivih nutrijenata, no danas ih brine pothranjenost uzrokovana viškom masti, rafiniranih proizvoda, šećera, te određenih proteina.

Uzimanje vitamina za oči može nam pomoći u održavanju općenitog zdravlja naših očiju. Vitamini za oči također pomažu u prevenciji mnogih bolesti.

>> Voćem do zdravijih očiju

vitamini za oči
Foto: Shutterstock

Naveli smo koji nutrijenti i koja količina je dovoljna za održavanje cjelokupnog zdravlja, kao i zdravlja očiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

LUTEIN (5mg) – može spriječiti nastanak senilne makularne degeneracije.

EKSTRAKT BOROVNICE (10mg) – poboljšava noćni vid, sadrži antioksidanse koji smanjuju rizik od očnih krvarenja. Dokazano je da povećava protok krvi u malim krvnim žilicama mrežnice, povećava protok krvi u makuli, smanjuje vjerojatnost nastanka senilne makularne degeneracije.

CITRUS BIOFLAVONOID (250mg) – igra ključnu ulogu u zdravlju mrežnice, pomaže u odvodnji suza lakrimalnog sustava i regulira očni tlak. Smanjuje rizik od nastanka senilne makularne degeneracije za 39%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

OMEGA 3 LANENO ULJE (500mg) – pomaže eliminirati oštećene stanice u očima.

BETA KAROTEN (25,000 IU) – pomaže u održavanju vidne oštrine, održava jasan i oštar vid, posebno noću.

VITAMIN A (5,000 IU) – smanjuje rizik od nastanka katarakte; sadrži antioksidanse koji sprječavaju nastanak senilne makularne degeneracije, regulira očni tlak, što smanjuje mogućnost oštećenja očnog živca i pojave glaukoma.

VITAMIN C (1,000 mg) – kada se uzima s drugim antioksidansima pomaže u sprječavanju katarakte i senilne makularne degeneracije.

VITAMIN B2 (40mg) – jača rožnicu kroz proces koji se naziva “povezivanje kolagena”, te zaustavlja progresiju keratokonusa.

SELEN (100mcg) – pomaže apsorbciji vitamina E i mijenja ga u antioksidans koji održava cjelokupno zdravlje očiju.

CINK (25mg) – pomaže tijelu apsorbirati i pretvoriti vitamin A. Pomaže u zaštiti od senilne makularne degeneracije i sljepila.

>> Prehrana: Savjeti za zdravlje očiju

5 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

jedan × 1 =

Back to top button