10 navika za zdrave oči

Lako zaboravimo koliko je važno zdravlje očiju, sve dok se ne pojavi problem. U nastavku smo naveli nekoliko savjeta kako izbjeći česta stanja očiju kao što su makularna degeneracija, katarakta ili računalni vizualni sindrom (CVS).
1 Shares

1. Jedite zeleno povrće. Konzumiranje lisnatoga zelenog povrća, kao što je špinat, raštika ili kelj pomaže u usporavanju nastanka makularne degeneracije.

>> Što je senilna makularna degeneracija?

2. Uzimajte vitamine. Postoje dodatci prehrani koji su predviđeni za zdravlje očiju. Trebaju sadržavati: vitamine A, C, E i B2, te minerale cink i selen.

>> Prehrana: Savjeti za zdravlje očiju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

3. Odražavajte hidratizaciju očiju. Jednostavna fiziološka otopina može ovlažiti i smiriti iritaciju vaših očiju. Savjetujete se s vašim liječnikom, ukoliko osjetite peckanje očiju ili osjećaj stranog tijela u očima. Navedeni simptomi mogu ukazivati na “sindrom suhog oka”, koji je potrebno tretirati.

>> Što je to sindrom suhog oka?

4. Jedite marelice i borovnice. Borovnice su povezane sa smanjenjem umora očiju, dok su marelice bogate beta-karotenom koji pospješuje dobar vid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

>> Voćem do zdravijih očiju

5. Konzumirajte Omega 3 – riblje ulje. Konzumacija ribljeg ulja pomaže jasnom vidu i zdravlju očiju. Zdrava hrana za srce je generalno dobra za naše oči, budući da je cirkulacija krvi od velikog značaja za zdravlje očiju.

>> Jednostavni savjeti za zdrave oči

6. Njegujte vaše oči. Stavite dvije kriške krastavaca na zatvorene oči 15 minuta. Na ovaj način hladite i osvježavate vaše oči.

>> Kako se riješiti podbuhlih i natečenih očiju?

7. Pijete zeleni čaj. Vjeruje se da redovitim konzumiranjem zelenog čaja usporavate nastanak katarakte (očne mrene).

>> Antioksidansi štite i od glaukoma

8. Nosite sunčane naočale s UV zaštitom. Štetna UVA i UVB zračenja pospješuju razvoj očne mrene.

>> Kako odabrati sunčane naočale?

zdrave oči prehrana
Foto: Shutterstock

9. Odmorite vaše oči. Ukoliko redovito koristite računalo, ne zaboravite na pravilo 20/20/20. Odmarajte oči svakih 20 minuta i gledajte 20 stopa (6 metara) udaljeni predmet najmanje 20 sekundi. Na ovaj način se vaše oči preusmjere, opuste, te se sprječava mogućnost nastanka zamagljenog vida pri radu na računalu.

>> Kako si olakšati dugotrajan rad na računalu?

10. Prestanite pušiti. Dokazano je da pušenje ubrzava nastanak očne mrene (katarakte) i otežava simptome suhog oka. Također može doći do gubitka vida, iz razloga što se plak nakuplja u krvotoku i oslabljuje arterije.

>> Kako pušenje šteti našem vidu?

1 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

4 × četiri =

Back to top button