Oči i zdravlje – korisni savjeti

Oči su važan dio vašeg zdravlja. Postoje mnoge stvari koje možete učiniti kako biste oči održali zdravima i kako biste osigurali najbolji mogući vid. Slijedite ove jednostavne korake kako biste sačuvali zdravlje očiju do duboke starosti.
0 Shares

Oči i računalo

 • Odmorite 20 sekundi od računala.

Gledanje u računalo (ili bilo koji digitalni zaslon) neće oštetiti vaše oči, ali će ih učiniti umornima i suhima. Prilikom gledanja u računalo trepnemo duplo manje nego što bismo trebali. Slijedite 20/20/20 pravilo: Svakih 20 minuta, gledajte barem 20 stopa (6 metara) udaljeni predmet najmanje 20 sekundi. Također namjestite svoj ekran na udaljenost od 60 cm, malo ispod razine očiju, te smanjite bliještanje pomicanjem izvora svjetlosti.

Oči i UV zračenje

 • Uvijek nosite sunčane naočale.

UV zračenje može oštetiti oči kao što šteti koži. Može izazvati probleme poput očne mrene (katarakte), fotokeratitisa, pa čak i tumor vjeđa. Čak i za vrijeme oblačnih dana nosite sunčane naočale ili kontaktne leće koje blokiraju 99% do 100% UV-A i UV-B zračenja. Šeširi također blokiraju izloženost suncu. Snijeg, voda, pijesak ili beton su površine koje mogu reflektirati UV zrake, te je pri vožnji potrebno zaštititi oči.

Oči i ozljede

 • Koristite zaštitne naočale na radu i u sportu.

Gotovo polovica svih ozljeda oka se dogodi kod kuće, a ne na gradilištu kao što mnogi misle. Koristite zaštitne naočale ukoliko bi moglo doći do raspršivanja raznih čestica, krhotina ili isparavanja kemikalija. Zaštitne naočale mogu spriječiti 90% sportskih ozljeda oka. Naočalne leće trebaju biti izrađene od polikarbonata, koji je 10 puta otporniji od drugih materijala. Sportovi s najvišom mogućnosti ozljeda su bejzbol, sportovi s reketom, rukomet, košarka itd.

Oči i prehrana

 • Jedite namirnice koje pomažu zdravlju očiju i srca.

Namirnice koje su dobre za cirkulaciju su dobre za vaše srce, oči i vid. Odaberite zdrave namirnice poput agruma, tamnog lisnatog povrća i cjelovitih žitarica. Namirnice bogate cinkom kao što su grah, grašak, kikiriki, kamenice, crveno meso i perad mogu smanjiti oštećenja očiju uzrokovana sučevim žarenjem. Mrkva također pomaže očima: vitamin A, koji sadrži mrkva je važan za vid. Ostali nutrijenti koji su dobri za oči uključuju beta-karoten (nalazi se u žutom ili narančastom voću i povrću), te lutein i zeaksantin (u zelenom povrću).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
Oči zdravlje savjeti
Foto: Shutterstock

Oči i poteškoće

 • Ne ignorirajte probleme s očima.

Ako vaše oči svrbe ili su crvene, umirite ih sa hladnim oblozima, antihistaminicima ili kapima za oči. Ako osjećate zrnastost, kao da je pijesak u očima, isperite oči čistom vodom ili fiziološkom tekućinom. Posjetite liječnika ukoliko se simptomi nastave, ili ako osjetite bol u oku, sekret, oteklinu ili osjetljivost na svjetlo. Ostali razlozi koji upućuju na liječnika su: tamne mrlje u vidnom polju, plutajući bljeskovi svjetlosti ili ako u bilo kojem trenutku ne možete vidjeti dovoljno oštro kao prije.

Oči i kontaktne leće

 • Očistite vaše kontaktne leće.

Vodite brigu o vašim očima i brigu o svojim kontaktnim lećama. Uvijek operite ruke prije rukovanja lećama. Koristite samo sredstva za čišćenje i kapi za oči koje vam je odobrio oftalmolog ili optometrist. Očistite i isperite kutijicu za leće kada izvadite leće, te ju zamijenite svaki mjesec do dva. Nemojte nositi leće kada plivate. Ne spavajte s vašim kontaktnim lećama, te ne nosite leće duže nego što je preporučeno.

Oči i povijest bolesti

 • Proučite svoj klinički karton.

Mnoga naizgled nepovezana zdravstvena stanja mogu utjecati na vaše oči. Visoki krvni tlak i dijabetes može smanjiti protok krvi u očima. Poremećaji imunološkog sustava u plućima, štitne žlijezde ili drugdje, mogu utjecati na zdravlje očiju. Druge prijetnje su multipla skleroza, aneurizme i rak. Obavijestite svog liječnika o svim aktualnim ili prošlim zdravstvenim problemima uključujući i obiteljske zdravstvene probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ultra dnevne lece

Oči i lijekovi

 • Čitajte upute o lijekovima.

Mnoge vrste lijekova – ili kombinacije lijekova – mogu utjecati na vaš vid. To uključuje analgetike, antacide, antibiotike, antikoagulante, antikonvulzive, antidepresive, antihipertenzive, kortikosteroide, diuretike i oralne kontraceptive. Pitajte svog liječnika o mogućim nuspojavama i raspitajte se o stanjima kao što su suhe oči ili suzne oči, dvoslike, osjetljivost na svjetlost i zamagljen vid.

Oči i kozmetika

 • Riješite se stare šminke za oči.

Bakterije se lako razvijaju u šminki za oči, bila to šminka u tekućem ili kremastom obliku. Bacite proizvode nakon tri mjeseca. Ukoliko ste dobili infekciju, odmah se riješite šminke za oči. Ako imate tendenciju za razvitak alergijske reakcije, koristite samo jedan novi proizvod u isto vrijeme. Nikada ne dijelite kozmetiku i ne koristite uzorke iz trgovina. Očistite svoje lice temeljito prije i poslije korištenja šminke i ne aplicirajte kozmetiku unutar ruba trepavica.

Oči i zdravlje

 • Redovito vršite kontrole očiju.

Bilo da nosite ili ne nosite naočale, vršite preglede očiju svake dvije godine, ukoliko ste u dobi između 21. i 40. godine života. Nositelji kontaktnih leća i osobe iznad 40-te godine bi trebali vršiti preglede svake godine. Mnoge uobičajene bolesti oka, kao što su glaukom ili problemi s mrežnicom spojeni s dijabetesom ili starosti ne daju rane znakove upozorenja. Neki stručnjaci kažu da djeca trebaju izvršiti potpunu kontrolu očiju u dobi od tri godine starosti, još jednu prije prvog razreda a zatim svake dvije godine.

Oči i cigarete

 • Prestanite pušiti.

Ukoliko pušite, prestanite. Pušenje povećava rizik od razvoja očne mrene i otežava simptome suhog oka. Također se nakuplja plak u krvotoku i oslabljuju arterije. To ne samo da povećava rizik od srčanog udara, već može oštetiti mrežnicu i uzrokovati gubitak vida. Dobra vijest je da ako prestanete pušiti na vrijeme, rizik od bolesti očiju je otprilike isti kao i kod nepušača.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

2 × jedan =

Back to top button