Česta pitanja o UV zračenju

UV filter na naočalama, UV zračenje, sunčane naočale, zaštita očiju od sunca

Ako sunce ne nadražuje moje oči, svejedno trebam sunčane naočale? Naravno. Sunčeve zrake sadrže opasno UV zračenje koje oštećuje oči i može izazvati ozbiljne poteškoće kao što su fotokeratitis ili oštećenje mrežnice.

Što je zapravo UV zračenje?

Ultraljubičaste zrake se u svjetlosnom spektru nalaze tijesno iza vidljivog ljubičastog svjetla. UV zračenje se sastoji od tri dijela: UV-A, UV-B i UV-C. UV-A zračenje ima najveću valnu duljinu, te može doprijeti do mrežnice oka i uzrokovati degeneraciju žute pjege. Najopasnije za oko je UV-B zračenje koje može izazvati teške opekline vjeđa i oštetiti rožnicu. UV-C zračenje se apsorbira u atmosferi, te do zemlje ne dopire.

Dopiru li UV zrake do mene i kada je oblačno?

Da. UV zrake prolaze kroz oblake, stoga nije važno dali je sunčano ili oblačno vrijeme. Visoki, tanki oblaci propuštaju i do 80% zračenja, stoga oči trebamo zaštititi i ljeti i zimi.

Koja je najbolja zaštita od UV zraka?

UV filter sunčanih naočala, zaštita od sunca, UV zračenje očiDa biste spriječili probleme uzrokovane UV zračenjem potrebno je nositi sunčane naočale. Potražite naočale koje blokiraju najmanje 99% oba zračenja (UVA i UVB). Ovakve naočale imaju oznaku “UV 400”, što znači da štite od zračenja valne duljine 400 nanometara.

Štite li skupe dizajnerske naočale bolje od naočala “s tržnice”?

UV filter može biti dobar i kod jeftinijih naočala, ali velika razlika leži u kvaliteti završne obrade, te materijalima koji se koriste. Kvalitetne leće dizajnerskih naočala pružaju puno bolji ugođaj i jasniju sliku. Naočale sa tržnice često imaju lošu UV zaštitu, stoga je svakako preporučljivo uložiti malo više novca kako biste se sigurno zaštitili.

Koja boja naočalnih leća je najbolja?

Boja je stvar osobnog izbora i ne utječe na zaštitnu funkciju od UV zračenja. Najpopularnije su crne i smeđe nijanse boja, ali za različite svrhe se proizvode različito obojane leće. Na primjer, skijaši će najviše cijeniti žuto-narančastu boju leća, koja povećava kontrast čak i pri nepovoljnim vremenskim uvjetima.

>> Kako očuvati zdravlje naših očiju?
>> Voćem do zdravijih očiju

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!