Kako očuvati zdravlje naših očiju?

zdravlje očiju, zdrave oči, zaštita očiju, očuvanje očiju

Oči nam osiguravaju najuvjerljiviji kontakt sa okolinom. Za čovjeka je vid najvrijednije osjetilo i njegovo oštećenje ili gubitak značajno ograničava kvalitetu života, stoga moramo štititi naše oči.

Kako oko izgleda i kako funkcionira?

Ljudsko oko je vrlo specifičan organ. Njegov funkcionalni dio je očna leća, koja omogućava da zrake svjetla koje prolaze kroz rožnicu pravilno padaju na mrežnicu. Te promjene utječu na strukture mrežnice i podražaj se prenosi dalje do mozga. Ako optički aparat oka dobro i pravilno funkcionira, zrake svjetla se lome točno na mrežnici, a rezultat je oštra slika predmeta. Ako pak optički aparat ne funkcionira ispravno, zrake svjetla se lome ispred ili iza mrežnice. Rezultat je zamagljen i neoštar vid. Za korekciju refrakcijskih pogrešaka primjenjuju se dioptrijske naočale, kontaktne leće ili operacija.

Očna leća je vrlo osjetljiva i ima neobičnu strukturu. Njena neobičnost leži u tome, što za razliku od drugih dijelova tijela ne sadrži krvne kapilare koji bi je opskrbljivali hranjivim tvarima. Zbog toga ima vrlo ograničenu sposobnost regeneracije. Za razliku od drugih dijelova tijela, koji brzo uklanjaju oštećene stanice i nepoželjne molekule, očna leća ima tu sposobnost jedino kod mladih ljudi. U starosti je vrlo osjetljiva na različite negativne učinke, a takvo stanje može dovesti do njenog oštećenja.

Što prijeti našim očima?

zdrave oči, optometrija, pregled vida, oftalmologija, bolesti okaOčima prijete razne negativne pojave. Neke utjecaje možemo smanjiti, a druge ipak ne. Među najveće neprijatelje vida spadaju:
UV zračenje – Oči jednostavno moramo zaštititi naočalama sa UV filterom. Konstantno izlaganje jakom suncu neće samo uzrokovati bore na licu, već UV zrake mogu nepovratno oštetiti očnu leću i mrežnicu.
Nekvalitetna prehrana – Prehrana koja ne sadrži dovoljno antioksidansa potrebnih za regulaciju slobodnih radikala.
Pretjerano naprezanje očiju – Čitanje pod slabim ili neadekvatnim svjetlom, dugotrajno gledanje televizora ili dugotrajan rad na računalu.
Zagađenje zraka – Onečišćen zrak kao što su smog, dim cigareta ili industrijsko zagađen zrak sadrži tvari koje su izvor slobodnih čestica. One utječu ne samo na zdravlje očiju, već na zdravstveno stanje cijelog organizma.

Može li prehrana utjecati na zdravlje naših očiju?

Znanstvena istraživanja pokazuju da važnu ulogu za zdravlje očiju može imati odgovarajući i uravnotežen unos određenih vitamina, kerotenoida i minerala. Moraju se unijeti putem hrane, jer ih sam organizam nije u stanju „proizvesti“. Koristan izvor također mogu biti multivitaminske tablete sa mineralima. Vitamini su nužni za dobar vid, te za čuvanje zdravlja naših očiju od djetinjstva do odrasle dobi.

Određeni vitamini, kerotenoidi i minerali štite oči tako da:

 • Održavaju funkciju očnog živca
 • Smanjuju rizik od noćne sljepoće
 • „Bore se“ protiv slobodnih radikala, te na taj način štite oči od oksidativnog oštećenja

Kako održati oči zdravima?

Zdrave oči nisu samo „dar sudbine“. U velikoj mjeri njihovo stanje je u našim rukama.
Održavanju zdravlja očiju uvelike pridonosi konzumacija uravnotežene prehrane bogate voćem i povrćem, dodatci prehrani koji su obogaćeni vitaminima i mineralima, te zaštita očiju od sunca. Jer čak i kada je sunce slabije jačine preporučljivo je nošenje sunčanih naočala.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Tagovi
Operacija mrene pregled popust
 Komentiraj
 1. Rade napisao:

  Dobar portal.Puno gledam TV i stalno visim na kompjuteru a imam 58
  godina . Imao sam sreću da u mojoj mladosti nije bilo ni televizije a ni kompjutera. Super je za edukovanje mladih a i nas starih jer preterujem u gledanju,pa me često peku oči.Mislim kad ovo čitam da ću malo više čuvati oči.

 2. MILICA LJUBOJEVIC napisao:

  Bravo Rade slazem se…evo vec sam sigurno pola sata na portalu,sve me zanima i dosta clanaka je povezano samnom i mojom obitelji,tako da je ovo zaista odlicna stvar

 3. Sinisa Jovanovic napisao:

  Imam 35 godina, od svoje 28 lijecim glaukom, zelio bih napraviti lasersku operaciju skidanja dioptrije, obostrano -2,25/-0,50. Nigdje nemogu naci nikakve informacije koje povezuju ova dva slucaja. Molio bih Vas da me savjetujete, ukoliko imate saznanja o ovakvim slucajevima.
  Unaprijed hvala!Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!