Prehrana: Savjeti za zdravlje očiju

prehrana zdravlje ociju, vitamini za oči, prehrana oci, vitamini za vid

Prevencija je uvijek bolja od liječenja. To se može primijeniti i u slučaju zdravlja očiju. Zato – brinite se o svojim očima. To možete učiniti unosom velike količine vitamina u organizam, posebice vitamina A. Za zdravlje očiju se preporuča i prehrana bogata mineralima.

Održavanjem zdravlja očiju unapređujemo kvalitetu života tijekom cijelog životnog vijeka. Pravilna briga o zdravlju očiju usporava proces makularne degeneracije povezane sa starenjem. Također smanjuje vjerojatnost od preuranjenog gubitka vida zbog naprezanja ili bolesti očiju. Zdravlje očiju se može održavati i poboljšati pomoću pravilne prehrane.

Pravilna prehrana i zdravlje očiju su usko povezani. Postoji mnogo vrsta hrane, vitamina i minerala koji mogu značajno poboljšati kvalitetu vašeg vida i zdravlja očiju. Onima koji žele očuvati svoj vid, na raspolaganju stoje brojni savjeti i smjernice. Briga o vidu treba započeti od malih nogu. To je vrlo važno, jer brzo zamaranje očiju može biti dodatan teret djeci koja uče čitati.

Vitamini i minerali za zdrave oči

Vitamini A, E i C pridonose općem zdravlju vaših očiju. Npr. vitamin A smanjuje rizik od pojave očne mrene i noćnog sljepila. Vitamin E smanjuje rizik od pojave makularne degeneracije i očne mrene, dok vitamin C smanjuje povišeni očni tlak, usporava degeneraciju povezanu sa starenjem i stvara otpornost na očnu mrenu. Vitaminu su također i bogat izvor antioksidansa. Antioksidansi suzbijaju učinke oksidacije koja pridonosi propadanju zdravog tkiva, te je snažno prisutna kod makularne degeneracije.

Minerali i dodaci prehrani

zdrava prehrana, zdrave oci, vid, zdravlje očiju, zdravlje vidaMinerali i dodaci prehrani mogu značajno pridonijeti vašem zdravlju očiju. Minerali pomažu organizmu da metaboliziraju vitamine i balansiraju hormone. Iako su samo dio tjelesnog sastava, imaju veliki značaj. Neki od ključnih minerala za zdravlje očiju su cink i selenij. Vrijedni dodaci prehrani su lutein, bioflavonid i karotenoid.

Karotenoidi su pigmenti koji se nalaze u narančama, crvenom i žutom voću. Ti pigmenti se bore sa učincima pretjerane izloženosti određenim vrstama svjetlosti. Također pretvaraju supstance iz navedenog voća u vitamin A koji je snažan antioksidans. Omega 3 masne kiseline koje možemo pronaći u morskim plodovima su odlične za zdravlje očiju, te su bogate antioksidansima.

Izvori minerala i vitamina

Hrana je najveći izvor vitamina i minerala. Vitamin C možemo pronaći u narančama, jagodama, šipku i brokuli. Vitamin A se nalazi u mrkvi, slatkom krumpiru i jetri. Orašasti plodovi poput lješnjaka i badema su bogati vitaminom E. Cinka ima u crvenom mesu, kamenicama i pšenici. Špinat i blitva obiluju luteinom a bioflavonide možemo pronaći u hrani koja je bogata vitaminom C.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Tagovi
Operacija mrene pregled popust
 Komentiraj
 1. Anita napisao:

  znaci zapravo moramo sve papati:)

 2. Jedna mama Ines napisao:

  JA SAM MISLILA DA JE SAMO MRKVICA ZA OCI,,AL EVO SAD CITAM DRUKCIJE

 3. Grga napisao:

  omega 3 masne kiseline su zakon. To svakako uzimam stalno tako da sad znam dupli efekt, djeluje na krvne žile i na oči

 4. JokoOno napisao:

  Imam dobre predispozicije za oboljenje oka,nevolim ni nejdem nikakvo voce ,a kamoli povrce

 5. Jedna mama Ines napisao:

  U tom slucaju ti je najpametnije piti sinteticke vitamine ili komplex vitamina ,sto se kupi u ljekarni. Osjecat ces se bolje i pomagati organizmu na taj nacin.
  Moja obitelj uz prirodne vitamine pije i ove dodatne

 6. marija bilic napisao:

  Narancin sok svako jutro i popodne jedna jabucica,.tako sam navikla:)

 7. Lella34 napisao:

  Ni ja nisam fan voca i povrca,ali pijem sumece vitamine ,neznam kolko to pomaze,ali se nekako osjecam sigurnije.Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!