5 načina za očuvanje vida

zdravlje očiju, zaštita očiju

Iako možda mislite da bi se samo osobe starije životne dobi trebale brinuti zbog gubitka vida, istina je da se to i vas tiče, jer ono što danas činite može uvelike utjecati na vaš vid u budućnosti. Nekoliko jednostavnih savjeta će vam pomoći da smanjite rizik od očnih bolesti poput očne mrene (katarakte) ili senilne makularne degeneracije koja može uzrokovati sljepoću. Evo kako svom vidu možete osigurati svijetlu budućnost:

1. Zaštitite vaše oči

Sunčane naočale vam mogu pomoći da zaštitite oči od vrlo štetnih ultra-ljubičastih (UV) zraka. UV zrake mogu ubrzati nastajanje očne mrene, zamućenja očne leće koje uzrokuje zamagljenje vida, te senilne makularne degeneracije, bolesti koja uzrokuje gubitak vida. Vaš vid može oštetiti i plava svjetlost, dio vidljivog spektra svjetlosti, zbog koje nam se nebo i more čine plavima. U odabiru sunčanih naočala prednost dajte modelima sa stopostotnom ili 99-postotnom UV zaštitom i onima sa žutim lećama koje filtriraju plavu svjetlost. Najbolje su naočale koje dobro prianjaju uz lice i ne dopuštaju da se zrake probiju.

2. Ostavite cigarete

Pušači imaju 4 puta veću šansu da dobiju senilnu makularnu degeneraciju i 2 puta veću šansu da dobiju kataraktu nego nepušači. Razlog tome su toksini iz dima cigarete, koji mogu ući u krvotok i oštetiti krvne žilice u očima. S vremenom te žilice mogu oslabiti i izgubiti svoju funkciju.

3. Oprezno s kontaktnim lećama

Ako spavate sa kontaktnim lećama koje su namijenjene samo za dnevno nošenje ili ako dnevne leće koje se mogu nositi do dva tjedna nosite mjesec dana, onda zaista tražite nevolje. Prljavština i bakterije se mogu nakupiti između leća i očiju te uzrokovati iritaciju i infekciju. Možete spavati sa lećama namijenjenim produženom nošenju, ali onoliko noći koliko vam je vaš optometrist ili oftalmolog propisao. Vaše oči trebaju kisik i odmor, stoga skidajte leće (ovisno o tipu leća i uputama), te ih temeljito čistite kako biste izbjegli probleme sa vidom.

4. Pripazite na kilograme

Pretjerana težina uzrokuje povišeni krvni tlak, povišeni kolesterol, te razne upale. Sve navedeno može usporiti protok krvi do očiju. Nedavno istraživanje je pokazalo da su žene sa indeksom tjelesne mase većim od 30 podložnije razvijanju očne mrene (index tjelesne mase je jedinica za mjerenje masnog tkiva na temelju tjelesne težine i visine). Dobra je vijest što to možete spriječiti sa samo 30 minuta šetnje na dan, četiri puta tjedno, te na isti način poboljšati cirkulaciju i smršaviti.

5. Jedite voće i povrće

Prema istraživanjima, žene koje jedu 3 voćna obroka dnevno imaju smanjen rizik od senilne makularne degeneracije za 36%. Stručnjaci objašnjavaju da su za to zaslužni lutein i zeaksantin, antioksidansi koji se nalaze u raznim vrstama voća i povrća. Apsorbiraju štetne UV zrake i imaju ključnu ulogu u održavanju optimalne funkcije oka. Lutein ćete pronaći u zelenom lisnatom povrću poput špinata i kelja, dok su najbolji izvori zeaksantina kukuruz i narančasta paprika.

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Tagovi
Optical Express nagradna igra 2018
 Komentiraj
 1. Anita napisao:

  Ja bih se rado ostavila cigarete ,al nikako !!stic ce me jednom,nazalost:)(!

 2. nina junić napisao:

  e a ja jos uz to moram na dijetu!!!

 3. Jedna mama Ines napisao:

  HAJDE,SVEGA SE PRIDRZAVAM:)

 4. Enis napisao:

  nisam znao da pretjerana težina utječe i na oči. Jedan razlog više da se bacim na dijetu 🙂

 5. Nela Sinovcic napisao:

  ma sve nezdrave navike utjecu na zdravlje ociju a i ostalih organa,,ma ko ce se svega toga pridrzavati,ali dobro je znati da nevalja to sto radimo sebi:)Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!