Voćem do zdravijih očiju

makularna degeneracija, senilna makularna degeneracija, makulopatija, žuta pjega

Najmanje tri porcije voća na dan može zaštititi čovjeka od očne bolesti koja s godinama zahvaća mrežnicu i može rezultirati sljepoćom. To je rezultat osamnaest godina testiranja i praćenja prehrambenih navika, koje su proveli znanstvenici iz Bostona.

Na skupini od 118.000 ljudi su otkrili da je vjerojatnost dobivanja makularne degeneracije za 36% niža u osoba koje konzumiraju voće najmanje tri puta dnevno, nego u osoba koje konzumiraju samo pola porcije voća. Istraživanje su objavili u znanstvenom časopisu Archives of Ophtalmology.

Makularna degeneracija (također nazivana senilna makularna degeneracija), bolest pri kojoj dolazi do sklerotičnih promjena na mrežnici, vodeći je uzrok sljepoće u osoba starijih od 65 godina. Lijekovi mogu usporiti bolest, ali ne i izlječiti je. Već su prethodne studije dokazale da čovjeka od ove bolesti štite vitamini C i E, beta karoten i cink.

makularna degeneracija, zdravlje očijuZnanstvenici su započeli s promatranjem prehrambenih navika muškaraca i žena starijih od 50 godina, koji na početku istraživanja nisu patili od makularne degeneracije. Ispitanici su svakih nekoliko godina ispunjavali detaljne upitnike, koji su otkrivali njihove prehrambene navike. Preko 700 ispitanika u starijoj dobi tokom istraživanja je oboljelo od makularne degeneracije. Kada se usporedila njihova prehrana sa prehrambenim navikama ostalih ispitanika, bilo je jasno da konzumacija voća, posebno banana i naranči ima visoki zaštitni učinak. Ali su također ustanovili da količina povrća na razvoj bolesti nema učinak.

Istraživanje je također pokazalo da voće s visokim vrijednostima karotena nemaju veći zaštitni učinak od drugih plodova. Znanstvenici koje je predvodio Eunyoung Cho, iz toga su zaključili da flavonoidi, vlakna i kalij koji se nalaze u voću više štite oči od bolesti.

Poznata nutrionistica Catherine Collins vjeruje da je jasan ishod bostonskog istraživanja u korist voća možda dan tim, što ispitanici nisu konzumirali dovoljno namirnica sa zaštitnim učincima kao što su one koje sadrže lutein. To su primjerice špinat i ostalo povrće. U povrću se nalaze izuzetno korisne tvari koje ne mogu zamijeniti sintetički vitamini, dodala je.

>> Kako očuvati zdravlje naših očiju?

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Optical Express nagradna igra 2018
 Komentiraj
  1. MILICA LJUBOJEVIC napisao:

    Cijela obitelj voli voce.tako da to nebi trebao biti problem..jedemo ga bas 3 do 4 puta dnevno:)Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!