Antioksidansi štite i od glaukoma

O korisnim učincima zelenog čaja zna se već dugo, ali ovaj zdravi napitak prepisao je na svoj račun još neke bodove. Znanstvena istraživanja potvrdila su da antioksidansi sadržani u zelenom čaju mogu prodrijeti i do dijelova oka, kao što su očna leća ili mrežnica. Vrlo je vjerojatno da blagotvorno djelovanje zelenog čaja sprječava nastajanje očnih bolesti, kao što je npr. glaukom.
6 Shares

Antioksidansi prodiru do oka

Antioksidansi koji se nalaze u zelenom čaju nazivaju se katehini, a svojom sposobnošću reguliranja slobodnih radikala kisika idu uz bok vitaminu C, vitaminu E ili luteinu. Nakon konzumacije zelenog čaja katehini prelaze iz probavnog trakta u tkivo i dolaze do tkiva oka, gdje uništavaju štetne radikale.

Znanstvenici su proveli niz eksperimenata na laboratorijskim štakorima, koji su pili zeleni čaj. Naknadna istraživanja očnog tkiva sa sigurnošću su potvrdila, da različiti dijelovi oka apsorbiraju pojedine katehine u značajnim količinama. Na primjer, mrežnica je iz katehina najviše apsorbirala galokatehin, dok je staklovina apsorbirala epigalokatehin. Pozitivan utjecaj ovih tvari na smanjenje količine slobodnih radikala kisika u oku, prosječno je trajao dvadeset sati nakon konzumiranja.

Kako šteti oksidacijski stres?

Ako je bilo gdje u tijelu visoka koncentracija slobodnih radikala kisika, te tvari reagiraju s biološkim molekulama kao što su DNA ili proteini i mijenjaju njihovu strukturu, te ih oštećuju. Na taj način, zajedno s drugim čimbenicima pridonose zamučenju očne leće, odnosno stvaranju očne mrene ili oštećenju očnog živca kod glaukoma. Tvari, koje smanjuju količinu slobodnih radikala kisika u tijelu su također korisne za naše oči i vid. Među takve tzv. antioksidanse se ubrajaju prije svega vitamini C i E, karotenoidi i flavonoidi, te naravno katehini koji se nalaze u zelenom čaju.

>> Voćem do zdravijih očiju
>> Kako očuvati zdravlje naših očiju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
6 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

jedanaest − 6 =

Back to top button