Što je to optometrija?

Optometrija je zanimanje već od davno poznato u Europi i svijetu. Na našim prostorima šira javnost još nije dovoljno upoznata sa tom granom zdravstva. Radi se o specijalizaciji čija je glavna zadaća korekcija vida.
0 Shares

Dakle, optometristi su stručnjaci školovani da bi izvršili pregled vida, otkrili razne abnormalnosti vida, te prepoznali moguće bolesti koje zahvaćaju oko ili vizualni sistem čovjeka. Obraćanje ovakvom stručnjaku svakako može biti potrebno i nadasve korisno.

Kao i svako drugo zanimanje, optometrija se u raznim zemljama razlikuje po načinu školovanja i u praksi. U Hrvatskoj je kontrolirana od strane vlade putem resornih ministarstava i usko surađuje s drugim zdravstvenim organizacijama i specijalistima. Optometrija je jedna od tri discipline koje su uključene u brigu o vidu. Uz optometriste djeluju oftalmolozi koji pružaju medicinsku skrb, te optičari, koji osiguravaju optička pomagala kao što su dioptrijske naočale i kontaktne leće.

optometrija
Foto: Shutterstock

Koja je razlika između optometrista i oftalmologa?

Optometrist je kvalificiran za izvršavanje pregleda vida i tretiranje stanja kao što su kratkovidnost, dalekovidnost  i astigmatizam. Osposobljen je za prepisivanje dioprijskih naočala, kontaktnih leća, vježbi za oči, te pomagala za vid. Upoznat je sa svim vrstama naočalnih i kontaktnih leća, te je osposobljen za pripremanje i izradu dioptrijskih naočala. Također prepoznaje bolesti i upale oka, kao što su; siva mrena, keratokonus, konjunktivitis i druge. U slučaju kada je potrebno, uputi pacijenta oftalmologu za tretiranje tih stanja. Nema pravo operirati niti liječiti bolesno oko.
 
Oftalmolog je doktor koji pruža kompletnu brigu oka, uključujući pregled vida. Nije direktno povezan sa izradom dioptrijskih naočala, te obično ne daje savjete oko odabira dioptrijskih leća. Medicinski tretira sve bolesti oka i ozlijede, te vrši kirurške zahvate istih.

Dakle, glavna razlika između optometrista i oftalmologa je u tome, što optometrist uz kvalitetnu kontrolu vida savjetuje individualnog pacijenta kakvu vrstu dioptrijskih leća odabrati, ovisno o njegovim potrebama i predispozicijama. Ali na drugu stranu ne liječi i ne operira bolesno oko, kao što je slučaj s oftalmologom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
0 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

4 Komentara

  1. Bila sam kod optometrista na pregledu. Trajalo je pola sata i cijeli pregled je bio iznimno detaljan. Kad mi je čovjek rekao da je optometrist nisam ga htjela ni pitati što je to da ne ispadnem glupa 🙂 Ugl, dioptrija mi je super i do godine sam sigurno opet u njega

  2. u americi sve sam preglede obavljao kod dr optometriste zbog strucnosti samog pregleda a zahvat sam obavio kod dr.oftamologa i podrzavam to sve u svemu vrijeme je da se raznoraznim “optičarima” trgovcima koji nisu ovlašteni obavljati preglede stane na kraj i da se uvede red i u toj grani zdravstva.

  3. Moze li mi neko dati savjet Za suncane naocale polarizerane Koliko Su Dobre?ili je to samo mami para?Hvala

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

19 + četiri =

Back to top button