Kontaktne leće: kako izbjeći komplikacije?

Pranje ruku prije rukovanja lećama i korištenje propisanih otopina za njegu kontaktnih leća su važni čimbenici za sigurno nošenje kontaktnih leća. Najveća briga oftalmologa ili optometrista je infekcija opasnim organizmom uzrokovana ne ispravnim nošenjem kontaktnih leća.
0 Shares

Stoga, kako bi se spriječio prijenos bakterija s ruku na leće tijekom rukovanja kontaktnim lećama, savjetuje se učestalo pranje ruku antibakterijskim sredstvima. Pokazalo se da su antibakterijski sapuni učinkovitiji od običnih sapuna u smanjenju količine bakterija.

Nakon temeljitog pranja ruku, potrebno ih je brzo osušiti papirnatim ručnikom. Sušenje ruku je važno da bi se spriječio kontakt između vode i kontaktnih leća, jer upravo to predstavlja najveći rizik od infekcije. Na primjer, ukoliko dođe do kontakta kontaktnih leća i kutijice za čuvanje leća i vode može doći do infekcije rožnice uzrokovane bakterijom Acanthamoeba.

Pri rukovanju s kontaktnim lećama ne preporučuje se uporaba ulja, losiona, krema ili gelova za ruke, jer njihov sastav utječe na promjenu površine kontaktne leće.

Koje su potencijalno opasne komplikacije spojene s kontaktnim lećama i kako nastaju?

Najozbiljnije komplikacije nositelja kontaktnih leća su infekcije rožnice, nazivane keratitis ili ulkus rožnice. Mogu se pojaviti ukoliko je oko iziritirano ogrebotinama, a prisutna je bakterija ili drugi mikrob koji mogu inficirati rožnicu (prednji prozirni dio oka).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Neki znanstvenici vjeruju da ogrebotine na rožnici ne moraju nužno biti uzrok nastanka infekcije, ovisno o organizmu. Produljena prisutnost određenih mikroba na rožnici može biti dovoljan razlog nastanka ozbiljne infekcije.

Keratitis može biti ozbiljno stanje oka, koje vodi ka sljepilu ukoliko se ne liječi. Bakterijske infekcije su učestalije nego gljivične, a neke bakterijske infekcije se vrlo brzo razvijaju i mogu izazvati sljepilo ponekad u roku od samo 24 sata, ukoliko se ne dijagnosticiraju i ne liječe odmah.

Simptomi infekcije često uključuju jaku bol, crvenilo, iscjedak, sluz i zamagljen vid, a često utječu samo na jedno oko. Najbolji način kako bi se utvrdilo jesu li vaši simptomi nastali zbog infekcije ili manje ozbiljnog problema, je da se konzultirate s oftalmologom odmah nakon pojave prvih simptoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

U nekim slučajevima, nakon što je infekcija liječena, ostaje dubok ožiljak na rožnici koji utječe na vidnu oštrinu. Ovi bolesnici mogu transplantacijom rožnice vratiti vid.

Koliko često se javljaju infekcije povezane sa nošenjem kontaktnih leća?

Srećom, stopa povezanosti kontaktnih leća i infekcija rožnice je niska. Učestalost infekcija također se razlikuje po vrsti kontaktnih leća koje se koriste. Od svakih 10.000 nositelja kontaktnih leća, između jednog i 12 nosioca može razviti keratitis ukoliko nosi polutvrde plinopropusne (RGP) leće ili meke zamjenske leće za svakodnevno nošenje.

Prema istraživanjima, najmanji rizik od infekcije pružaju polutvrde plinopropusne (RGP) leće (1.2 nosioc od 10,000 dobiva infekciju), te jednodnevne leće (2.0 nosioca od 10,000 dobiva infekciju).

Najviša stopa infekcija se javlja kod nositelja koji spavaju s mekim lećama, s procijenjenom stopom od oko 20 od 10.000 nositelja. Srećom rizik od gubitka vida je nizak, samo 0,6 od 10.000 gubi vidnu oštrinu.

Nosioci koji imaju veći rizik nastanka infekcije su pušači, osobe s lošom higijenom kutijice za čuvanje leća, te novi nosioci s manje od šest mjeseci iskustva rukovanja s kontaktnim lećama.

kontaktne leće komplikacije, spavanje
Foto: Shutterstock

Da li spavanje s kontaktnim lećama povećava rizik od infekcije?

Da. Odavno je dokumentirano da korištenje (produženo nošenje) kontaktnih leća tijekom noći povećava rizik od infekcije. Kao što je objavljeno 1989-te, s mekim lećama dostupnih u to vrijeme, rizik od infekcije rožnice je oko 21 na 10.000 korisnika s produženim nošenjem kontaktnih leća.

U drugom istraživanju također objavljenom 1989- te, bio je statistički značajno povećan rizik od infekcije rožnice ukoliko su nosioci spavali s mekim lećama u odnosu na nosioce koji su kontaktne leće uklanjali prije spavanja (svakodnevno nošenje). Ostala istraživanja od tada neprestano su izvještavali povećani rizik od infekcije rožnice tijekom produženog nošenja u odnosu na svakodnevno nošenje, iako su se na tržištu pojavile novije vrste leća.

Najnovija istraživanja pokazuju da je rizik od nastanka infekcije veći pet puta kod nosioca koji spavaju s lećama naspram nosioca koji kontaktne leće koriste samo preko dana.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

devetnaest + 18 =

Back to top button