Kontaktne leće: Kako izbjeći upale očiju?

Nošenje svih vrsta kontaktnih leća povećava rizik od upale rožnice, iz jednostavnog razloga što leće smanjuju količinu kisika koja dolazi do rožnice. Ali infekcije očiju je moguće izbjeći.
0 Shares

Saznajte kako:

 • Vodite brigu o higijeni. Obavezno operite i obrišite ruke prije stavljanja i skidanja leća.
 • Minimalizirajte kontakt s vodom. Skinite leće prije ulaska u bazen, jacuzzi ili u more.
 • Skinite leće prije odlaska na spavanje. Ovaj se savjet odnosi i na leće za produženo nošenje. Iako se one nose i po noći, konstantno korištenje leća za produženo nošenje povećava rizik od upale očiju.
 • Pazite kakve preparate za leće koristite. Koristite samo komercijalno pripremljene, sterilne proizvode namijenjene isključivo vrsti leća koje koristite. Pridržavajte se uputa proizvođača. Izbjegavajte domaće pripravke od soli i vode i izbjegavajte tekućinu za leće koja je promijenila boju – to znači da joj je možda istekao rok trajanja ili se pokvarila.
 • Slijedite upute vašeg optometrista ili oftalmologa. Pozorno poslušajte sve upute vašeg specijalista za vid i strogo ih se pridržavajte tokom korištenja kontaktnih leća.
 • Promijenite leće po potrebi. Ako vam jedna ili obje leće započnu smetati u očima prije nego što je stigao rok zamjene, zamolite vašeg optometrista ili oftalmologa da ih provjeri ili naručite nove leće.
 • Mijenjajte kutijice za čuvanje leća svaka tri mjeseca. Ulijte novu tekućinu za leće u kutijicu za čuvanje leća svaki put kad dezinficirate leće. Nemojte leće stavljati u staru tekućinu.

Ako vas oči svrbe ili primijetite crvenilo, odstranite leće i nanesite kapi za oči koje vlaže i podmazuju površinu oka. Ako postanete osjetljivi na svjetlost, vid vam postane zamagljen, osjetite li bol u očima ili bilo kakve druge probleme, skinite leće i smjesta posjetite vašeg specijalista za vid.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

5 Komentara

 1. nisam znala da moram mijenjati stalno tekucinu u kutijici.meni bi ista bila po nekoliko dana..katastrofa

 2. Pa naravno da moras to je skoro najbitija stavr kod odrzavanja leca…na to su me upozoravali u klinici nekoliko puta,,,

 3. ja svoje dvotjedne oasys leće nosim po mjesec dana, i nedavno sam na pregledu to rekla svom doktoru. Poludio je na mene. Kaže da je pitanje dana kada cu dobiti nekakvu upalu 🙁 nije mi sad više svejedno igrati se sa tim

 4. Pa da,u svoje prve doktroice sam radila pregled za lece i nije me uopce upozorila na opasnot.Kad sam promjenila doktora i dosla na kontrolu isto se izvikao na mene..Od tada ih redovito mijenjam i lakse mi je provesti cijeli dan s lecema, prije je to bila nemoguca misija:)

 5. Nosim kontaktne lece vec 8 godina i nikad nisam imalo problema, jer shvacam da je to oko i da se treba posvetiti i ciscenju i vremenu izmene,tj.cjelokupnom zdravlju oka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

četiri × tri =

Back to top button