Plastične ili staklene naočalne leće?

Plastične ili staklene leće, leće za naočale, plastične leće, staklene leće

Sukladno s razvojem visoko tehnoloških proizvoda, razvile su se i razne vrste materijala naočalnih leća. Prijašnjih godina su se za korekciju refrakcijskih pogrešaka najviše koristile naočalne leće izrađene isključivo od stakla.

Danas se velika većina naočalnih leća izrađuje od visoko tehnološki razvijene plastike. Takve naočalne leće su lakše, nesalomljive, te se na njih može aplicirati filter protiv UV zračenja.

Vrste materijala naočalnih leća po kvaliteti

Staklo:

Vjerovali ili ne, staklene leće su još uvijek dostupne u većini očnih optika. Staklene leće su vrlo otporne na ogrebotine, zbog toga ih pojedinci rado biraju, npr. osobe koje se bave poljoprivrednim ili mehaničkim poslovima.

Najveći nedostatak je u tome što su stakleni materijali najteži i najdeblji materijali na tržištu, te mogu izazvati ozbiljnije ozljede ukoliko se razbiju. Također ne sadrže zaštitni sloj protiv UV zračenja.

CR-39:

CR-39 je naziv za materijal čiji je sastav obična plastika. U usporedbi sa staklenim materijalima, CR-39 je dosta lakši i otporniji.

Uz dodatak tvrdog sloja protiv grebanja, CR-39 leće su gotovo jednako otporne na ogrebotine kao i staklo. Također je vrlo pristupačan cijenom.

Polikarbonat:

Riječ je također o plastičnom, ali kvalitetnijem materijalu naočalnih leća. Prikladan je za veliku većinu pojedinaca, jer ima bolja svojstva nego što imaju obične plastične leće. Lakši je i tanji od CR-39 plastičnih materijala. Polikarbonat naočalne leće su najotpornije leće na tržištu.

Obično se preporučuju djeci, sportašima ili pojedincima koji borave u okruženju u kojem se njihove naočale mogu lako slomiti ili izgrebati. Pružaju odličnu optičku kvalitetu, a u cijenu je uračunata i UV zaštita.

Trivex:

Ove naočalne leće su izrađene od najnovijih plastičnih materijala sa sličnim karakteristikama kao i polikarbonat leće. Trivex leće za naočale su lagane, tanke, te otporne na lomove. Ponekad pružaju kvalitetniju i jasniju sliku nego polikarbonat leće.

Leće za naočale, plastične ili staklene leće

Leće s visokim indeksom loma:

Visoki indeks je termin koji se koristi za opisivanje raznih plastičnih materijala koji su tanji i lakši od običnih CR-39 naočalnih leća. Faktor koji određuje debljinu vaših naočalnih leća je indeks loma. Ukoliko je indeks loma viši, naočalne leće su tanje. Obični plastični CR-39 materijali imaju indeks loma 1.5, dok je najviši indeks loma plastičnih materijala 1.7. Može se reći da su leće za naočale viših indexa loma duplo tanje od naočalnih leća izrađenih od obične plastike.

Vaš optičar će vas savjetovati koji indeks loma je potreban s obzirom na vašu dioptriju. Leće visokog indeksa loma se najčešće preporučuju osobama s dioptrijama iznad +/- 3,50 dsph.

>> Koje naočalne leće su najbolje za vas?

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Operacija mrene pregled popust


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!