Koje naočalne leće su najbolje za vas?

Naočale su danas modni dodatak, stilizirane jednako kao i torbe i remeni. Dakle, nemojte se uzrujavati ukoliko kontaktne leće nisu idealno rješenje za vas, već pretražite najnovije, moderne okvire kako bi svome licu pružili nov i svjež izgled.
2 Shares

Koje su vrste naočalnih leća dostupne?

Kako napreduje tehnologija, tako napreduju i naočalne leće. U prošlosti su naočalne leće bile izrađivane isključivo od stakla. Danas se većina naočala izrađuje od tehnološki visoko razvijene plastike. Te nove leće su laganije, ne lome se tako brzo poput staklenih leća, te mogu biti obrađene s filterom kako bi zaštitile oči od štetnog ultraljubičastog zračenja.

Niže navedene moderne naočalne leće su lakše, tanje i otpornije na ogrebotine nego što su staklene leće ili starije – uobičajene plastične leće.

 • Polikarbonatne naočalne leće. Ove naočalne leće su otporne na udarce te su dobar odabir za ljude koji obično sudjeluju u sportskim aktivnostima, rade u okolini u kojoj se njihove naočale mogu lako ogrebati ili slomiti, te za djecu koja mogu lako pasti i ogrebati naočale. Polikarbonatne leće također pružaju zaštitu od ultraljubičastog zračenja.
 • Trivex naočalne leće. Ove leće su napravljene od novije plastike sa sličnim karakteristikama kao i polikarbonatne leće. Lakše su, tanje, otporne na udarce, te za razliku od polikarbonatnih leća mogu rezultirati boljom vidnom oštrinom kod nekih ljudi.
 • Naočalne leće s visokim indeksom loma. Idealne su za ljude koji imaju visoku dioptriju. Ove naočalne leće su lakše i tanje od standardnih “pepeljarki” koje bi inače bile potrebne.
 • Asferične naočalne leće. Ove naočalne leće se razlikuju od tipičnih naočalnih leća koje su sferične (zaobljene) po obliku. Asferične naočalne leće napravljene su od različitih stupnjeva zakrivljenosti po površini što leći omogućava da bude tanja i plosnatija od drugih leća. To također stvara naočalnu leću sa većim stupnjem upotrebe od standardnih leća.
 • Fotoosjetljive naočalne leće. Napravljene ili od stakla ili od plastike, ove naočale se mijenjaju, od prozirnih do zatamnjenih pri izlaganju suncu. Upotrebom ove vrste naočalnih leća se eliminira potreba za sunčanim naočalama na liječnički recept. Postoji mogućnost da se ove naočalne leće neće zatamniti u automobilu, zbog toga što vjetrobran blokira sunčeve ultraljubičaste zrake.
 • Polarizirane sunčane naočale. Svjetlo reflektirano od vode ili od plosnate površine može izazvati neželjeno blještavilo. Polarizirane leće umanjuju blještavilo i korisne su kod treniranja i vožnje. Ove leće mogu uzrokovati nevidljivost LCD zaslona na ploči sa instrumentima u automobilima.
naočalne leće, leće za naočale, stakla za naočale cijena
Foto: Shutterstock

Vrsta problema koji imate sa vidom determinira oblik naočalne leće. Primjerice, konkavna leća, ili ona koja je zaobljena prema unutra, se koristi kod ispravljanja kratkovidnosti, dok se konveksna leća, ili ona koja je zaobljena prema vani, koristi za ispravljanje dalekovidnosti. Da bi se ispravio astigmatizam, uzrokovan nepravilno zakrivljenom rožnicom, često se koristi cilindrična leća. Ukratko, naočalna leća je alat koji koristimo za pravilno fokusiranje svjetla u smjeru naše mrežnice.

Slojevi koji se nanose na naočalne leće

Slojeva za naočalne leće ima gotovo u jednakom broju kao i samih tipova leća. To uključuje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
 • Antirefleksni sloj. Ako blještavilo postane problem, uzmite u obzir antirefleksni sloj primijenjen na naočalama. Antirefleksni sloj će umanjiti refleksije, smanjiti blještavilo oko samog izvora svjetla te stvoriti ljepšu kozmetičku vanjštinu.
 • Zaštitni sloj protiv grebanja i zaštitini sloj protiv UV zračenja. Većina naočalnih leća danas ima ugrađen sloj za otpor na ogrebotine i ultraljubičastu zaštitu.
 • Leće u bojama. Ponekad svjetliji ili tamniji sloj boje na naočalnim lećama može biti koristan. Primjerice, žuta nijansa može povećati kontrast, a siva nijansa možda neće mijenjati percepciju boje kod sunčanih naočala. Lagana nijansa također može sakriti znakove starenja oko očiju.
 • Zrcalni sloj. Ako želite čisto kozmetičke leće koje omogućavaju očima da budu sakrivene od pogleda, onda je ovo sloj za vas. Zrcalni sloj dolazi u raznolikim bojama poput srebrne, zlatne i plave.
vrste stakla za naočale
Foto: Shutterstock

Kako brinuti za vaše naočale?

 • Uvijek ih spremajte na čisto i suho mjesto, daleko od potencijalnih oštećenja.
 • Čistite vaše naočale vodom i tkaninom koja ne ostavlja dlačice kako bi bile bez mrlja, te kako biste spriječili zamagljen vid.
 • Posjetite svog optometrista ili oftalmologa jednom u godini kako bi provjerili vaš recept za naočale.

Iako naočale mogu ispraviti neke uobičajene probleme sa vidom, važno je redovno obavljati kompletne oftalmološke preglede kako bi vaše oči ostale zdrave.

2 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

4 × pet =

Back to top button