Otkrijte prednosti polariziranih naočala!

polarizirane naočale za vožnju

Polarizirane sunčane naočale su već godinama popularne među nautičarima i profesionalnim ribarima koji imaju potrebu za smanjenjem reflektirajućeg odsjaja od vode koja ih okružuje. Ali sada, kada su mnogi drugi koji provode vrijeme na otvorenom otkrili prednosti polariziranih leća, interes za ovu vrstu naočala se drastično povećao.

Osim nautičara, znatnu korist od ovakvih naočala imaju vozači. Polarizirane naočale smanjuju odbljeske od dugih, ravnih površina kao što je hauba na automobilu ili površina ceste.

Skijaši, motoristi, golferi i trkači također mogu uživati u jasnijem pogledu uz eliminaciju odbljeska koji pružaju polarizirane sunčane naočale.

polarizirane naočalne leće

Kako polarizirane naočalne leće funkcioniraju?

Kada se svjetlost odražava od pojedine površine, njezini su valovi najsnažniji u jednom konkretnom smjeru – najčešće je to vodoravno, okomito ili dijagonalno. Tu pojavu nazivamo polarizacija. Refleksija sunčeve svjetlosti od površine poput vode, ceste ili metala najčešće ide u vodoravnom smjeru, te tako intenzivno udara u oči promatrača i stvara odsjaj. Većina polariziranih leća u naočalama je laminirana tankim okomitim trakicama koje propuštaju samo vertikalnu svjetlost. Odsjaj se tako eliminira, jer vodoravna svjetlost ne može proći okomiti filtar.

Polarizirane leće se izrađuju uz pomoć laminacije ne boje, a laminacija je obično provedena unutar leće i sadrži vertikalno orijentirane polarizatore. Oni funkcioniraju poput tehnološki naprednih venecijanskih roleta koje filtriraju odsjaj, te tako omogućuju čišću sliku i manje napora za oči, npr. prilikom vožnje. Odlične su za boravak u planinama ili uz more, kao i za obične svakodnevne aktivnosti pri kojima odsjaj zna biti zaista naporan.

polarizirane-naocale-za-automobil

Da li je svejedno koje boje su leće sunčanih naočala?

Odabir boje naočalnih leća je svakako bitan faktor koji treba prilagoditi osobnom životnom stilu.

Odabir obojanih leća svojim trostrukim djelovanjem utječe na naš vid. O boji leće ovisi – prvo, koliko vidljive svjetlosti dopire do očiju; drugo, koliko dobro vidimo druge boje; te, kao treće, koliko dobro percipiramo kontraste. Odabirom prikladne boje za sportsku ili neku drugu aktivnost možemo unaprijediti način na koji vidimo svoje okruženje. S druge strane, pojedine jarke ili neobične boje mogu značajno izmijeniti percepciju boja. Zato je, iz vizualne perspektive, uvijek bolje odabrati sive, smeđe ili zelene leće. Jarka svjetlost može izazvati žmirkanje, jer oko samo pokušava spriječiti daljnji prodor svjetlosti. Žmirkanje u kombinaciji s kontinuiranim sužavanjem zjenica može dovesti do glavobolja i iscrpljivanja očiju. Sunčane naočale smanjuju količinu svjetla koje dopire do očiju na ugodnu razinu čime se izbjegava potreba za žmirkanjem.

  • Zeleni filtar omogućuje precizniju sliku i manje zamaranja očiju.
  • Sivi filtar donosi prikaz boja vjeran prirodi, te se preporučuje za dugotrajno korištenje i pri ekstremnim uvjetima.
  • Smeđi filtar poboljšava kontrast i rezoluciju slike. Idealan je za slabije svjetlosne uvjete,te upija većinu štetne plave svjetlosti.
  • Žuto-narančasti filtar daje dodatno osvjetljenje u ekstremnim uvjetima (vožnja tijekom noći, skijanje u magli). Ne preporučuje se za intenzivnu svjetlost.

Bigradualne leće također imaju zatamnjenje u donjem dijelu: gornji i donji dio leće su najtamniji, dok je središnji dio svjetliji. Ovaj tip leća učinkovito štiti oči od jarke sunčeve svjetlosti odozgo, te njezinog odsjaja na pijesku, vodi, snijegu i drugim refleksivnim površinama, a kombinacijom dviju boja dobiva se duotonski efekt kod pretapanja od tamnijeg dijela prema svijetlom.

polarizirane-naocale-za-voznju-i-ribarenje

Da li postoji razlika u zaštiti između jeftinih i kvalitetnih sunčanih naočala?

Ukoliko su leće na sunčanim naočalama zatamnjene, to ne podrazumijeva da iste leće imaju filtar. Obojene leće slabije kvalitete ne blokiraju UV zrake i ne štite od oštećenja očiju. Zaštita od UV-svjetlosti povezana je s filtrom i materijalom od kojeg je izrađena leća. Kvalitetna obojena leća treba blokirati 100% UV-svjetlosti i štetnu plavu (HEV) svjetlost.

Puno je opasnije nositi loše sunčane naočale nego ih uopće nemati. Razlog tome je što se naše zjenice prirodno sužavaju pod jakom svjetlosti i tako sprječavaju prodiranje štetnih UV zraka u oko. Na drugu stranu, kada nosimo tamne naočale bez zaštite, naše zjenice se rašire jer su oči zamračene, te tako omogućuju slobodan prolazak štetnim UV zrakama.

Kvalitetne sunčane naočale su svakako nešto u što se isplati uložiti, jer zdravlje naših očiju uvijek treba biti na prvom mjestu.

Polarizirane naočale za sport

Ako vam je ovaj tekst bio koristan podjelite:
Tagovi
Optical Express nagradna igra 2018


Pošalji komentarComplete otopina za kontaktne lece

Adresar

Pronađi očnu ordinaciju!
Pronađi očnu optiku!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

anatomija oka, dijelovi oka
testovi za vid, testiranje vida, provjera vida
pojmovnik optika, optometrija, oftalmologija, astigmatizam, naočale, kontaktne leće, očni tlak
Complete otopina za kontaktne lece
Dea Lens Project Nidek

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!

Želite očuvati
vaš vid?

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti o zdravlju očiju i vida!