Polarizirane sunčane naočale – koju boju odabrati, te koje su prednosti i nedostaci?

Polarizirane sunčane naočale su prvo bile popularne među nautičarima i profesionalnim ribarima, koji imaju potrebu za smanjenjem reflektirajućeg odsjaja od vode koja ih okružuje. Ali sada, kada su mnogi drugi koji provode vrijeme na otvorenom otkrili prednosti polariziranih leća, interes za ovu vrstu naočala se drastično povećao. U nastavku saznajte kako funkcioniraju, koju boju odabrati, te koje su njihove prednosti i nedostaci.
0 Shares

Sadržaj:

  1. Kako funkcioniraju?
  2. Koju boju odabrati?
  3. Razlika između jeftinih i kvalitetnih naočala?
  4. Kada izbjeći polarizirane naočale?
  5. Na što pripaziti pri kupnji?

Osim nautičara, znatnu korist od ovakvih naočala imaju vozači. Polarizirane naočale smanjuju odbljeske od dugih, ravnih površina, kao što je hauba na automobilu ili površina ceste.

Skijaši, motoristi, golferi i trkači također mogu uživati u jasnijem pogledu uz eliminaciju odbljeska koji pružaju polarizirane sunčane naočale.

Polarizirane naočale za vozače
Foto: Shutterstock

1. Kako polarizirane sunčane naočale funkcioniraju?

Kada se svjetlost odražava od pojedine površine, njezini su valovi najsnažniji u jednom konkretnom smjeru – najčešće je to vodoravno, okomito ili dijagonalno. Tu pojavu nazivamo polarizacija. Refleksija sunčeve svjetlosti od površine poput vode, ceste ili metala najčešće ide u vodoravnom smjeru, te tako intenzivno udara u oči promatrača i stvara odsjaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze

Većina polariziranih leća u naočalama je laminirana tankim okomitim trakicama koje propuštaju samo vertikalnu svjetlost. Odsjaj se tako eliminira, jer vodoravna svjetlost ne može proći okomiti filtar.

Polarizirane sunčane naočale odlične su za boravak u planinama ili uz more, kao i za obične svakodnevne aktivnosti pri kojima odsjaj zna biti zaista naporan.

Polarizirane leće se izrađuju uz pomoć laminacije ne boje, a laminacija je obično provedena unutar leće i sadrži vertikalno orijentirane polarizatore. Oni funkcioniraju poput tehnološki naprednih venecijanskih roleta koje filtriraju odsjaj, te tako omogućuju čišću sliku i manje napora za oči, npr. prilikom vožnje.

polarizirane-naocale-za-automobil
Ilustracija.

2. Da li je svejedno koje boje su leće sunčanih naočala?

Odabir boje naočalnih leća je svakako bitan faktor koji treba prilagoditi osobnom životnom stilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biotrue kontaktne leće akcija

Odabir obojanih leća svojim trostrukim djelovanjem utječe na naš vid. O boji leće ovisi – prvo, koliko vidljive svjetlosti dopire do očiju; drugo, koliko dobro vidimo druge boje; te, kao treće, koliko dobro percipiramo kontraste.

Odabirom prikladne boje za sportsku ili neku drugu aktivnost možemo unaprijediti način na koji vidimo svoje okruženje. S druge strane, pojedine jarke ili neobične boje mogu značajno izmijeniti percepciju boja. Zato je, iz vizualne perspektive, uvijek bolje odabrati sive, smeđe ili zelene leće.

polarizirane naočalne leće

Jarka svjetlost može izazvati žmirkanje, jer oko samo pokušava spriječiti daljnji prodor svjetlosti. Žmirkanje u kombinaciji s kontinuiranim sužavanjem zjenica može dovesti do glavobolja i iscrpljivanja očiju. Sunčane naočale smanjuju količinu svjetla koje dopire do očiju na ugodnu razinu čime se izbjegava potreba za žmirkanjem.

  • Zeleni filtar omogućuje precizniju sliku i manje zamaranja očiju.
  • Sivi filtar donosi prikaz boja vjeran prirodi, te se preporučuje za dugotrajno korištenje i pri ekstremnim uvjetima.
  • Smeđi filtar poboljšava kontrast i rezoluciju slike. Idealan je za slabije svjetlosne uvjete,te upija većinu štetne plave svjetlosti.
  • Žuto-narančasti filtar daje dodatno osvjetljenje u ekstremnim uvjetima (vožnja tijekom noći, skijanje u magli). Ne preporučuje se za intenzivnu svjetlost.

Bigradualne leće također imaju zatamnjenje u donjem dijelu: gornji i donji dio leće su najtamniji, dok je središnji dio svjetliji. Ovaj tip leća učinkovito štiti oči od jarke sunčeve svjetlosti odozgo, te njezinog odsjaja na pijesku, vodi, snijegu i drugim refleksivnim površinama, a kombinacijom dviju boja dobiva se duotonski efekt kod pretapanja od tamnijeg dijela prema svijetlom.

polarizirane-naocale-za-voznju-i-ribarenje
Ilustracija.

3. Koja je razlika u zaštiti između jeftinih i kvalitetnih sunčanih naočala?

Ukoliko su leće na sunčanim naočalama zatamnjene, to ne podrazumijeva da iste leće imaju filtar. Obojene leće slabije kvalitete ne blokiraju UV zrake i ne štite od oštećenja očiju.

Možda vas zanima...Čemu služi antirefleksni sloj na naočalama?Naočale

Zaštita od UV-svjetlosti povezana je s filtrom i materijalom od kojeg je izrađena leća. Kvalitetna obojena leća treba blokirati 100% UV-svjetlosti i štetnu plavu (HEV) svjetlost.

Puno je opasnije nositi loše sunčane naočale nego ih uopće nemati. Razlog tome je što se naše zjenice prirodno sužavaju pod jakom svjetlosti i tako sprječavaju prodiranje štetnih UV zraka u oko. Na drugu stranu, kada nosimo tamne naočale bez zaštite, naše zjenice se rašire jer su oči zamračene, te tako omogućuju slobodan prolazak štetnim UV zrakama.

Polarizirane sunčane naočale
Foto: Shutterstock

4. Kada polarizirane sunčane naočale nisu dobro rješenje?

Važno je naglasiti da polarizirane naočale nisu idealne za svaku situaciju.

Postoji nekoliko slučajeva kada polarizirane leće nisu preporučene za korištenje. Na primjer, možete imati poteškoće prilikom gledanja u LED i LCD zaslone.

Takvi zasloni se često koriste na upravljačkoj ploči automobila, GPS uređajima, na bankomatima, mobitelima i digitalnim satovima.

Možda vas zanima...Naočale za rad na računalu: kako smanjiti naprezanje očiju?Naočale

5. Na što pripaziti kod kupnje polariziranih sunčanih naočala?

Kod kupnje polariziranih naočala, važno je znati da na njima mora postojati oznaka o polarizaciji.

Iako većina kvalitetnih sunčanih naočala imaju oznaku da blokiraju 100% UVA i UVB štetnih sunčevih zraka, to ne znači da su one polarizirane. Uvijek se posavjetujte s vašim optičarem o prednostima i manama polariziranih leća.

Kvalitetne sunčane naočale su svakako nešto u što se isplati uložiti, jer zdravlje naših očiju uvijek treba biti na prvom mjestu.

Pročitajte sljedeće:

Sunčane naočale s dioptrijom – kako ih odabrati?

Članak objavljen 14/05/2014, posljednja izmjena 29/07/2021.

0 Shares
Oglas

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

dvadeset − četrnaest =

Back to top button