Polarizirane naočale

Svjetlo se kroz prostor širi u valovima koji se kreću svim smjerovima. Ukoliko se odbijaju od sjajnih površina kao što su; staklo, snijeg, površina vode, mokra cesta, itd., tada to svjetlo postaje polarizirano.
9 Shares

Polarizirano svjetlo se kreće samo u dvjema ravninama, horizontalnoj i vertikalnoj. Vertikalno polarizirano svjetlo je za naš vid vrlo korisno jer nam omogućuje vidjeti kontrast i boje, dok horizontalno polarizirano svjetlo stvara neugodan odsjaj i blještavilo. Upravo za suzbijanje negativnog učinka horizontalne polarizacije, služi polarizacijski filter.

polarizirane naocale

Naočale s polarizacijskim filterom propuštaju samo pozitivne vertikalne valove svjetla. Gledajući kroz njih vid je ugodan, kontrastan i bez neugodnog blještavila. Horizontalni snop svjetlosnih zraka apsorbira polarizacijski filter. U kombinaciji s kvalitetnim UV filterom osigurava sigurnu zaštitu od sunca, visoki stupanj oštrine vida, osjetno smanjenje umora očiju i odličnu percepciju boja.

polarizirane sunčane naočaleUdobnost i prednosti koje nam donose polarizirane sunčane naočale primijetit ćemo u svakodnevnom životu, sportu i relaksaciji. Takve naočale štite oči od prekomjernog i štetnog zračenja, smanjuju naprezanje očiju, te su prevencija od degenerativnih promjena na oku. Vozačima omogućuju bolji pogled prema suncu koje se odbija od mokre, vruće ili snježne površine ceste. Na koncu, možemo zaključiti da polarizirane naočale smanjuju blještavilo uzrokovano refleksijom od sjajnih površina, te tako povećavaju kvalitetu vida i pružaju dodatnu zaštitu našim očima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blink umjetne suze
9 Shares
Oglas
Autor

Optometrija.net

Autori sadržaja na portalu Optometrija.net su isključivo stručne osobe – oftalmolozi, optometristi i optičari. Medicinski sadržaj je informativnog karaktera, te nije zamjena za savjet liječnika.

2 Komentara

  1. imam od raybana polarizirane suncane,ludilo su,slika precista…svaki detalj vidis izvrsno:))i traju mi vec 7 godina

  2. Ovo kako druga slika prikazuje vid je tocno tako ,ovo gdje covjek sjedi na jezeru,,..odlicno eliminira bljeskove

Komentiraj

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button